Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 8. januar 2016. Referansenummer: 9781

Hjerte/kar

Omega 3 hos pasient med risikofaktorer for hjerte-kar sykdom.

Hei Jeg har 1 spörsmal ang. Omega 3. Det finnes masse anbefalinger og reklamer om det men jeg vet ikke hva er beste for meg. Har diabetes 3 og höyt blodtrykk. Tar daglig Metformin 1000 mg x 2 og Co- Renitec 20/ 12 mg x 1. Tenkte a starte med Omega 3 men hvilken produkt er beste til meg.....?Selv er jeg sykepleier ogsa, jobber i Norge- nattstilling 80 % men bor i Estland-pendler. I Estland lege sa at det er ikke viktig a ta Omega 3....og det samme hun sa om D vitamin men jeg synes det er bare tull, hva er ders mening om det....pris er ikke viktig men viktigst er kvalitet.....mvh ivi Kruusalu

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Det gjenstår fortsatt en del forskning rundt bruken av omega-3, men norske myndigheter anbefaler at personer med ekstra risiko for hjerte-kar sykdom (du har risiko i form av diabetes og høyt blodtrykk) bør innta minst 2 gram om dagen (http://nifes.no/naringsstoff/omega-3-fettsyrer/). Det finnes ulike produkter på markedet, og myndighetenes anbefalinger skiller ikke mellom for eksempel plantebasert og marint omega-3. EU's mattrygghetsorgan har anbefalinger spesielt knyttet til marint omega-3 som inneholder mer av de antatt gunstigste variantene.

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar