Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Kosthold

overvektsoperasjon

Kvinne 52. Diabetes t2 (esokrin ) Insulinavhengig. metabolsk syndrom. Skal ta en gastric bypass operasjon om en uke. Veier 102. Målet er 65 kg. Er det mulig å bli kvitt insulin når jeg har brukt dette i 10 år? Hva med blodtrykk- og kolesterol tabeletter ?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 31. januar 2019
Helge Istad, Overlege

Det er flere historier om pasienter med diabetes som har kunnet slutte med insulin etter gastric bypassoperasjon. Det er vanskelig å si på forhånd om du vil bli en av de som kan slutte. Bedring i verdiene for blodtrykk og kolesterol er også vanlig, men det er ikke mulig fullt ut å bedømme på forhånd hvor mye operasjonen din vil påvirke dette.

Kosthold

Mat som forebygger hjerneslag

I følge Google så er det forskning som hevder at hvitløk, tomater og nøtter vil redusere faren for hjerneslag betydelig. Er dette riktig?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 31. januar 2019
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Det er ikke spesielt sterke belegg for at enkeltmatvarer alene forebygger hjerneslag. Men kostholdet generelt har sannsynligvis en stor betydning for risikoen.

Hvitløk, tomat og nøtter er alle bestanddeler av det tradisjonelle middelhavskostholdet, som er et eksempel på kostholdsmønstere som er knyttet til lavere risiko for hjerneslag. Et slikt kosthold er i hovedsak plantebasert, dvs. mye grønnsaker, frukt, belgvekster, nøtter og grove kornprodukter, veldig lite rødt kjøtt og smør, til fordel for olivenolje. 

Les mer om forebygging av hjerneslag her:

Kosthold

Salt og blodtrykk

Mange takk for svar (21.01.2019). Jeg ser at det har sneket seg inn er trykkfeil vedr. siste måling som jeg oppgav til å være 100/90. Det er riktig med undertrykket, men det ble feil opplyst om overtrykket som var høyere. Riktig måling var 180/90. De siste par ukene har jeg unngått å ta til meg salt i kosten. Var for noen få dager siden på nytt hos fastlegen og fikk igjen målt blodtrykket. Nå var blodtrykket 140/82 som er i det området hvor jeg i endel år har befunnet meg.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 23. januar 2019
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Som sagt kan store endringer i saltinntaket påvirke blodtrykket, selv om det varierer fra person til person hvor "følsomme" man er for salt. Blodtrykket påvirkes som regel mer blant eldre mennesker, så det er ikke utenkelig at dine opplevelser har en sammenheng med saltinntaket ditt.

Det er få mennesker som har behov for ekstra tilførsel av salt (natrium) utover det som allerede finnes i maten.

Mangel på natrium, hyponatremi, er en alvorlig tilstand, men det skyldes nesten aldri at man har spist for lite salt, men at man har mistet mye væske på grunn av f.eks. oppkast eller ekstremt mye svette. Med mindre man har denne tilstanden, eller driver intens trening i høye temperaturer, kan man fint klare seg på lite salt. Det anbefalte er 5-6 gram salt per dag (det tilsvarer ca. 2 gram natrium), og det dekker mer enn det fysiologiske behovet for de fleste.

Kosthold

LDLkolesterolnivå etter stenting

Hei, er mann 60 år.Trent kondisjon uavbr. i 45 år, senere år økt til 10 t/uke.Mye kompl. karbohydr. &protein, lite fett, spes. mettet. Pga mye trening trodd sukker ufarlig. 2014 hjertestans, stent. Etterpå konstatert hjertet fullt restituert. Stoppet all medisinering etter 1 år i samr. m/lege. Kuttet alt sukker, spiser honning. 178cm/67kg blodtr.112/58, hv.puls 40. LDL ikke bedre enn 2.8. HDL 1.3, tot kolest. 4.4. Bør jeg redusere karbohydrater for å få ned LDL? Hva m honning?Eller er 2.8 OK?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 22. januar 2019
Helge Istad, Overlege

Siden du er stentet så har du hatt en eller flere trange kransårer. I tillegg har du hatt en svært alvorlig komplikasjon i form av hjertestans. Vi tilrår alle pasienter med slik kransåresykdom(enten det er angina eller hjerteinfarkt) å komme under 1.8 mmol/l i LDL-kolesterolnivå. Jeg tror ikke at du oppnår å komme under 1.8 mmol/l i LDL ved å spise mindre karbohydrater. Statiner er den vanlige behandlingen for å senke LDL-kolesterol med en sykehistorie som din. Statiner har effekter som beskytter hjertet i tillegg til at de som sin viktigste effekt senker LDL-kolesterol.

Hjerte/kar, Kosthold

Salt og blodtrykk

Min fastlege måler blodtrykket ved besøk på legekontoret hver tredje måned. Blodtrykket har i noen år vært vanligvis 136/80. Fordi at jeg ville unngå å få for lite salt i kroppen så har jeg de siste tre månedene økt saltinnholdet i kosten. Da jeg nylig kom til fastlegen og fikk blodtrykket målt så ble jeg overrasket over at blodtrykket var økt til 100/90. Nå undres jeg over om det er denne salttilførselen som er grunnen til forhøyet blodtrykk.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 21. januar 2019
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei. Du skriver at blodtrykket ditt ved siste måling var 100/90. Dersom det ikke var en trykkfeil var det altså kun det diastoliske blodtrykket (undertrykket) som hadde økt, ikke det systoliske (overtrykket). 

Blodtrykket kan variere en del gjennom dagen og fra dag til dag, så det er vanskelig å si så mye om blodtrykket ditt ut fra én måling. Men et høyere saltinntaket øker blodtrykket hos de fleste, på ganske kort tid. Det er derfor ikke utenkelig at det høyere diastoliske blodtrykket ditt skyldes økt saltinntak.

Les mer om salt på våre nettsider: Salt bidrar til høyt blodtrykk.

Kosthold

Fettlever/cyster på lever

Har fått påvist fettflekker og cyster på lever. Er ca 5 kg overvektig. Hjelper det å kutte ut sukkerholdig brus etc.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 09. januar 2019
Helge Istad, Overlege

Jeg tror ikke det hjelper å kutte ut sukkerholdig brus i dette tilfellet. Disse "fettflekkene" og cystene trenger ikke å ha noen betydning - du må forhøre deg mer med legen som bestilte denne undersøkelsen av leveren din om hva dette kan bety.

Kosthold

Behov for kosttilskudd?

Jeg spiser vanlig sunt kosthold. Tar omega-3 kapsler høykonsentrert og 2 kalktabeletter hver dag p.g.a osteopeni. Synes dere man trenger ta noe kosttilskudd/vitaminer i tillegg til dette? Har fine verdier på D-vitamin.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 08. januar 2019
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Meningen med å ta kosttilskudd er å behandle mangel på næringsstoffer, eller forebygge mangel dersom man av ulike grunner har vanskelig for å få i seg næring. Dersom du ikke har et restriktivt kosthold hvor du må utelate mange matvarer (ved f.eks. allergi), er det generelt ikke behov for å ta noe kosttilskudd. Mangel på vitaminer eller mineraler fastsettes ved hjelp av blodprøver.

Eldre mennesker (over 75 års alder) anbefales imidlertid å ta ekstra vitamin D, men dersom dine blodverdier er normale, er det unødvendig. 

Kosthold

B12-vitamin i blodet

Jeg har tatt kosttilskudd som inneholdt B vitaminer. I september var B12 verdiene mine 579 og jeg valgte å slutte med det. Var å tok blodprøver nå i november og da var B12 verdiene på 771. Jeg spiser to omega 3 tabeletter og 1 tablett magnesium. Jeg spiser en boks med makrell hver dag. Er dette farlig å ha så store verdier B12 og bør dette følges videre opp.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 04. januar 2019
Helge Istad, Overlege

B12 er et vitamin som kroppen skiller ut, og høye verdier sees først og fremst den første tiden etter at man har satt en sprøyte med B12-vitamin. Man får imidlertid ikke for høye verdier av B12, og verdiene som er målt hos deg kan være tilfeldige utslag av variasjon i prøvemålinger. Dette er det ikke nødvendig å følge med kontroller.

Kosthold

Kolesterol og soyamelk

Hei Vet du om Alpro Soyamelk minsker eller øker kolesterolet , den er jo UHT behandlet ergo lang holdbarhet. Ser ny forskning setter spørsmålstegn ved disse melkeerstatningene. Bruker 1/2 liter per dag i kornblanding. Spiser mest plantebasert for å holde LDL lavest mulig

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 05. desember 2018
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Soyamelk øker i seg selv ikke kolesterolet. Tvert imot kan kolesterolet (LDL-kolesterol) reduseres sammenliknet med vanlig melk hvis du har høyt kolesterol fra før, men du må drikke ca. 1/2 liter for at det skal ha noen relevant effekt (ca. 5 % reduksjon).

Det er mulig at UHT-behandling demper den kolesterolsenkende effekten fordi det påvirker soyaproteinet, men effekten har også vært vist i studier hvor UHT-melk har vært brukt. Det finnes for øvrig også fersk soyamelk som står i kjøledisken. 

Hjerte/kar, Kosthold

Kosttilskudd og blodfortynnende medisiner

Jeg har hørt at ulike typer kosttiskudd (k2, omegaoljer og collagentabletter) ikke må tas sammen med blodfortynnende medisiner. Er dette riktig?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 25. september 2018
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Ulike blodfortynnende medisiner virker på ulike måter, men medisin som virker gjennom å hemme koagulasjonen ("levringen") av blodet – Marevan (warfarin) – blir påvirket av endringer i inntaket av vitamin K og K-vitaminrike matvarer. Vi har egne sider om dette, se: Spis riktig når du bruker Marevan.

Andre blodfortynnende medisiner blir ikke påvirket av K-vitamin i seg selv, men siden noen matvarer eller kosttilskudd kan ha en blodfortynnende effekt kan det være grunn til å begrense inntaket for å unngå bivirkninger, som f.eks. blødninger. Les mer på siden Medisiner, mat og kosttilskudd. Når det gjelder omega-3/fiskeolje er det litt blodfortynnende, men da må en som regel opp i mengder som kun fås på resept. 

Vårt budskap om kosttilskudd er at man alltid informerer fastlegen sin om hva man bruker, slik at legen har mulighet til å tilpasse dosen eller gi andre råd.