Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 30. september 2015. Referansenummer: 8666

Hjerte/kar

Langvarig ubehag i brystet, bekymret for medfødt hjertefeil.

Hvilke medfødte hjertefeil kan utelukkes ut fra hvile ekg, vanlig lungerøntgen, troponin prøve og infeksjonsprøver, spirometri og å bli lyttet på med stetoskop? Sliter med uklare ryggsmerter,arm og kjevesmerter på venstre side, og langvarig lav feber og også litt tungpust i oppreist stilling, bedre i liggende stilling som legene ikke finner ut av. Ingen hørbar bilyd. Sykdomsperioden gir seg og jeg blir frisk, men det kommer alltid tilbake. Vært til utallige undersøkelser, og bekymrer meg nå for at det er noe galt med hjertet mitt. Aldri vært plaget av tungpust i aktivitet. Har en del ekstraslag på hjertet. Da ekgen ble tatt kunne jeg ikke selv kjenne noen ekstraslag, men legen sa at han så litt normale ekstraslag. Bør jeg be om ultralyd av hjertet? Hilsen begymret jente på 27 år

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 05. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Forstår din bekymring for medfødte hjertefeil. Som en hovedregel er det et meget godt tegn at du ikke har hørbar bilyd over hjertet og at hvile EKG er normalt. Ved de fleste symtpomgivende, medfødte tilstander ville noe ha blitt fanget opp ved disse enkle undersøkelsene. Troponin sier noe om akutt hjerteinfarkt og er neppe relevant hos deg, som 27 år gammel hjente med mindre du har en helt spesiell familiehistorie/familiær hyperkolesterolemi. Ekstraslag er i utgangspunktet normalt og noe de fleste av oss har litt av. Spirometri sier noe om lungefunksjonen din.

På tross av normale funn ved disse standard undersøkelsene har du endel smerteplager som dels er stillingsavhengige og du har litt feber innimellom. Jeg vil anbefale at du fåt en henvisning til hertelege for en ultralyd, for å utelukke f.eks. irritasjon/betennelse ved hjerteposen (pericarditt), som er en oftest godartet og forbigående tilstand som av og til rammer unge mennesker og kan gi stillingsavhengig ubehag i brystet. Hjertelegen kan også vurdere om det vør gjøres en registrering av hjerterytmen din i forhold til hjertebanken som du beskriver. Mest sannsynlig finner ikke hjertelegen noe galt og det er andre årsaker til plagene dine. Blodprøver i forhold til reumatisk tilstand er også noe du kan diskutere med legen din. Ellers så kjenner du sikkert til at smertetilstander, uansett årsak, ofte blir værre ved stressende livsstil og at bekymringen i seg selv kan bidra til forverring. Derfor er det viktig å jobbe med positivt fokus så langt det lar seg gjøre, og samtidig gjøre de nødvendige undersøkelsene for å komme til bunns i dette. Jeg ønsker deg lykke til! 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar