Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 2. februar 2016. Referansenummer: 10131

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk til tross for livsstilsendring.

Hei Jeg er 66 år. Jeg fikk påvist sykdommen Parkinson for et år siden. Fastlegen fant ved kontroll at mitt systoliske blodtrykket var for høyt (160 – 170). Det diastoliske trykket var normalt (80 – 85). Jeg takket nei til blodtrykkmedisin. Jeg ville gjøre en livsstilsendring i håp om at det ville hjelpe. Jeg gikk ned 15 kg og trente 3 – 4 dager i uken styrke og løping, og gikk tur med hunden minst 2 timer hver dag. Dette gjennomførte jeg i 9 måneder. Vekten er nå 78 kg Ved ny kontroll så var det systoliske blodtrykket enda høyere enn ved første måling. Jeg ble da satt på blodtrykkmedisin (kalsiumblokker), noe som jeg hadde liten lyst til. Blodtrykket ble målt begge ganger med mansjett på overarm i 24 timer. Mine foreldre hadde ikke problemer med blodtrykket. Heller ikke min søster. Jeg fikk 3 prolapser i ryggen i 2009. Det førte til at jeg fikk droppfot i høyre ben. Jeg synes det er underlig at det systoliske blodtrykket stiger når jeg endrer min livsstil, minker betydelig i vekt og trener som jeg ikke har gjort på flere tiår. Håper dere kan gi meg et svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. februar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Først av alt: Flott at du har gjort en så viktig endring i livet! Dette vil du få mye igjen for i årene fremover. Bra jobba!

Høyt blodtrykk skader kroppen innvendig og kan føre til hjertesykdom, hjerneslag og nyresvikt. Det er derfor viktig å få trykket ned. Trening, vektreduksjon og sunt kosthold kan reduserer blodtrykket hos mange. Men dessverre ikke hos alle. Vi vet ikke hvorfor det er sånn, men visse pasienter får dessverre ikke effekt på blodtrykket selv om de trener og går ned i vekt. Men det betyr ikke at alt har vært forgjeves! Blodtrykk er en ting, men trening, sunn mat og vekttap har gunstige effekter på helsen på mange andre måter også. 

Det er viktig at du og fastlegen din jobber sammen for å finne en god behandling av trykket ditt. Vi har nå gode medisiner som er effektive og som har få bivirkninger. 

Fortsett i den gode stilen!

Mvh

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar