Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 7. september 2015. Referansenummer: 8511

Hjerte/kar

Behandling av hjertepasient før tarmoperasjon

Hei! Jeg har fått en case om å hjelp en pasient pre-operativt som skal utføre hemikolectomi venstre side. Pas har tidligere hatt akutt koronarsyndrom og fikk utført PCI. Han blir behandler med Selo-zok 100 mgx1, Lipitor 40 mg x1 og Albyl E 75 mg x1. I tillegg bruker pas røykeplaster. Hva bør jeg ta hensyn til med tanken på pasientens behandling før operasjonen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 08. september 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for godt spørsmål. 

Større operasjoner innebærer en betydelig stress for kroppen, og hjertepasienter er spesielt utsatt. Derfor er det viktig at pasienten er klargjort så godt som mulig i forkant. 

Fastlegen bør ha en god samtale med pasienten for å kartlegge symptomer og funksjonsnivå. Har pasienten fortsatt hjertesymptomer (brystsmerter, tungpust, hjertebank etc) må pasienten tilsees av hjertespesialist før operasjonen. Det kan da bli aktuelt med tilleggsundersøkelser som belastnings-EKG og ultralyd av hjertet. Hvis pasienten derimot er stabil og i god form, bør fastlegen sørge for at han/hun er riktig medisinert og at puls og blodtrykk er godt regulert. Dersom pasienten eksempelvis bruker dobbel blodplatehemning, er det viktig at operasjonsavdelingen underrettes i god tid, slik at evt. justeringer kan gjøres. 

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar