Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 30. oktober 2015. Referansenummer: 9008

Lunge

Kan man donere en lunge til transplantasjon?

Min mor har Kols. Så har jeg alltid lurt på, er det noe jeg kan gjøre? Tenker da på om jeg kan gi bort noe med lungene mine? Er det mulig å donere 1 lunge og fortsatt leve normalt med bare 1?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 04. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

I utgangspunktet er det mulig å leve med bare en lunge. Men det forutsetter at denne lungen er frisk, og du har ikke svært mye å gå på hvis du skulle få sykdom i gjenværende lunge. Det er også slik at man ofte velger å transplantere begge lunger, noen ganger også hjertet når det gamle hjertet er betydelig skadet etter langvarig lungesykdom eller pga alvorlig koronarsykdom.

Det er nok svært uvanlig at man transplanterer en lunge fra en levende person, nettopp pga risikoen for fremtidig lungeaffeksjon og fordi en slik operasjon alltid innebærer en viss risiko. Jeg kjenner ikke til at dette gjøres i Norge.

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar