Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 27. oktober 2015. Referansenummer: 8951

Lunge

Hyppige og langvarige luftveisinfeksjoner. Astma?

Hei. Jeg er en kvinne på 30 år, har sånn "delvis" fått diagnosen infeksjonsutløst astma (?). Jeg spurte legen hvorfor jeg er så plaget ved forkjølelse. Jeg får nemlig ikke bare lett forkjølelse, men den slår meg helt ut. Tette bihuler, tette ører, ekstrem sekresjon fra nese/svelg, tørrhoste, men iblant fuktig hoste med oppspytt. Oftest om morgenen, noen ganger så ille at jeg kaster opp. Slik er det ofte ved forkjølelse og det henger i mange uker.

Tok pustetest på lege kontoret og fikk astmamedisiner og delvis diagnose astma. Men lite oppfølgning og informasjon rundt det. Er dette astma?

Syns jeg ellers har lett for å bli andpusten, men ikke piping i brystet eller slikt. Og en simpel luftveisinfeksjon/forkjølelse er ofte mer komplisert med meg, og har blant annet hatt både kikhoste og bronkitt, altså lett for å få nedre luftveisinfeksjoner.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det virker som om du har affeksjon av både øvre og nedre luftveier. Det er ikke helt uvanlig, men kan jo føre til mer infeksjoner fordi slimhinnene blir irriterte og hovne. Det er også lurt å sjekke ut om det kan være allergi i bildet, men ofte ser man bare at slimhinnene i luftveiene er generelt svært følsomme og reagerer mye på selv svake irritanter eller kulde. Det er ikke urimelig å tenke seg at du kan ha en astma og at denne utløses ved infeksjoner, eventuelt også ved fysiske anstrengelser. Da er det ganske vanlig at man plages lenge med luftveisinfeksjoner. Dette kan undersøkes nærmere med pusteprøve, eventuelt ved provokasjonsforsøk hos lungespesialist. Men i tillegg til astmaen kan det være at man også må behandle øvre luftveier (les neseslimhinnen) slik at den blir mindre hoven. Det fins mange gode medisiner for begge deler. Det er i tillegg lurt å unngå eksponering for sterke lukter og røyk.

 

 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar