Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 20. september 2015. Referansenummer: 8612

Hjerte/kar

Medfødte hjertefeil

Hei. Jeg lurer på hva som kan avsløres av en vanlig lungerøntgen når det gjelder hjertet? Kan man se om det er medfødte feil i hjertet? Og ville en eventuell medfødt feil vises hvis man har tatt vanlig ekg, troponin blodprøve,lyttet på hjertet og tatt lungerøntgen? Har i perioder ekstraslag og mye slapp. Hilsen bekymret jente på 27 år.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. september 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det finnes mange typer medfødte hjertefeil, og måten de påvises på avhenger av hvilken type feil det er snakk om. Noen feil er svært alvorlige og fører til døden kort tid etter fødsel, hvis de ikke korrigeres med operasjon. Ved slike feil er det store anatomiske feil i utviklingen av hjertet i fosterlivet. Slike feil er såpass opplagte, at barnelegene straks skjønner at noe er galt rett etter fødsel. Hos disse vil røntgen av brystkassen gjerne vise en hjerteskygge som ser unormal ut.

Andre feil kan være mindre alvorlige, men likevel påvirke hjertefunksjonen såpass mye at det gir symptomer og tegn. Da kan operasjon bli nødvendig senere. Endel medfødte hjertefeil gir også bilyder på hjertet, og blir oppdaget på barnekontroller på helsestasjonen.

Noen medfødte hjertefeil gir ikke strukturelle feil på hjertet (altså er det ikke unormal anatomi), men kan gi problemer med hjertefunksjonen på andre måter. Det kan eksempelvis være snakk om ulike typer hjerterytmeforstyrrelser, eller svekkelse i pumpekraften.

Hvordan man påviser en feil avhenger av hvilke symptomer pasienten har, i hva slags situasjoner de oppstår, og hvilken type feil man mistenker.  

Mistenker man rytmefeil, er EKG og langtids-EKG (2-7 dager) viktig. Er det bilyd på hjertet, eller om pasienten har pusteproblemer, må det tas både røntgen og ultralyd av hjertet. Kommer plagene i forbindelse med anstrengelser, må det gjøres stresstest (arbeids-EKG). Blodprøver hører også med.

Ved å ta vanlig EKG, blodprøver, lytte på hjertet, og ta røntgen av brystet, kan man med stor sannsynlighet utelukke en god del tilstander. Men dersom det fortsatt er usikkerhet eller mistanke bør man gå videre med de overnevnte undersøkelsene. Ta opp dette med legen din.

Mvh

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar