Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 17. september 2015. Referansenummer: 8592

Hjerte/kar

Vondt i leggen

Hei, Faren min er blitt stentet 4 ganger. For 2-3 dager siden har han veldig vondt i leggen. Legg smertene er som klemmede og strålende. Han klarer ikke bevege på leggen sin. Blodpropp er utelukket. Hva annet kan det være. Hva bør han sjekke videre? Ønsker en snarlig tilbakemeldingen. Bør ikke legevakt legen Henvise faren min til ultralyd for kartlegge hva problemet er. I går på legevakt hadde han lavt blodtrykk. 85/57, men til vanlig blir han å ha høyt blodtrykk (160/90). Hva bør jeg gjøre jeg er veldig urolig. Håper et rask tilbakemeldinge.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. september 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Faren din har hatt vondt i leggen i noen dager, og klarer ikke å bevege på den. Fra før har han hjertesykdom og høyt blodtrykk. Blodpropp i leggen er utelukket, og du lurer på evt. andre årsaker til plagene. 

Smerter i en legg kan skyldes mange ulike årsaker. Både banale, og mer alvorlige. I en legevaktssituasjon er det viktig å utelukke de farlige årsakene, slik at korrekt behandling kan gis så fort som mulig. 

Blodpropp i en av leggens dype vener er en alvorlig tilstand. Typiske symptomer og funn ved blodpropp i leggevene er smerter, hevelse, stivhet og rødhet i leggen. Mange legevakter har en blodprøve som heter "d-dimer". Ved blodpropp er denne prøven forhøyet. Men dersom den ikke er forhøyet, kan man så og si helt sikkert slå fast at det ikke er blodpropp. Det er mulig det er denne prøven de tok på legevakten. 

En av farene ved blodpropp i leggen er at den kan løsne, følge blodtrømmen tilbake til hjertets høyre del. Derifra kan den pumpes ut i lungene, og tette igjen en eller flere årer til lungene. Det kan være en svært alvorlig situasjon som gir stor belastning på hjertet. Symptomene på blodpropp til lungene er først og fremst pustevansker, og smerter i brystet. 

Akkurat som kransårene på hjertet kan bli trange, kan også arteriene som fører blod fra hjertet, og ned i leggene bli trange eller tette. Dette vil også gi smerter i leggene. Men disse smertene kommer gjerne i forbindelse med belastning som gange eller trappegang. 

En annen årsak til smerter i en legg kan være prolaps i ryggen som trykker på en nerve til leggen. Da kan pasienten oppleve både smerter, nummenhet og lammelse i leggen. 

Ellers kan leggsmerter også skyldes muskelplager, senebetennelser og skjellettplager. Alle disse tilstande bør vurderes. 

Du skriver at blodtrykket til faren din ble målt til 87/57, og at det normalt ligger på 160/90. Blodtrykk på 87/57 er derfor ganske lavt for faren din, og dette bør det gås nærmere i sømmene etter. Det må kontrolleres for å sjekke om det fortsatt er lavt. Hvis det er vedvarende lavt, bør faren din får undersøkt hjertet, og legen hans bør vurdere å sende ham til sykehus.

Imidlertid vil det enkelte ganger hende at blodtrykket faller som en følge av smertene. Dette kaller vi en vasovagal reaksjon, og det er en måte kroppens nervesystem iblant kan reagere på smerter. Det er ikke i seg selv farlig, men noen kan svime av og falle og slå seg. Et sånt trykkfall er forbigående, og normaliseres raskt.

Totalt sett, ut i fra det du forteller, virker det som om situasjonen til faren din er litt uavklart. Det kan derfor være lurt å dra tilbake til legevakten eller fastlegen.

Lykke til!

Mvh

Wasim Zahid 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar