Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 20. september 2015. Referansenummer: 8613

Lunge

Lungeproblemer etter atypisk lungebetennelse.

Hei! For noen år siden var jeg på sykehus med dobbeltsidig atypisk lungebetennelse. Lungene mine var hardt rammet, men jeg ble frisk igjen. Men, det jeg sliter med fortsatt er "tett hals" og bronkittlignende/hes hosting etter anstrengelser samt "pustestopp" når jeg trekker pusten. "Pustestoppene" kommer når jeg er våken, trekker pusten -men det stopper opp. Jeg må da ta hardere i for å få trekt pusten ordentlig. Hosten er mest fremtredende når det er kjølig i luften, men kommer ellers og. Er det bare dårlig kondis eller kan det ha sammenheng med lungebetennelsen?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. september 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Symptomene du har kan tyde på at du har fått økt følsomhet i slimhinnene i bronkiene. Det har ikke noe å gjøre med dårlig kondis. Dette ser man enkelte ganger, ofte som et forbigående fenomen, men andre ganger som starten på en varig tilstand. Det er også vist at atypisk lungebetennelse eller mycoplasmalungebetennelse i noen tilfeller kan bidra til utvikling av astma. Dette skjer trolig særlig hos disponerte personer. Jeg vil anbefale deg å få en undersøkelse av lungefunksjonen hos legen din, og gjerne teste den når du merker symptomer med hoste, for eksempel etter anstrengelser eller etter eksponering for kald luft. Noen ganger kan man provsere frem symptomene og måle endringer i lungefunksjonen ved en såkalt metacholintest. Den vil du kunne få utført hos en lungespesialist.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar