Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 29. september 2015. Referansenummer: 8656

Hjerte/kar

Abladert, fortsatt symptomer, bekymret.

Hei! For tre år siden besvimte jeg plutselig, og etter det fikk jeg både IST, AVNRT og mange og kraftige VES. I tillegg fikk jeg andre symptomer som press under venstre costalbue, anfall med press i brystet, og svimmelhet. Mye ble bedre med betablokkere, fks ble svimmelhetsanfallene borte. Jeg har også tatt ablasjon men AVNRT kom desverre tilbake. I det siste har jeg hatt en dårlig periode der jeg får mange VES. De har blitt fanget på ekg tidligere og cardiologen har sett på det men han mener det ikke er så mange. Og det er ikke så mange i løpet av en dag (kanskje 100 - 300) men de kommer ofte i "klynger" slik at det føles ut som det er mange på rad og pulsen føles uregelmessig noen sekund. Dette har ikke blitt fanget på ekg. I tillegg er det slik at jeg spesielt når jeg skal legge meg og holder på å sovne er kanskje annethvert slag et VES, eller hvert tredje slag. Da røyser jeg meg opp og de kommer ikke så hyppig. VESene kommer hyppigere i perioder med presset jeg av og til føler under venstre costalbue. Ellers blir de utløst av visse bevegelser, spesielt når jeg løfter ting, bøyer meg ned, vrir overkroppen, beveger venstre arm, snakker, lite søvn mm. I det siste har jeg begynnt å bli mer og mer redd for at det skal være noe mer galt med hjertet mitt. Jeg føler ikke at cardiologen har hatt så god tid til meg når jeg har vert der, så jeg er redd for at han har oversett noe. Jeg er spesielt bekymret for at det kan være noe i hjertet mitt som gjør at jeg er disponert for VT og kanskje i verste fall VF. Jeg tenker at det er rart at en frisk ung dame plutselig skal få alle disse hjerteproblemene uten at det er en underliggende årsak. Jeg hadde aldri ekstraslag før besvimelsen og ingen problemer med hjertet. Siden det er VES jeg får og ikke sves tenker jeg at det må være noe i ventrikkelene mine som er galt/forandret. At der er et sårbart punkt som utløser ekstraslagene og som også kan utløse verre rytmeforstytrelser som VT og VF. Og at det kan ha kommet arrvev der pga en mulig perikarditt eller myokatditt, eller at jeg kanskje har ARVD, brugada syndrom eller kanskje noe med klaffene eller blodårene rundt hjertet. Ultralyd av hjertet var normalt, men det er vel ikke alt man ser på ultralyd. Og jeg har ikke (som jeg vet) hatt perikarditt eller myokatditt. Jeg har lyst på MR av hjertet men får det ikke av legen. Hva tenker du om dette? Bør jeg bli utredet grundigere? I så fall hvordan? Mvh Kvinne 27

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 05. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Du har vært igjennom mer enn mange på din alder, og jeg forstår godt at du tenker mye på dette og er bekymret.

Det er imidlertid viktig å prøve å ikke la seg uroe for mye. Som en hovedregel er VES IKKE farlig, selv om det i korte perioder kommer i annethvert slag. Det er ingen tydelig sammenheng mellom spredte VES og tilstander som VT og VF. De som får de farlige rytmeforstyrrelsene har oftest hatt store infarkter og/eller har hjertesvikt. Du ble sikkert grundig utredet i forbindelse med operasjonen din og ved seinere undersøkelser, slik at sjeldne tilstander som Brugada nok også ville vært fanget opp.Hvis du i tillegg har gjort en døgnregistrering hos kardiologen din virker det som om du kan føle deg trygg. Dersom ekstraslagene blir for plagsomme kan dere vurdere en liten dose betablokker. MR er en spesialundersøkelse som ikke er aktuelt for deg, utifra det du forteller med kun spredte VES med normale slag innimellom. En belastingstest med rytmeregistrering og evt. en kontroll av døgnrytmen din igjen hos hjertelege er selvsagt aktuelt hvis du fortsatt har plager. Jeg vil anbefale at du prøver å tenke minst mulig på plagene nå selv om jeg godt forstår at det kan være vanskelig, bekyringen kan gjøre hjertebanken værre. Prognosen din er god, og dersom du får rytmeforstyrrelser av en type som igjen må behanldes er dette med all sannsynlighet en plagsom, men ikke farlig variant.

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar