Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 16. september 2015. Referansenummer: 8591

Hjerte/kar

Lav puls og svimmelhet

Hei, Er ein mann på 35år som i ei år rekke har slitt med svimmelhet. Har testet meg for alt mulig, uten noen negative funn. Var nå sist hos en hjertespesialist der eg tok ultalyd,sykkeltest m.m, heller ikke noe negative funn, men fekk beskjed om og bruke pulsklokka mi til og sjekke om det var noen forandringer når eg fekk desse "anfalla" mine. Det gjorde eg og fann ut at eg hadde pulsfall når eg vart svimmel, og har nå målt pulsfall fra 20-30 slag i minuttet, der eg blir lettere svimmel til pulsfall på nesten 60 slag i minuttet der eg vart kraftig svimmel. Sistnevnte har eg kun målt en gang og det skjer mye sjeldnere enn dei litt mindre pulsfallene. Har også fått pulsfall når eg har kvilepuls, då i fra puls på 60 tallet og fall ned på 30 tallet. Blir ikke svimmel når eg då enten er sittende eller liggende, men er jo ekkelt når pulsen blir så lav. Har tatt 24t ekg nå som eg nå venter på svar av, der eg håper det er blitt registrert ett eller anna. Hadde flere små pulsfall i løpet av det døgeret så bør vell då bli registrert eller? Uansett så har eg googlet dette uten og ha funnet eit eneste tilfelle av det som eg beskriver her, så kunne jo vore fint og fått ett svar i fra dere hva dette kan for både meg og evt.andre som lurer på dette.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. september 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ut i fra det du skriver, kan man få mistanke om at dut har et problem med hjerterytmen din, og at den fra tid til annen blir svært lav. Når pulsen kommer ned til 20-30-tallet får ikke hjernen nok blodforsyning, og du blir svimmel og kan også besvime. Lav puls kalles bradykardi. 

Bradykardi kan ha flere årsaker. Det kan skyldes feil i hjertets ledningssystem, enkelte hormonsykdommer, eller medikamenter. 

Når den lave pulsen blir så lav at den gir svimmelhet eller besvimelse, må tilstanden behandles. Hvis årsaken ikke er hormonsykdom eller medikamenter, blir løsningen pacemaker. Det er en liten datamaskin på størrelse med en pastilleske som opereres inn under huden. Fra denne går det ledninger til hjertet. Pacemakeren overvåker hjertet hele tiden, og hvis den registrerer at pulsen blir lav, gir den hjertet et lite støt for å få opp farten igjen. 

Det ser ut til at du har fått en grundig utredning. 24T-EKG er helt riktig å utføre. Hvis denne fanger opp pulsfall, vil det fortelle hjertespesialisten din en hel del. Derfor blir det spennende å se svaret. Som du skjønner så kan pulsfallene dine komme vilkårlig, og det er ikke sikkert at 24T-EKG denne gangen fanget opp problemet. Da vil jeg råde deg til å få gjentatt undersøkelsen til den fanger opp pulsfallene. Det kan hende det må gjøres flere ganger .

Lykke til med videre utredning!

Mvh

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar