Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 29. januar 2016. Referansenummer: 10083

Kosthold

Mat og fettlever

Jeg er en kvinne på 61 år. Er noe overvektig. Er 173 høy og 89 kilo. Min leververdi er alt for høy. Venter på time til ultralyd. Legen min tror jeg har fettlever. Fikk beskjed å begynne å spise knekkebrød og kutte ut brødet.

Jeg er usikker på hva jeg kan spise av pålegg, oster, frukt og grønnsaker. Jeg liker gulrøtter, kålrot, leverpostei, hvitost, Røde epler, appelsiner, pærer. Er noe av dette galt å spise ved fettlever?

Jeg røyker. Er tobakk skadelig for leveren?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 07. februar 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Dersom du har fettlever er vektreduksjon (et vekttap på ca. 10 % av dagens vekt, hvis man er overvektig) - gjennom et redusert kaloriinntak og fysisk aktivitet - noe som bør prioriteres. Dette har i seg selv god effekt på fettlever, og det kan senke fettinnholdet i leveren betydelig på kort tid. Men unngå ekstrem slanking med et raskt vekttap, det kan gjøre det enda verre. Et vekttap på 1/2-1 kilo i uken er rimelig. 

Hos mange er fettlever noe som oppstår samtidig med såkalt metabolsk syndrom, som kjennetegnes av insulinresistens, stor livvidde, høyt blodtrykk, høye triglyseridnivåer i blodet og høyt blodsukker. (Les mer på våre nettsider: Metabolsk syndrom)

Ved metabolsk syndrom kan det være gunstig å spise lite av mat med såkalt høy glykemisk indeks, og spesielt sukker fra brus/saft, juice, godteri og lignende. Et høyt inntak av mettet fett og lavt inntak av flerumettet fett og kostfiber er også knyttet til risiko for fettlever.

Dine daglige "5 om dagen" (2 porsjoner frukt og 3 porsjoner grønnsaker) kan du trygt spise. Velger du en mager leverpostei og hvitost vil det forbedre balansen mellom mettet og umettet fett.

Røyking er knyttet til leverskader, og røykeslutt er noe vi anbefaler uansett.

I tillegg er det lurt å begrense alkoholinntaket, da alkohol kan forverre tilstanden dersom du har fettlever. 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar