Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 3. september 2015. Referansenummer: 8425

Lunge

Lungefibrose i stabil fase.

Hei. Har hatt lungefibrose i snart 7 år, fibrosen har ikke forverret seg i alle disse årene, men jeg har fortsatt mye angst (dødsangst) i forbindelse med det. Jeg bruker ekstra oksygen ved anstrengelser, ellers bare Ventoline. Kan man leve i mange år med det selv om man til tider får for lite oksygen i blodet. Blodgassen min er på 11,4 kPa i hvile. Oksygen opptaket mitt faller sjelden under 90 %. Selve lungekapasiteten min er på litt over 80%. Takknemlig for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. september 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Lungefibroser kan ha mange forskjellige årsaker og forskjellige forløp. Det er absolutt positivt at fibrosen ikke har utviklet seg videre, men har vært stabil i flere år. Du oppgir også gode verdier for surstoff i blodet i hvile, og at du bare bruker oksygen ved anstrengelser. Så lenge oksygennivået ligger såpass høyt er det bra fordi lungene og hjertet ikke overbelastes. At oksygenet faller litt lavt av og til behøver ikke bety så mye fordi det holder seg høyt nok til vanlig. Det kan virke som om utgangspunktet slik det er i dag er ganske positivt og gir grunnlag  for optimisme.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar