Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 19. september 2015. Referansenummer: 8609

Lunge

Hva skyldes lungene og hva er nerver?

Hei Jeg er en kvinne på 37 år, og sliter med stadig tilbakevendende tungpust. Jeg har opplevd dette i noen grad siden jeg var 20, men det har blitt mye verre de siste 5 årene. Jeg har muligens infeksjonsutløst astma, men legen er ikke sikker (grenseland). Har allergi, og reagerer tidvis med pustevansker ved sterk parfyme, osv. Har ofte litt tett nese, og følelsen av slim i lungene, som det er vanskelig å hoste opp. Kan ha episoder med nysing. Reagerer mer enn før på mye støv og dyrehår. Opplever selv nå å ha pusteproblemer hver eneste dag. Det er som om jeg ikke får pusten ned. Usikker på utpusten. Puster raskt, og må ta noen skikkelige magadrag iblant, noe som fører til skikkelig lyder av tarmaktivitet (flaut på jobb..). Legen min sier nå at dette er angst. Diagnosen er bl.a på grunnlag av at jeg har kommet inn til ham veldig tungpustet, og at det da ikke har sett ut som astmapust. Jeg har slitt med tarm/mage de siste 4 årene, får bl.a svært oppblåst mage, og ifølge legen er samsvarer dette med angst. Det siste halvåret har jeg også stadig perioder med akutt kvalme, og våkner ofte opp med vondt/press i brystet, og tungpust.

Jeg føler meg pga dette tiltagende deprimert og urolig... Jeg kan godt akseptere at det er angst, men jg føler ganske sterkt at dette ikke kun kan være angst. Jeg er så plaget av dette, at jeg vurderer sykmelde meg. Jeg jobber med mennesker, og sliter med å ikke føle jeg har nok pust til å gjennomføre et møte for eks. Kan bli så andpusten som om jeg har løpt.

Er slank og egentlig ellers ved god helse. Endel krevende personlige hendelser de siste årene, eneansvar for barn. Hva tror du?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 24. september 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er ikke mulig å gi deg helt sikre og eksakte svar på det du spør om. Men jeg skal forsøke. Ut fra din historie kan det virke som det er en blanding av fysiske og psykiske reaksjoner. Ved lungesykdom er dette ikke uvanlig, og symptomene kan gå over i hverandre og tildels også forverre hverandre. Jeg tenker ofte at det vil være lurt å få stadfestet hvor mye som kan skyldes forstyrrelser i lungefunksjonen, for eksempel i form av en astma som varierer ganske mye og som kan være vanskelig å "fange". Det kan kreve gjentatte undersøkelser i dårlige perioder eller i forbindelse med kulde eller etter anstrengelser. Eventuelt forsøke en periode med astmabehandling. Det kan virke som du har en hyperreaktivitet (overfølsomhet) i slimhinnen i luftveiene slik at blant annet du reagerer på sterke lukter. Det går an å provosere frem en luftveisobstruksjon ved en såkalt metacholintest, og dermed få støtte for en astmadiagnose. Dette er bare et eksempel på hvordan man kan starte litt enkelt for å komme nærmere en avklaring.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar