Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk og diabetes

Har diabetes type 1 og har i tillegg påvist høyt blodtrykk. Har prøvd Ramipril, Diovan, Losartan, Losartan /Hydrochlorothiazide 50 p/12.5 og nå sist 100 /12.5 Bruker i tillegg Isoptin Retard 240 mg. Felles for alle er at blodtrykket blir lavere i starten av behandlingen, men etter å ha brukt tbl en stund stiger det. Det systoliske BT ligger mellom 135-150 og det diastoliske ligger jevnt på 70. Har i tillegg SVT som behandles med Tambocor. Noen tips til annen beh? Tar med tips til fastlegen

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, jeg har igrunn ingen andre tips. Det er som kjent svært viktig med god blodtrykkskontroll hvis man har diabetes. Ofte må det flere ulike midler til for å trykket ned. Hvis du og fastlegen føler dere har prøvd  "alt", bør du henvises til en nyreavdeling på det lokale sykehuset. Det er nyrelegene som er ekspertene på vanskelig blodtrykksbehandling.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Dvergpalme og blodfortynning

Hei! Er 72 år. Er bypassoperert i 2005. Bruker Lipitor 20mg og Albyl-E 75mg. Har godartet forstørrelse av prostata og har begynt på Omnic 0,4 mg for ca 2mnd,siden, men det virker dårlig. Kan jeg kombinere disse nevnte medisiner med et naturprodukt som inneholder Dvergpalme 320mg, Muira Puama 100 mg og Sink 10mg. Har brukt ulike naturmidler for prostata tidligere, og syns de virker like godt eller bedre enn Omnic. Takker for svar. Mvh RN

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Vi har nok ikke god nok kunnskap om effekten av å blande feks Dvergpalme med andre medisiner. Likevel er det en teoretisk mulighet for at faren for blødninger blir større når dette kombineres med Albyl-E. For deg er Albyl-E viktig og du bør ikke stoppe med det. Derfor bør du nok unngå produkter som inneholder dvergpalme.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Stengning av aurikkelen

Takk for nylig svar vedr. blodpropp i venstre forkammer (auriklet). Som du også skrev gikk behandling ut på å gå over til en annen type blodfortynnede ,feks marevan for å få blodproppen til å løse deg opp. Vi leser en blog fra en dansk kardiolog (Peter Steen Hansen ved Mølnholm) at man ved en operasjon kan lukke auriklen og stenge blodproppen inne. Er dette en operasjon som også utføres i Norge og er det noe som kan være aktuelt for meg hvis ikke marevan ikke løser den opp. Hva annet kan gjøres?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Denne behandlingen kalles for aurikkel-lukning og utføres også i Norge. Men man utfører den ikke så lenge proppen er tilstede. Hvorvidt dette er et alternativ for deg avgjøres av din hjertelege som kjenner detaljene rundt din hjertetilstand best.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Strømskade på hjertet

Hei, Var utsatt for strømgjennomgang arm-arm. 230V (lavspent). Ingen krampe, så.antar kort varighet. Ingen synlige merker eller plager etterpå, annan enn nervøs/ redsel for skader. Dette er er ca. 3 veker sidan. Har vore hjå lege og tatt EKG (3 dager etter hendelse). Ingen funn. Lege meiner det hadde skjedd med en gang viss det skjer (ventrikkelflimmer). Har fått angst for om det kan ha skada hjerte allikevel.. Er det noko risiko for det? Har ingen muskel plager etc. Etter dette.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg er enig med legen din. En evt. skade merkes hovedsakelig der og da (feks ventrikkelflimmer) eller indre forbrenning med hjerteskade (smerter i armer og bryst). Hvis det ikke er noen spesielle funn nå lenger og du føler deg i grei form, kan du være trygg på at det ikke har blitt noen skade på hjertet.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk - sunn og 77 år

AF.og får beh. for dette. Men har den siste tiden fått målt blodtrykket som viste 163/93. Bør det beh? Ingen av de vanligste årsakene passer for meg.Ikke røk eller alkohol. 70 kg.Sunt kosthold,trener hver dag. Er 77 år. Ingen arvelige årsaker. Så hva kan da årsaken være?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke alltid mulig å peke på en spesiell årsak til at blodtrykket blir høyt. Vi ser det i blant også hos folk som deg, de som lever sunt. 163/93 regnes nok som litt for høyt, selv for en 77-åring. Så det bør nok behandles ja. Høyt blodtrykk øker risikoen for hjerneslag. Det samme gjør atrieflimmer. Derfor er det ekstra viktig hos flimmerpasienter at trykket er godt regulert. Snakk med legen din for å finne en passende behandling.

Mvh

Wasim Zahid

Allergi

Allergi mot fisk og melk

Vår 10mnd gamle baby har hatt diffuse symptomer med urolige netter, hyppige oppvåkninger, gnir seg mye i øyne/ører/nese og løs avføring. Dette har helsesøster bare ment at er sånn han er. Blodprøve hos fastlegen (tatt etter mitt ønske) viser allergi mot torsk og melk. Han har aldri vist spesielle tegn til ubehag etter å ha spist fisk (fått mye torsk). Fastlege mener vi bare skal holde oss unna all fisk og melk, og at det ikke trengs videre utredning/oppfølging. Bør vi ta kontakt med spesialist?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 15. mars 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Når så små barn får utslag på allergitest og melk skal fjernes fra kosten bør barnet ha fullverdig morsmelkerstatning. Den kanbrukes som tillegg til morsmelk om det er nødvendig, men også i matlaging. Melkealergi er vanlig hos så små barn. les mer på kumelkallergi

Dersom dere er urolig eller usikre på om diagnosen og oppfølgingen fra fatlege er tilstrekkelig, bør dere be om henvisning til barnelege. Blant annet er det viktig at dignosen evalueres ettersom barnet vokser. Mange vokser av seg melkeallergi i 2-3 års alder. Fiskeallergien bør også følges opp - er diagnosen riktig og i så fall hvordan skal næringsstoffene fisk og melk inneholder erstattes.

Melk og fisk er begge viktige kilder til jod.

Lykke til, hilsen Helle

 

Hjerte/kar

ekstraslag

Hei Pleier å få hyppige ekstraslag når jeg er sliten. Hvorfor er det slik?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 14. mars 2019
Helge Istad, Overlege

Ekstraslag er noe alle mennesker opplever fra tid til annen, og i større og mindre grad. For de fleste er ekstraslagene ufarlige. Det viktige er ofte om du samtidig med ekstraslagene oppleve r andre symptomer, som for eksempel sterk svimmelhet - da er det grunn til å undersøke dette videre.

Når vi er slitne er vår følsomhet generelt større, vi kan oppleve som plagsomt ting vi ellers ikke bryr oss så mye om. Dette kan være forklaringen på at du kjenner mer til ekstraslagene når du er sliten.

Hjerte/kar

høyt blodtrykk og diabetes

Har diabetes type 1 og har i tillegg påvist høyt blodtrykk. Har prøvd Ramipril, Diovan, Losartan, Losartan /Hydrochlorothiazide 50 p/12.5 og nå sist 100 /12.5 Bruker i tillegg Isoptin Retard 240 mg. Felles for alle er at blodtrykket blir lavere i starten av behandlingen, men etter å ha brukt tbl en stund stiger det. Det systoliske BT ligger mellom 135-150 og det diastoliske ligger jevnt på 70. Har i tillegg SVT som behandles med Tambocor. Noen tips til annen beh? Tar med tips til fastlegen.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 14. mars 2019
Helge Istad, Overlege

Jeg antar at du bruker Isoptin Retard primært for din SVT(hjertebank). I tillegg bruker du Tambocor for det samme. Har du prøvd andre medisiner, for eksempel en  betablokker? Isoptin har bare moderat blodtrykkssenkende effekt, og en betablokker sammen med de øvrige medisinene kan mulignes gi bedre blodtrykkskontroll. De fleste med høyt blodtrykk trenger som deg kombinasjoner av flere virkestoffer for å oppnå god blodtrykkskontroll. Mange må prøve flere kombinasjoner før de finner hva som fungerer best hos den enkelte.

Undertrykket ditt er bra, men det er ønskelig med noe lavere overtrykk. Har du gjort døgnmåling? Hvis du har bra fall i blodtrykket om natten så er dine verdier akseptable.

Mandelmelk

Hei. Jeg er allergisk mot mandler. Kan jeg drikke mandelmelk?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 14. mars 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Mandelmelk er laget av mandel og innholder mandel. Du bør ikke drikke mandelmelk om du får allergisk reaksjon av mandel. Noen tåler varmebenndlet mandel. Gjelder det deg kan du avklare med din lege om du kan teste mandelmelk.

Hilsen Helle

Lunge, Kols

Saltpipe ved kols

Har kjøpt nesco saltpipe da jeg har fått konstatert astma/kols. Men så var det noen som mente at saltpipen vil binde slim i lungene. Jeg føler egentlig ikke at jeg har så mye slim, men kan jo ha det for det. Men har dere noen erfaring med saltpipe om den er bra å bruke mot kols?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. mars 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Dette er ikke noe vi setter pasienter på. Det er vanligvis den enkelte person som finner frem til denne typen behandling. Effekten er nok varierende. Det har neppe noen skadelig effekt på luftveiene, og det må være den enkelte person som må avgjøre om det virker gunstig eller ikke. Men vi har selv ikke noen systematisk oversikt over effekter av denne type behandling.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem