Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 12. januar 2016. Referansenummer: 9825

Hjerte/kar

Ekstraslag og klaffefeil

Har i mange år, helt siden 80 tallet faktisk, vært plaget av palpitasjoner og VES +SVES. Har selvfølgelig oppsøkt lege, men etter us. har jeg alltid blitt avfeid med at alt er bra, det er bare nerver. Jeg har bare blitt verre med årene og tok kontakt med Varse hjertesenter i Danmark som mente de kunne hjelpe meg. da ble det plutselig fart på det lokale sykehuset når jeg ba om mine journaler og da viste det seg at jeg hadde både mitral og trikusp.insuff. Hvordan kan se holde slike opplysninger tilbake og hvordan er nå mine prognoser? Jeg er jo ganske redusert, masse arytmi, kvalm, svimmel, til tider tungpustet, trøtt og slapp. Som sykepleier så vet jeg jo at en klaffeoperasjon bør utføres før det oppstår markante svikt symptomer. Hva gjør jeg nå videre, min lege er likegyldig og mener dette ikke er noe problem. Medikamenter Bisoprolol 5 mg x 1

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. januar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ekstraslag VES/SVES er som regel godartede og påvirker ikke hjertefunksjonen. De fleste trenger heller ikke behandling. Noen kan være så plaget at det kan være nødvendig med medisinering for å redusere antall ekstraslag. Enkelte kan ha så mange ekstraslag (flere titusener i døgnet) at det kan svekke hjertets pumpeevne. Hos slike pasienter kan det iblant gjøres ablasjon (brenning i hjertet) hvor man brenner bort de områdene som gjør at ekstraslagene oppstår. 

En sjelden gang kan VES/SVES skyldes underliggende hjertesykdom. Feks trange kransårer. Dette kan sjekkes ved å gjøre ulike hjerteundersøkelse. Feks belastnings-EKG (arbeids-EKG). Ved en slik test får man pasienten til å sykle på ergometersykkel mens hjertet overvåkes med EKG. Hvis hjertesykdom er årsaken til ekstraslagene vil de øke i hyppighet etterhvert som pasienten belaster seg mer. Blir mistanken om kransåresykdom sterkere, kan årene undersøkes direkte med en angiografi. Alt dette vurderes og utføres av hjertespesialister. 

Når det gjelder klaffelekkasjer (trikuspidalinsuff. og mitralinsuff.) så er det sjeldent at de fører til VES/SVES. Dessuten er det ganske vanlig å ha små lekkasjer og de kan nærmest regnes som normale. Klaffelekkasjer gir problemer først når de blir store. Størrelsen bestemmes utifra pasientens symptomer (grad av tungpust) og med ultralyd av hjertet. Igjen er dette noe som gjøres av hjertespesialister. 

Mitt råd til deg er å få en henvisning til en hjertespesialist slik at han/hun kan gjøre en helhetlig vurdering av situasjonen din. 

Mvh

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar