Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 1. februar 2016. Referansenummer: 10112

Hjerte/kar

Situs inversus

Jeg er født med situs inversus og har aldri hatt problemer i forhold til dette. Nå har jeg imidlertid blitt fortalt at vi som er født slik ikke kan forvente å leve like lenge som andre. Tilstanden ble først oppdaget da jeg var gravid, men jeg ble beroliget med at dette ikke skal ha noen betydning. Mitt spørsmål blir da: hvordan kan man vite noe om dette all den tid svært få har en slik tilstand og følgelig finnes det liten eller ingen forskning på området?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 03. februar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei, jeg forstår din bekymring. Tilstanden er sjelden og forekommer i forskjellige varianter. Som du sier, så er jo store forskningsstudier vanskelige å skaffe til veie siden tilstanden er sjelden. Kunnskap fra pasienter som har vært fulgt over år viser at mange lever helt friske og normalt lange liv uten symptomer av  noen art, mens enkelte utvikler helseplager som kan være livsforkortende. Det går an å få en utredning/sjekk av hjerte/lungefunksjon, men hvis du ikke har symptomer så regnes ikke dette som nødvendig. Dersom du noen gang skal opereres er det viktig å informere legene om tilstanden din.  

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar