Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 30. september 2015. Referansenummer: 8667

Hjerte/kar

Ta en sjekk av hjertet?

Hei Jeg har alltid vært fysisk aktiv og i god form. Min far døde imidlertid av hjerteinfarkt da han var ca 35 år. Jeg har sjekket kolesterolet ved ett par anledninger. Tror det lå mellom 5.5 og 6. Fikk ikke den gang beskjed av legen at dette var noe høyt. Dette er nå flere år siden. Jeg er nå 43 år, og lurer på om jeg faktisk bør sjekke hjertet. Mener selv jeg er i god form, men andre mener jeg bør sjekke meg da min far døde av hjerteinfarkt i ung alder.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 01. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Om en tilsynelatende frisk person skal få utført hjerteunderøkelse avhenger av vedkommendes risiko for å utvikle fremtidig sykdom. Hensikten med en slik undersøkelse kan være å avsløre sykdom på et tidlig tidspunkt, slik at den kan forebygges eller behandles.

Faktorer som øker risiko for å utvikle hjertesykdom er røyking, høyt kolesterol, foreldre eller søsken med hjertesykdom, diabetes, overvekt og høyt blodtrykk. Jo flere av disse risikofaktorene man har, jo høyere blir risikoen.

En kvinne i 40-årene som er frisk, aktiv, og slank, som ikke røyker, og som ikke har hjertesykdom i familien, har ingen grunn til å ta hjerteundersøkelser. Men dersom hun eksempelvis røyker, eller har arvelighet for hjertesykdom, blir situasjonen en annen, og en viss kartlegging kan være riktig.

Du skriver ikke så mye om din egen helse, så jeg antar du stort sett er frisk og aktiv. Det du har av risikofaktorer, er arvelighet, og kolesterol som ligger litt høyt. Hos deg kan det derfor være lurt med en litt utvidet vurdering av hjertet. Det innebærer ikke nødvendigvis at det skal utføres omfattende undersøkelser, men en grei start hadde vært en samtale hos fastlegen, og noen blodprøver. Basert på resultatene kan du og legen din sammen vurdere om det er nødvendig å gå videre med flere undersøkelser.

Mvh

Wasim Zahid 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar