Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 15. januar 2016. Referansenummer: 9875

Hjerte/kar

Kols og ødemer

Hei, min mamma på 58 år har KOLS grad 2. Hun har nå de siste to månedene opplevd økende mengde av ødemer lokalisert på beina, hender og oppover armer og i ansiktet. Hun medisinerer seg selv med Furix når det blir for ille. Hudfargen hennes på nevnte områder har blitt lilla/rødt, ansiktet hennes har blitt ganske så rundt bare på en ukes tid selv om hun også har brukt Furix.

Vikarlegen hennes har ikke tatt noen undersøkelser utenom et blodtrykksapparat som hun har gått med et døgn. Resultatet var et normalt BT. Hun opplever dyspne oftere nå selv med bruk av typiske kolsmedisiner til inhalasjon. Ute i kulden forverres det. Da hun får lite med råd og undersøkelser fra lege så lurer jeg på om dere har forslag til hva jeg kan be legen om av forskjellige tester. Vet dere hva jeg kan spørre etter av blodprøver og hvilken type utredning som er nødvendig?

Hilsen en bekymret sykepleierstudentdatter

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 24. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Så flott at du tar ansvar!

Med økende ødemer så bør man sjekke hjerte og nyrer + evt. blodproteinet albumin (som binder vann i blodårene). Man kan begynne med en klinisk undersøkelse og enkle blodprøver (nyrefunksjonsprøver med elektrolytter, hjertesviktprøven pro-BNP og albumin) hos fastlegen. Ved uttalte symptomer bør pasienten etter mitt skjønn henvises til videre undersøkelser, evt. hos hjertelege litt avhengig av andre funn, EKG og blodprøver. Dersom dette øker raskt på så vil jeg anbefale å gå rett til legevakten. Lykke til!

 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar