Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 19. oktober 2015. Referansenummer: 8859

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Høy puls

Hei. Jeg er en 36 år gammel kvinne, noe overvektig, men trener flere ganger i uka og er ellers frisk. Har imidlertid oppdaget at pulsen min stiger raskt til 120-125 når jeg reiser meg opp og beveger meg i normalt tempo. Ingen ubehag i forbindelse med dette. Pulsen faller raskt til underkant av 70 når jeg setter meg ned. Får også veldig rask pulsstigning ved trening, men blir ikke andpusten eller påvirket før pulsen har passert rundt 145.

Er dette noe som bør utredes eller krever behandling? Betyr det bare at jeg er i dårlig fysisk form? Har tatt det opp med fastlege en gang, men hun mente det ikke var noen grunn til bekymring så lenge hvilepulsen var normal og jeg ikke følte noe ubehag i forbindelse med den forhøyede pulsen. Takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Når vi går fra hvile til anstrengelse, kreves det mer av hjertet, og det slår derfor fortere. Feks ved løping og trening. Hvor raskt pulsen øker, og hvor høyt den øker varierer fra person til person. 

Men at den går fra 70 til 120 bare fordi du reiser deg, synes jeg er mye. Det kan godt hende at dette bare er normalt for deg, men jeg synes det er grunn til å sjekke det litt nærmere. Noen ganger kan det ligge en  hjerterytmeforstyrrelse som ligger bak. 

Du bør be fastlegen din henvise til et arbeids-EKG. Dette gjøres hos spesialist, enten på sykehus, eller privat. Du kobles til en EKG-maskin og tråkker rundt på en ergometersykkel (eller går på en tredemølle). Legen følger med på hvordan hjertet ditt reagerer, og kan samtidig sjekke om du får noen rytmeforstyrrelse, eller om det kun er er normal rask puls. Hvis det er en hjerterytmeforstyrrelse, kan det blir aktuelt med videre behandling, avhenging av hvilken type det er. Hvis det bare er vanlig rask puls, er det antageligvis ingen grunn til å gjøre noe med det hvis du ikke plages av pulsen. 

Mvh

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar