Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Allergivaksine ved bivirkninger av allergimedisin?

Hei, Min datter på 8 år har fokal epilepsi og samtidig sterk allergi mot flere ulike pollentyper. En rekke allergitabletter øker sjansen for epileptiske anfall og jeg er derfor skeptisk til å fortsette å gi henne disse, etter at jeg nå oppdaget denne økte risikoen. Hun bruker ingen medisiner for epilepsien, da hun har lav anfallshyppighet. Vil dere anbefale allergivaksinasjon/hyposensibilisering? Eller benytte et legemiddel mot allergi som ennå ikke er anbefalt for barn under 12 år, som Telfast eller Kestine? Blir takknemlig for svar! Mvh mor til datter med epilepsi

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg vil ikke uten videre anbefale å bruke de allergimedisinene som man ikke har tilstrekkelig erfaring med for barn. Hvis allergimedisiner gir en økt epilepsitendens hos din datter er det jo et spørsmål om å allergivaksinere. Aldersmessig ligger det til rette for dette hos en 8-åring. Det bør eventuelt tas opp til vurdering av legen som har erfaring med slik behandling hos barn.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Allergi

Klump i halsen - allergi

Det siste 1/2 året har jeg vært plaget med trykk/klump i halsen. Har nevnt det for fastlegen som ikke finner noe galt, hun har sett i halsen og ser ingen feil. Legen sier det er ganske vanlig å ha klump i halsen og at mange har det. For meg er det ganske unormalt og ubehagelig. Jeg føler at klumpen sitter ved/nedenfor strupehodet. Synes det lukter litt vont iblant, som sånne hvite propper gjør. Jeg har ikke vært forkjølet eller sår i halsen. Jeg ønsker å få en skikkelig undersøkelse av svelget. Jeg bruker allergi og blodtrykkmedisiner og Alendronat for benskjørhet. Alendronat har jeg brukt i 3/4 år, de andre i flere år.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 20. juni 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Følelse av klump i halsen kan ha veldig mange ulike årsaker.

Hevelse i slimhinner i luftveiene kan skyldes allergi mot noe man puster inn, eks pollenstøv. Men klump i halsen alene er neppe et symptom på allergi.

Jeg foreslår at du ber om henvisning til spesialist i øre,- nese- og halssykdommer. Da vil du få en grundig undersøkelse.

Lykke til, hilsen Helle Grøttum

Allergi, Hud

Utslett av pollen

Hei! Jeg er allergisk mot bjørk og timotei(?) og i fjor og dette året har jeg fått røde utslett rundt øynene som klør og svir litt om jeg kommer i kontakt med det.. i fjor ble dette så ille og utviklet seg over hele ansiktet mitt og endte opp som mange stygge kviser som jeg måtte begynne på isotetretinin for å bli kvitt.. men nå har det kommet tilbake rundt øynene og på beina mine. Hvordan får jeg vekk dette problemet? Tar kenakort vaksiner hver 6-8uke i pollensesongen og zyrtek når det blir for ille. men superredd for at ansiktet mitt skal bli fullt av utslett og kviser igjen.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 18. juni 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Utslettet rundt øynene kan skyldes pollenallergien. det kan behandles med Hydrokortison øyesalve eller Ultracortinol øyesalve. Det vil dempe kløen og redusere rødheten.

Kortisonsprøyter er en behandling med en rekke bivirkninger så du bør snakke med legen din om du heller skal vurderes for allergivaksine behandling av pollenallergi eller trappe opp sden symptomatiske behandlingen.

Kvisene trenger ikke å ha sammenheng med eksem og allergi. Dersom problemet fortsetter bør du be om henvisning til hudlege for en helhetsvurdering.

Lykke til, hilsen Helle

 

Allergi

Allergi overfor rå fisk etter svangerskap

Hei Mitt innlegg omhandler allergi mot (rå) fisk (og atopisk eksem). Jeg har to ganger på rad (med 2 mnd. mellomrom) fått oppkast og diare etter å ha spist sushi. Det har vart 4-5 timer. Min samboer spiste akkurat den samme maten begge gangene og ble ikke dårlig. Sushien er fra et anerkjent sted i Oslo som vi har spist fra flere ganger tidligere. Jeg lurer på om jeg kan ha blitt allergisk mot rå fisk eller lignende. Jeg har ikke blitt dårlig når jeg har spist kokt fisk, ei heller skalldyr (kreps) etter dette. En opplysning er at begge disse tilfellene har skjedd etter graviditet (nylig mor). Mitt spørsmål er om man kan utvikle allergi for rå fisk, eller for f.eks kamskjell eller en annen spesiell fisketype? I så fall, hvordan bør jeg gå frem for å finne ut hva jeg har blitt allergisk mot? (Det kan jo også være sjøgresset man får med sushien eller lignende). Kan man fastlå dette hos fastlege? Jeg kan i teorien ha fått omgangssyke eller ha blitt matforgiftet begge gangene, men dette virker noe usannsynlig da min samboer spiste det samme og jeg ikke normalt sett får omgangssyke (jobber ikke i barnehage, og har ikke barn i barnehage). Jeg ønsker ikke å spise sushi igjen i tilfelle det skjer en tredje gang. Har dere hørt om lignende tilfeller? Til orientering har jeg atopisk eksem (ikke hardt rammet). Jeg har en gang tidligere slått ut (veldig svakt) på allergi på hvit fisk og eggehvite, men da jeg ble testet igjen på et senere tidspunkt slo jeg ikke ut på dette. Har heller aldri merket noe til at jeg skal ha reagert på dette. Har dere noen tips til hvordan jeg kan finne ut om jeg har blitt allergisk for en spesiell ting? Etter å ha vært allergitestet flere ganger hos fastlege, ref min kommentar ovenfor, virker svarene fra dette noe varierende. Tusen takk på forhånd.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 18. juni 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet og grundig forklaring.

Jeg er enig med deg i at det er lite sansynlig at du er blitt matforgiftet.

Du kan ha allergi overfor visse typer fisk og tåle andre typer. En annen teori er at det er kamskjell, som er et bløtdyr, eller scampi som er skalldyr. De er ikke i familie med fisk. Proteinene fra disse endrer seg ikke ved oppvarming så om det er rått eller kokt skulle ikke spille så stor rolle.

Matallergi kan endre seg i forbindelse med svangerskap, og jeg har hørt flere som har tålt  skalldyr, bløtdyr og fisk før graviditet og begynt å reager etter svangerskapet. Så det er en mulighet.

Du kan testes for allergi mot fisk gjennom blodprøve og/eller prikktest. Vanlingvis er det torsk man tester for. Du må forklare legen at du mistenker kun visse typer fisk og høre om de kan sende inn speseilet for det enkelte fiskeslag. Mulig du må til spesialist for å få gjort det.

Du kan fortsette å spise den fisken du tåler og prøve å finne ut om det er skalldyr, bløtdyr eller fisk fra suschi du reagerte på.

Lykke til, hilsen Helle

 

 

Allergi

Årsak og forebygging av allergi

Hei!
Min mann har fått påvist gressallergi , og har kraftige symptomer om våren/sommeren. Allergimedisiner ser ut til å virke fint. Hva er årsaken til allergien, og er dette arvelig ?
Vi har to små jenter på 2 og 4, og de ser ikke ut til å være allergiske foreløpig i alle fall. Når vil en eventuell allergi melde seg mest sannsynlig hos dem? Er det noe vi kan gjøre for å forebygge at allergi utvikles hos jentene?
Takk!

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 24. mai 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Så fint at din mann har god effekt av allergimedisinene!

Det er umulig å vite hvem som kommer til å bli allergiske. På den ene siden vet vi at de som har allergiske foreldre og søsken har økt risiko for å få allergi, på den andre siden tilhører de fleste allergikere ikke denne høyrisikogruppen.
Årsaker til allergi er sammensatt og kompleks, men vi vet etterhvert noe om årsakene til økningen av allergiske sykdommer. De som vokser opp på gård med husdyrhold får sjeldnere allergisk sykdom. Vi vet ikke akkurat hvorfor, men det ser ut til å handle om mikrobiologisk mangfold, som trolig har med dyrehold å gjøre. Det kan se ut som om jo mer vi fjerner oss fra et naturlig miljø, som innebærer et mangfold av bakterier, jo større er sannsynligheten for at vårt immunsystem ikke utvikler en normal toleranse til det miljøet vi skal leve i.
Når det gjelde miljøfaktorer, vet vi helt sikkert at tobakksrøyk, fuktskader og luftforurensning og sannsynligvis flere miljøgifter er risikofaktorer. Mye tyder også på at overdreven bruk av antibiotika og antiseptiske midler kan bidra til sykdom fremfor toleranse.
En annen faktor er for eksempel den økte risikoen(tredoblet risiko)for allergiske sykdommer hos barn født ved keisersnitt, der manglende eksponering til normal tarmflora fra mor under fødselen kan ha betydning.

Du kan lese mer om allergi her

Vennlig hilsen Grethe


 

 

 

Allergi

Aerius mot allergisk astma

Hei.
Jeg har mye allergi og astma. Sliter mye med allergisk astma i pollensesongen. Har blitt noe bedre med pollenvaksinasjon. Fastlegen min ønsker at jeg skal bytte allergitabletter. Zyrtec virker ikke, Kestine får jeg magesmerter av. Står derfor på polaramin pr.nå. Legen vil jeg skal prøve Aerius, er dette et godt alternativ? Vil det virke mot min allergiske astma og utslett ved matallergi? Er Aerius bedre enn polaramin? Fins det andre nye alternativer?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 23. mai 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det finnes mange forskjellige typer allergitabletter og man opplever ulik effekt av de forskjellige typene. Mange synes at Aerius fungerer godt. Om den fungerer bedre enn Polaramin på deg er vanskelig å si noe om før du får prøvd det ut i en periode. Polaramin er av den "gamle" sorten(førstegenerasjon allergitabletter)og de er klassifisert som trafikkfarlige på grunn av trøtthet som bivirkning. Om du er plaget av det, vil det være en god ide å forsøke Aerius. Polaramin ble trukket fra markedet i 2015 etter ønske fra firmaet. Det betyr at dersom du ikke kan bruke andre typer allergitabletter må legen din søke om spesielt godkjenningsfritak og individuell refusjon.
De aller nyeste allergitablettene(tredjegenerasjon) er Aerius og Xyzal. Hvorvidt disse er bedre enn annengenerasjon( f.eks Zyrtec)er omdiskutert. Men som sagt, vi reagerer individuelt på medisin og det som fungerer for den ene behøver ikke fungerer for en annen.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

Lunge, Allergi

Forkjølet eller astma?

Eg har vert forkjøla svært lenge . Har astma og allergi , men dette er grønt snørr . Noen god forklaring?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 09. mai 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei.

Vanskelig å si hva som er hva og hvilken årsak det er. Man kan godt ha en luftveisifneksjon og astma samtidig. Allergi kan forverre tilstanden og forlenge en forkjølelse.

Om du har feber, nedsatt almentilstand og fortsatt snørr bør du kontakte lege for å se om det er en infeksjon som skal behandles. Mulig astmamedisinene trenger å justeres opp i forbindelse med en infeksjon.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Allergi og vond hals

Kan man få vond hals av allergi? Sønnen vår på 16 har fått påvist pollenallergi. Nå har han fått smerter i halsen.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 08. mai 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Det er slik at mange med pollenallergi reagerer på visse matvarer. Det kalles kryssallergi. Det kan bla gi kløe i halsen ved inntak av visse typer rå frukt, nøtter og grønnsaker. Dette avhenger av hvilken type pollenallergi han har.

Mulig han opplever symptomene som vondt i halsen. Han bør unngå de matvarene som gir ubehag.

Les mer om kryssallergi her.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Uvel etter matinntak

Jeg føler at jeg blir så dårlig etter inntak av mat...kun få ganger unngår jeg dette.. Kan det være noe jeg reagerer på...får høyere puls..uvel og kvalm...fryser..føler jeg ramler vekk...kan det være blodsukker?noen råd hva jeg kan sjekke/unngå?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 08. mai 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei.

Takk for spørsmålet.

Dine symptomer er veldig diffuse og kan ha mange årsaker. For å finne ut om det er noe du reagerer allergisk på kan du føre opp alt du spiser og se om det er noe mønster i symptomene. Dvs at du blir spesielt uvel av visse matvarer.

Ettersom symptomene er så uklare bør du oppsøke lege og be om en utredning. Det kan være helt andre årsaker enn allergi. Slikt bør utelukkes før du leter etter noe du er allergisk overfor

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Melkeallergi jente 5 måneder

Hei 😊 har et barnebarn på 5 mnd som di mistenker har melkeprotein allergi fordi hun la på seg lite. Hun veier ca 5,5 kilo nå å begynte å stige i vekt etter hun begynte med spesialgrøt. Hun har blitt henvist til Stavanger universitetssykehus neste mnd for utredning. Det jeg lurer på er hvordan di utreder et så lite barn for dette? Hva slags undersøkelser blir tatt?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 28. april 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Kumelkallergi er den vanligste matallergi hos så små barn.

En grundig sykdomsbeskrivelse der symptomer og kosthold registreres er grunnlaget for all diagnostisering av matallergi. Når barnet ammes vil mors kosthold kunne ha betydning. I tillegg tas det blodprøve for å se på spesifikk IgE for melk. Om den slår ut vil melk fjernes fra kosten for å se om symptomene forsvinner eller blir bedre.

Barn med påvist melkeproteinallergi kan få fullverdig melkefri morsmelkserstatning på blå ressept til barnet blir ti år.

De aller fleste barn med melkeallergi utvikler toleranse overfor melk fra 2-6 års alder, dvs at de vokser av seg allergien.

Her kan du lese mer om melkeallergi

Lykke til, hilsen Helle