Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 28. september 2015. Referansenummer: 8655

Hjerte/kar

Omega-3-tilskudd og D-vitamin

Jeg har tatt omega-3 tilskudd gjennom mange år, den siste tiden og til helt nylig "Möllers Dobbel" med A, D og E-vitamin. Sist jeg skulle kjøpe mer, var det utsolgt, og jeg valgte isteden "Möllers hjerte". Tenkte det kunne være like greit, da jeg har forhøyet blodtrykk som behandles med Atacand 8mg (er 66 år). Var imidlertid ikke oppmerksom på at denne ikke inneholder D-vitamin. Jeg vet ikke om jeg mangler D-vitamin, men har altså fått dette gjennom "Möllers dobbel" i lang tid.

Har dere noen råd om hvilken av disse omega-3-preparatene jeg bør ta/fortsette med?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 12. oktober 2015
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei. Jeg vet ikke hvor gammel du er, men når det gjelder D-vitamin er det slik at alle over 75 år anbefales et inntak av 20 mikrogram per dag. Dette er dobbelt så mye som det som anbefales yngre. En slik mengde er svært vanskelig å dekke gjennom vanlig mat, så derfor anbefales tran eller andre D-vitamintilskudd. 

Möller’s Omega-3 Hjerte inneholder i tillegg til fettsyrer fra fiskeolje en fettsyre fra linfrø (ALA), som er gunstig for kolesterolet i blodet. 

Dersom du ønsker å ta Omega-3 Hjerte bør du ta et separat D-vitamintilskudd, spesielt om du er 75 år eller eldre, eller om du sitter mye innendørs eller har mangel på D-vitamin. 

Jeg kan dessverre ikke si hvilket av omega-3-produktene som er best for deg i din tilstand.

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar