Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 12. januar 2016. Referansenummer: 9828

Scimitar syndrom

Hei Jeg har idag vært hos hjertespesialist og fått påvist Scimitar Syndrom. Jeg lurer på om det finnes ett norskt navn for dette? Finner veldig lite info når jeg søker på Scimitar Syndrom, og kunne trengt en god dose info på hva det egentlig er... Takk for hjelpen på forhånd. Mvh

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Forstår godt at du ønsker informasjon etter å ha fått en slik beskjed! Scimitar syndrom er en medfødt tilstand hvor noe av det rensede blodet fra lungene går feil vei (tilbake til venene i stedet for til hjertet). Alvorlighetesgraden varierer og din allmenntilstand og de undersøkelsene du har vært igjennom avgjør om det bør gjøres noe inngrep for å rette på situasjonen.

Jeg kjenner ikke til noe norsk navn på tilstanden, men den er oppkalt etter et sverd fra Midt-Østen ("Scimitar") som er buet, fordi et typisk røntgenbilde av tilstanden kan ha et utseende som minner om en "scimitar". Jeg vil anbefale at du bestiller kontrolltime hos hjertelegen din og ber om utfyllende informasjon om hva han tenker videre i ditt tilfelle. Du kan også vurdere å ta kontakt med foreningen Voksne med medfødt hjertefeil for mer informasjon.

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar