Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 25. oktober 2015. Referansenummer: 8920

Hjerte/kar

Bivirkninger av statiner

Har brukt Simvastatin i flere år og før det Lipitor grunnet høyt kolestrol. I vår nære familie og vennekrets er det flere som har brukt statiner i flere år og mange har fått mye plager! Vet man egentlig nok om bivirkninger eller er det industrien som rår? Vet at utenlandske leger har påpekt over år at statiner er skadelig for flere deler av kroppen. Når skal vi få et oppriktig svar på skader som statiner gjør med oss?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Alle medisiner har bivirkninger. Hvem som får hvilke bivirkning, og i hvilken grad, varierer fra person til person. Noen får ingen bivirkninger, andre får så mange at de må slutte med medisinen. Bivirkningen er kanskje prisen man må betaler for å høste de gode effektene av medisinen. Legen og pasienten må alltid vurdere om dette er en pris som er verdt å betale. Effekten bør være såpass god bivirkninger kan forsvares. 

Når det gjelder statiner, så er det et av de mest brukte medisinene i verden. Det betyr at vi har enormt med erfaring med dem, og kjenner både effekten og bivirkningene svært godt. Industrien er selvfølgelig interessert i å selge medisinene sine, men det er vi leger og forskere som bestemmer retningslinjene for hvem som bør behandles og hvem som ikke trenger behandling. Et annet viktig poeng er at lisensen på nesten alle statiner har gått ut, slik at industrien ikke tjener noe særlig på disse medisinene lenger. 

Statiner er gode medisiner, har godt dokumentert effekt, og gir vanligvis lite bivirkninger. Likevel er det endel pasienter som kan nokså plagsomme bivirkninger. Disse pasientene kan da prøve et annet statin, eller i en annen styrke. Ofte finner legen et alternativ hvor bivirkningene er akseptable. 

Mvh

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar