Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge, Fysisk aktivitet

Astma og trening

Hei! Jeg har vært syk med kronisk bihulebetennelse, virus og forverring av astma siden november. Fortsatt plaget. Var sengeliggende i 4 uker og mistet mye muskelmasse. Jeg har etter jul gått turer på 30 min hver dag,men har ikke kommet i gang med trening. Tøyer imidlertid litt etter gåturen, spesielt brystmuskulatur. Har du noen spesiell trening å anbefale som kan hjelpe på astmaen pg evt tette bihuler? Holder det å trene med egen kroppsvekt hjemme? Kan trening av bryst/mage etc. hjelpe på tung pust? 38 år

Les svaret

Vår ekspert, Ona Eirin Ulimoen Eklund, Fysioterapeut svarer

Besvart 24. april 2019
Ona Eirin Ulimoen Eklund, Fysioterapeut

Hei.

Det er normalt at man kan miste muskelmasse etter en tid med sykdom og hvis man blir sengeliggende i en lengre periode. Det er viktig under en periode med forverrelse av astmaen at man forsøker å opprettholde lettere aktivitet som rolige gåturer eller lettere styrketrening for å redusere tap av muskelmasse (spesielt i bena), man vil da også komme lettere tilbake etter en periode med sykdom.

Når man er bedre av en forverrelse vil jeg anbefale tyngre styrketrening og utholdenhetstrening etter intervallprinsippet tilpasset en intensitet på 70 – 80 % av din maks. Ved astma er det viktig med en lang og rolig oppvarming på 15-20 minutter før aktiviteter med høyere intensitet. Et eksempel på en intervalløkt kan være en gåtur utendørs/ på tredemølle hvor man starter på flatmark med rolig gange i 15-20 minutter, en hoveddel med intervaller på 4 x 4 minutter med raskere tempo i motbakke for å få opp pulsen og oppleve økt anstrengelse i pusten, og pauser mellom intervallene på 2 minutter med aktiv hvile hvor man går rolig/ stopper helt.

På styrketrening kan jeg anbefale tyngre styrketrening altså med ytre belastning (for eksempel på apparater), øvelser for alle store muskelgrupper i kroppen og at man gjentar hver øvelse 3 sett x 6-12 repetisjoner. Styrketrening med ytre belastning/ få repetisjoner, og ikke kun egen kroppsvekt, vil være mer effektivt for å øke maksimal styrke og muskelmasse. Men all aktivitet er bedre enn ingen aktivitet!

Treningen jeg har beskrevet over vil kunne bidra til økt utholdenhet og styrke som kan redusere anstrengelse i pust i aktivitet og opplevelsen av tung pust.

Men det er også viktig å benytte hurtigvirkende inhalasjonsmedisiner i forkant av aktivitet, minimum 15 minutter før oppstart av aktivitet. Hvis du fortsatt ikke føler optimal effekt av astmamedisinene dine og opplever svært tung pust/astmasymptomer med tetthet og piping i aktivitet, vil jeg anbefale deg å kontakte fastlegen din for en vurdering av medisinene dine.

For veiledning av trening og for å få et individuelt tilpasset treningsprogram vil jeg anbefale deg å kontakte en lokal fysioterapeut som har kunnskap om astma og trening.

Hvis du har behov for en grundigere utredning og oppfølging tilbyr LHL-sykehuset Gardermoen utredning - /rehabiliteringsopphold: Lungerehabilitering

Lunge

Oksygen ved kols

Hei. Mor har døgnkontinuerlig O2 tilførsel pga kols. Hvor bør hun ligge i O2metning?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 18. april 2019
LHL

Hei,

Vanligvis tilstreber man å gi oksygenmengder som holder O2-metningen (målt med pulsoxymeter) over 90%.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Astma og kosthold

Hei! Vår sønn på 10 mnd har atopisk eksem, og viser nå astma symptomer (etter gjentatte forkjølelser). Fått inhalajonsmedisin. Han er disponert for allergi, siden vi og søsteren er allergiske (søster: fisk). Vi har lest at det å kutte melk og gluten kan hjelpe på astma? Stemmer det? Ammer fortsatt. På forhånd takk

Les svaret

LHL svarer

Besvart 18. april 2019
LHL

Hei,

Det er ikke enkelt å si hva som vil kunne virke inn på astma i denne situasjonen. Det sikreste er å gi inhalsjonsmedisin mot astma slik han tydeligvis allerede får. Øvrige tiltak er høyst usikkert fordi det vil være svært individuelt hva som kan virke. Det er heller ikke sikkert at dette vil kunne ha effekt på tilstanden. Astma er ofte forbundet med allergi, men slett ikke alltid. Hvis dere vil prøve å gjøre endringer i kostholdet bør dette gjøres i samråd med barnelege med kunnskap om allergi og astma. Endringer medfører ofte omfattende inngrep i hverdagen, og dette bør derfor være grundig vurdert på forhånd.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Astma eller kols

Legen min sier jeg har kols fordi jeg gjentatte ganger har skåret dårlig på spirometri. Har astma, men stusser da jeg verken hoster eller er tungpustet. Tvert imot driver jeg aktivt med mosjonsidrett og har ekstremt god kondisjon. Kan nervøsitet og angst påvirke spirometritesten? Har nemlig legeskrekk i så stor grad at det påvirker pusten min. Liker uansett dårlig at legen dytter på meg en sykdom jeg selv ikke har merket noe til. Hilsen kvinne 64 år.

Les svaret

LHL svarer

Besvart 05. april 2019
LHL

Hei,

Ved gjentatte ganger spirometri vil nok resultatet stemme godt hvis det ikke endrer seg fra gang til gang. Hvis du har astma kan det hende at lungefunksjonen kan bli noe redusert etterhvert som årene går. Det er ikke uvanlig. Hvis astmaen behandles regelmessig med et kombinasjonspreparat (spray eller pulver) og du ikke har symptomer fra luftveiene ved anstrengelser, trenger du ikke bekymre deg. Det kan kanskje heller kalles en kronisk astma, fordi den kan ligne på kols ved måling av lungefunksjonen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Lang ferie utenlands etter alvorlig astmaforverring?

Har alvorlig astma. Etter virusinfeksjon som medførte 1 ukes sykehusinnleggelse ( utskrevet 8 dg siden). Nylig ca 3 uker på prednisonkur som ble seponert for 5 dg siden. Jeg er fortsatt tett og har i tillegg ekstrem fatigue. Startet theopfylllin 200mg+ 200mg 4 dg siden. Bør jeg ignorere fatigue og tettheten og trene litt styrke ? Skal på feriereise til Cuba om 16 dg. Er det forsvarlig å dra? Ikke utslag på virus/bakteriell infeksjon jf prøvene på sykehus, ikke lungebetennelse iflg røntgen u.s

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 01. april 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hvis du har alvorlig astma og har vært sykehusinnlagt ifm luftveisinfeksjon, må du regne med at kroppen trenger tid på å komme seg igjen. Slappheten er nok noe som kan gi seg etterhvert, men det er verre er det hvis du fortsatt er tett i brystet. Da er det nok en viss fare for at du vil være ustabil i luftveiene noen uker fremover. Da vil du ikke være trygg for nye forverringer. Jeg ville vært varsom, men du bør spørre nærmere om råd hos legen som kjenner deg bedre og som styrer medisinene.

Vewnnlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Soppinfeksjon i lungene

Hei. Jeg lurere på det finnes arter av soppen Aspergillus som er helt ufarlig (og til å med helt vanlig) å ha i lungene? Og er det slik at det kun er Aspergillus fumigatus som kan gi sykdom?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 01. april 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ved nedsatt immunforsvar, for eksempel ved alvorlig kreftsykdom, HIV eller annen svekkende sykdom kan det oppstå soppinfeksjoner i lungene. Men det er uvanlig. Aspergillus fumigatus, Candida albicans,Cryptococcus neoformans, Blastomyces dermatitidis og Nocardia er navn på flere sopparter som eventuelt kan gi sykdom i lungene. I dagliglivet eksponeres vi også for soppsporer som vi inhalerer, men de fleste sopparter slår seg uansett ikke ned og gir sykdom hos mennekser, mens de som er i stand til det også blir rensket ut med slimet og bekjempet av et normnalt fungerende immunapparat. 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Astma og svovellukt

Hei! Skal til Island i påsken, men har nå hørt flere klage på at svovellukten fra de varme kildene er "over alt". Vi er to med astma og svært sensitive lunger, og jeg lurer nå på om dette vil være irriterende for oss??

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 01. april 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg har ikke hørt fra noen at de har hatt økte plager ved reise til Island. Jeg besøkte for noen år siden også et lungesykehus i Reykjavik, men fikk ikke inntrykk av at svovellukt var et tema i forbindelse med folkehelsen. Derfor tror jeg ikke at det er et påtrengende problem. Ved fornuftig bruk av astmamedisinen som forebygging og behovsmedisin tilgjengelig mener jeg at det bør være ganske problemfritt å dra til Island selv med astma.

 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem 

 

 

Lunge, Allergi

Asma og allergi mot katt, men vil ha hund

Jeg var allergisk mot katt, hestehøy, egg, melk osv som barn, men vokste det av meg i skolealder.Vokste opp med hund uten problemer. Har utviklet astma som nå er forverret. Vi har bestilt hund (allergivennlig) til sommeren. Er det noen grunn til at jeg ikke skal tåle denne nå da jeg kun sliter med astma p.t?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 01. april 2019
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Allergi er ikke enkelt! Man kan ha allergi mot katt og samtidig tåle hund, fordi proteinene(allergenene) er forskjellige. Det er umulig å uttale seg skråsikket på om du vil tåle hunden, men ettersom du ikke har allergi mot hund, er sjansen mye større for at det vil gå bra. I verste fall må du omplassere den eller gi den tilbake til oppdretter.
Hvorfor sliter du med astmaen din? Har du ikke funnet fram til riktig behandling eller er det noe som trigger den i nærmiljøet ditt? De aller fleste skal kunne medisinere bort astmasymptomer. Har du en god dialog med fastlegen eller bør du be om henvisning til lungespesialist?

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

 

 

Lunge

Uttalt nattehoste hos barn

Hei! Jeg har en gutt på 5 år, som har plagdes med hoste siden han var ca 1 år. Har vært på utallige kontroller, men finner ikke ut av det. Hosten er nesten som en syklus, hver tredje eller andre uke.. hosten varer fra 1 til 2 uker, noen ganger i forbindelse med forkjølelse også. Har fått resept på ventoline, men jeg kan ikke se at det virker.. er det andre medisiner du tror kan virke bedre til han? Han plages ikke med pusten, det er kun hosten, og spesielt på natta. Lungene høres fine ut.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 27. mars 2019
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det er normalt at barnehagebarn er forkjølet så ofte som en gang i måneden gjennom hele vinteren og våren.Vanlig forkjølte barn har som regel en uke eller to der de ikke hoster, før det igjen braker løs med et nytt virus.
Ved mistanke om astma, er det vanlig å starte med en medisin som Ventoline. Kortison til inhalasjon gis i perioder ved betydelige symptomer, men også ved milde plager som kommer ofte, og særlig hvis barnet har mye symptomer om natten.
Jeg går ut fra at dere har vært hos barnelege, hvis ikke bør dere be om en henvisning.

Andre gode råd ved nattehoste:

  1. Ha det kjølig på barnerommet
  2. Bruk ekstra pute, slik at hodet ligger høyt eller bygg opp under beina på senge i hodeenden.
  3. Eventuelt reseptbelagt hostesaft

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

Lunge

Hjertebank ved økning av astmamedisin

Jeg har nylig økt dosen med Seretide fra 125/25 ganger 2 til 3 ganger om dagen pga.en dårlig periode. Andre natta våknet jeg av kraftig hjertebank som varte noen sekunder til et minutt. Er dette farlig/betyr det st jeg ikke bør øke dosen og heller satse på Singulair?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. mars 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Vanlig dosering med Seretide aerosol er 25/125 Ug 1-2 doser x2. Ved økning av dosen kan man av og til få hjertebank, men det er ikke farlig. Hvis det skjer oftere bør kanskje dosen holdes noe lavere. Om du skal bruke Singulair i tillegg kan være en god ide, men legen som kjenner deg bør nok bestemme nærmere om det.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem