Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 8. september 2015. Referansenummer: 8534

Hjerte/kar

Aortinsuffisiens, arvelighet, trening.

Hei Jeg er 34 år. For to år siden fikk jeg påvist en aortainsuffiens. Legen sa da at denne var veldig liten. I dag var jeg til kontroll til en annen lege. Denne legen sa at forrige lege hadde understimert lekkasjen ,og sa at den var moderat. Jeg fikk beskjed om å trene mye. Trener i dag 2-3 gr pr uke. Dette ville kunne utsette en evt operasjon. Mine spm: 1. Vil jeg kunne forvente at lekkasjen vil kunne holde seg på dette nivået lenge, eller er det snakk om få år før den vil bli større? 2. Er det arvelig ( har to barn)? 3. Har vært blodgiver tidligere. Kan jeg nå gi blod?Fikk beskjed om å vente til jeg hadde vært til kontroll med å gi blod igjen, men glemte å spørre i dag. 4. Vet jo at symptomene på forrverring er svimmelhet, trøtthet og tungpust. Men hvor kraftig må disse symptomene være. I en hektisk hverdag med barn og full jobb så kjenner jeg jo på alle disse i blant. 5. Hvor mye bør jeg trene?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 13. september 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Utgangspunktet er at du skal leve helt som normalt med en moderat aortalekkasje. Trening er positivt, og det er ingen begrensninger. I de fleste tilfeller vil lekkasjen holde seg stabil over mange år, men kontrollene vil si noe om hvordan dette ligger an i ditt spesielle tilfelle. Du har gjort to undersøkelser i løpet av to år som kan tyde på en viss utvikling, og du bør få gjort en ny sjekk i løpet av et års tid for å følge utviklingen. Tilstanden er i liten grad arvelig, men det foreligger en viss overhyppighet i enkelte slekter. Hvis dine barn er friske og raske, så trenger de ikke noen spesiell undersøkelse utover at legen lytter etter bilyd. Hvis blodprosenten din er OK så bør du kunne gi blod, gitt at andre krav som blodgiver er oppfylt. Dersom du skulle få relle symptomer relatert til din klaffefeil (som vil kreve at den utvikler seg fra dagens nivå), så vil du nok merke det på pusten. Jeg synes ikke du skal tenke for mye på dette i hverdagen, men sørge for at du har regelmessig oppfølging/kontroller. Dersom du på et tidspunkt må opereres så skal du vite at prognosen er utmerket og at du vil kunne leve godt også med en kunstig aortaklaff (som mange gjør).

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar