Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 9. september 2015. Referansenummer: 8539

Lavt blodtrykk

Er ei dame på 54 år som har svært lavt blodtrykk og som og besvimmer ved blodtrykksfall. Sliter mye med hodepine samt har anafylaktisk reaksjon på penicllin, apocellin og på diclofenac. Har diagnosen fibromyalgi og kronisk hodepine. Ved alder av 17 år fikk jeg hjernehinnebetenelse og var svært dårlig. Lavt blodtrykk har jeg hatt i alle år, men nå reagerer leger når de kontrollerer det. Hadde her 67/35, disse tall sier ikke meg mye, men skjønte de ikke likte det. Prøvde spørre de på sjukehuset men fikk ikke noe direkte godt svar på dette.

Min datter på 23 år sliter med det samme som meg men hun har hurtigere blodtrykkfall. Er dette svært arvelig? Min far har det og noen av mine 6 søsken slit med det samme men ikke så lavt som jeg har.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. september 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for godt spørsmål.

Lavt blodtrykk er som regel ikke farlig, men når det blir så lavt at du stadig besvimer er det et stort problem.

Lavt blodtrykk kan være arvelig, og da har man ingen god forklaring på hvorfor det er lavt. Men andre ganger kan det lave trykke være forårsaket av noe. Enten en sykdom eller et medikament. En pasient med lavt blodtrykk må utredes for stoffskiftesykdommer og andre hormonsykdommer. Hjertesykdom kan også gi lavt blodtrykk, og det hører med å gjøre både en belastningsEKG og en ultralyd av hjertet. Hjerterytmen din bør også kartlegges ved feks en 24-timers EKG. Saltmangel og dehydrering kan være andre årsaker. Legen din bør også se om noen av medisinene dine kan være årsaken til det lave trykken.

Hvis det ikke er en bakenforliggende årsak til lavt blodtrykk, er det ikke så lett å behandle det heller. Man bør passe på å drikke godt, og dessuten være forsiktig i situasjoner som kan gi besvimelser. Dette kan bety å reise seg forsiktig fra sittende eller liggende stilling.

Mvh

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar