Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 8. september 2015. Referansenummer: 8523

Hjerte/kar

Medisin til blodfortynning ved atrieflimmer

Hvilken medisin anbefales til blodfortynning (ved hjerteflimmer)? Hilsen 61-årig kvinne

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 13. september 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei!

Tidligere var marevan det eneste alternativet, men nå har det kommet tre nye alternativer. Marevan har ulemper ved at den blodfortynnende effekten kan svinge en del relatert til bl.a. kostohold og livsstil, og ved at man må ta regelmessige blodprøver for å justere dosen (INR-målinger). Marevan er imidlertid godt utprøvet, har god effekt og er fortsatt et alternativ som mange velger.

De nye alternativene heter pradaxa, eliquis og xarelto. Disse preparatene gir alle fullgod beskyttelse mot hjerneslag hvis man har atrieflimmer. De har litt forskjellig bivirkningsprofil, og ett av preparatene tas kun en gang om dagen (xarelto) mens de andre to tas morgen og kveld. Hvike tilleggssykdommer/plager du evt. har, hvilke andre medisiner du tar og evt. tidligere bivirkninger av andre medisiner kan ha betydning for hvilket av disse tre du evt. bør velge. Dette kan du diskutere med legen din.

Med din alder er det ikke sikkert at du skal ha blodfortynning i det hele tatt, det kommer an på andre risikofaktorer (høyt blodtrykk, diabetes, gjennomgått slag/TIA eller påvist sykdom i blodårer). Dette beregnes gjennom en såkalt risiko-kalkulator (CHADS-VASC score). Hvis du er i tvil så anbefaler jeg at  at du tar opp dette med legen din.

Lykke til!

 

 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar