Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Marevan-behandling

Går på Marevan og har i det siste fått nye blåmerker. Blir litt urolig.

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 17. september 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Hei!

Det å bruke Marevan gir økt risiko for å få blåmerker, og er den bivirkningen som er hyppigst rapportert. Det er lett for at det oppstår blåflekker kun om du dulter bort i noe, og også uten at du har traume. Men om du er urolig, så bør du vurdere å få tatt en kontroll av INR, særlig om det er lenge siden du tok prøver sist. Slik vet du om du ligger i anbefalte behandlingsnivå.

mvh
Marita, LHL

Hjerte/kar

Magnesium etter hjerteinfarkt

Hei jeg er 53 år og har hatt hjerteinfarkt og går på hjerte medesiner kan jeg bruke magnesium mot kramper i bena takk hilsen Frank

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis hjertesituasjonen er stabil nå, skal det generelt være greit å gå på magnesiumtabletter. Men dette må du avklare med din egen lege først!

Generelt vil jeg også si at magnesium kun skal tas som tilskudd hvis du har fått påvist magnesiummangel med blodprøve. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Starte behandling ved høyt blodtrykk?

Hei. Jeg er en kvinne på 57 år, som nylig fikk konstatert høyt BT;170/100 hos min fastlege. Har ligget i grenseland tidligere, rundt 140/90 målt for 2 år siden da jeg var hos fastlegen sist. Han ville umiddelbart sette meg på Normorix Mite, men jeg vil helst unngå å ta medisiner, og spurte om jeg kunne forsøke andre ting først. Er veldig overvektig og lite aktiv, og vil gjerne prøve vektreduksjon og trim før jeg evt. starter med medisiner. Er det ikke også vanlig å måle blodtrykket flere ganger før man bestemmer seg for å starte med behandling? Og er Normorix Mite førstevalget? Jeg er ellers frisk, med fine kolesterolverdier, bra blodsukker og er ikke-røyker. Mvh Kvinne 57

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

 

Hva som er normalt blodtrykk, varierer litt med alderen. Hos unge og voksne regnes 120/80 mmHg som normalt. Opptil 140/90 regnes som lett forhøyet, og er det over dette nivået sier man at pasienten har høyt blodtrykk, eller hypertensjon. Ubehandlet høyt blodtrykk er en farlig tilstand. Blodårene tar skade av det høye trykket og blir stive, trange og sprø. Blodforsyningen til organene lider også. Pasienten kan utvikle nyresvikt, hjerteinfarkt og øyeskade, og risikoen for hjerneslag og død øker. Vi vet ikke alltid hvorfor folk utvikler høyt blodtrykk. Hos noen få kan det skyldes en bakenforliggende sykdom eller hormonforstyrrelse, men hos de aller fleste finner vi ingen årsak. Sannsynligvis spiller arv og livsstil en viktig rolle.

 

Det skumle med høyt blodtrykk er at du ofte ikke opplever noen symptomer. Du kan gå rundt med det i flere tiår uten å merke noe, men organene dine vil ta skade av det. Unntaket er hvis du plutselig får et kraftig forhøyet blodtrykk med verdier over 200. Årsaker til dette kan blant annet være nyresykdommer, sprekk i hovedpulsåren, komplikasjoner i et svangerskap eller at du har glemt å ta medisinene dine. Ved en slik akutt og kraftig stigning av blodtrykket kan hjertet bli skadet, og du kan få brystsmerter og pustevansker. Kraftig hodepine, forvirring og synsforstyrrelser kan også oppstå. Noen pasienter kan miste bevisstheten og få krampeanfall. Dette er en nødssituasjon og noe ganske annet enn det vanlige høye blodtrykket som veldig mange går rundt med. En hypertensiv krise – som er det faglige uttrykket – krever akutt sykehusinnleggelse og rask behandling, mens vanlig høyt blodtrykk behandles av fastlegen.

 

Tilbake til vanlig høyt blodtrykk. Når jeg måler et høyt blodtrykk hos deg, må jeg først forsikre meg om at du virkelig har et høyt blodtrykk ellers også, og at den høye målingen på legekontoret ikke bare er en tilfeldighet. Blodtrykket svinger og varierer nemlig hele tiden. Når du er i aktivitet eller trener, går trykket forbigående opp. Engstelse, frykt, nervøsitet og opprømthet vil også gi økning. Denne formen for trykkøkning er ikke farlig. Farlig blir det først hvis trykket ditt ligger høyt mesteparten av tiden, også når du ikke er i stressende situasjoner. Mange blir nervøse av å besøke legen, og konsultasjonen kan i seg selv gi en kunstig høy trykkmåling. Av den grunn vil jeg aldri stole på en enkeltstående høy verdi. Det kan derfor hende at du blir bedt om å legge deg ned på benken og slappe av i 10–15 minutter før jeg tar en ny måling. Hvis trykket forblir høyt, kan jeg be deg om å komme tilbake igjen om noen dager for nye målinger. Jo flere høye målinger jeg gjør ved ulike anledninger, desto større er sannsynligheten for at du virkelig har høyt blodtrykk.

 

Den beste måten å få et mest mulig virkelighetsnært bilde av blodtrykket ditt på, er å gjøre en 24-timersmåling. Dette foregår med spesielle blodtrykksapparater som mange fastleger har på kontoret. Du møter opp på fastlegekontoret om morgenen og får festet en cuff som er festet til en automatisk blodtrykksmåler, på overarmen. Så går du rundt med dette utstyret og oppfører deg som du ville ha gjort på en hvilken som helst normal dag. Du går på jobb, trening, spiser, ser på TV, leser en bok og legger deg når du skal. Apparatet vil automatisk måle blodtrykket ditt hver halvtime eller time gjennom hele døgnet, og alle verdiene vil bli lagret i maskinen. Neste dag leverer du apparatet tilbake på legekontoret, hvor alle målingene overføres til en datamaskin. Legen går gjennom informasjonen for å evaluere testverdiene. En slik 24-timersmåling gir et svært presist bilde av hvordan trykket ditt ligger gjennom en vanlig dag. Hvor mye det svinger, hva som får det til å øke, og om det går ordentlig ned om natten.

 

Hvis denne testen konstaterer at du virkelig har høyt blodtrykk, må jeg avgjøre om du er blant de få som har en bakenforliggende sykdom som årsak til høyt blodtrykk eller ikke.

 

Hvis du ikke er blant dem som har en slik underliggende årsak til høyt blodtrykk, tilhører du det store flertallet av pasienter som sies å ha primær eller essensiell hypertensjon. Vi vet som sagt ikke hvorfor noen personer får dette, men sannsynligvis skyldes det en kombinasjon av gener, overvekt og manglende fysisk aktivitet. Uansett årsak vet vi at det er farlig å gå rundt med høyt blodtrykk, og som lege må jeg iverksette tiltak for å senke det. Hos dem med underliggende årsak vil korrigering av denne kunne senke trykket. Hos alle andre må jeg gjøre direkte tiltak mot selve trykket. Hvor aggressiv og intens behandlingen skal være, avhenger av din totale helsetilstand og risiko for å utvikle komplikasjoner av det høye trykket. Jeg vil derfor også gjøre andre undersøkelser som å måle kolesterolet, kartlegge blodsukkeret og vurdere nyrefunksjonen. Alder, høyde og vekt blir notert, og om du røyker eller ikke, har også mye å si.

Mosjon og vektreduksjon vil ha en positiv effekt på blodtrykket, og dette bør alltid etterstrebes hvis mulig. Høyt saltinntak øker blodtrykket, og her i Vesten spiser vi langt mer salt enn vi trenger. Vi spiser rundt ti gram daglig (tilsvarer en toppet teskje), men trenger egentlig godt under halvparten. For noen pasienter vil lettere endringer i livsstilen, som å redusere saltinntaket, spise mindre kjøtt og mer grønt samt å øke aktivitetsnivået, være nok til å normalisere blodtrykket. For andre vil det være helt nødvendig å bruke medisiner, ofte to eller flere ulike typer samtidig. Dagens blodtrykksmedisiner er både effektive og har få bivirkninger, og med litt prøving og feiling vil man som regel finne frem til en kombinasjon som både virker og ikke gir bivirkninger.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Smerter i høyre arm

Hei .vond i h arm ,som stråler ned i fingrene ,kan det ha noe m hjertet ,eller er det kun v arm som er hjerte symtomer .? Kvinne 66 år .

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Når det gjelder hjertet er det nok vanligst med smerter i venstre arm/hånd. Men i kroppen er ingenting utenkelig, og noen få pasienter har også smerter kun i høyre arm eller hånd ved hjertesykdom. JEg synes du skal snakke med legen din om dette. Ikke bare med tanke på hjertet, men også for å finne ut om det kan være andre årsaker til smertene. 

Wasim Zahid

Svingende SpO2-metning

Spo2 (oksygenmetning) fra 88 til 97. Er det normalt? Føler meg OK. Trener 2 /3 ganger i uka. Hvilepuls rundt 50. Er 57 år. Hilsen Morten

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Oksygenmetning kan svinge, men 88 % var i laveste laget. Mitt første spørsmål vil være om det er en korrekt måling, eller skyldes en teknisk feil. En måte å avklare dette på er å gjenta testen, og gjerne med et annet apparat. Hvis det virkelig stemmer at du innimellom kan ha så lav metning, synes jeg du bør utredes for å se om det er en underliggende hjerte- eller lungesykdom. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Bekymring om hjertesykdom

Hei, har etter mye fram og tilbake hos lege og fastlege muligens funnet ut av hva som feiler/feilte meg. Begynte for ca 6mmd siden med generell sykdomsfølelse. Dette gikk ikke over og jeg fikk en del bekymringer rundt dette. Ble satt på blodtrykksmedisin da jeg hadde og tidligere hadde hatt målinger oppe mot 150/90. Ellers ingen forklaring på sykdomsfølelse fra lege. Denne medisinen ble jeg rett og slett dårligere av, og blodtrykket mitt ble målt til 106/60. Jeg er en stor mann på 192cm og har sikkert 20kg å avse. Gikk til en annen lege som tok meg av blodtrykksmedisinen og ting ble raskt bedre. Bt i dag ligger på ca 130/85Tok mye blodprøver ete er deyye. Husker ikke hva de heter men leverprøvene mine fikk meg sendt på ultralyd, som viste fettansamlinger i leveren. Noe jeg også fikk påvist for ca 10år siden da jeg var på full sjekk med ultralyd, ct, arbeids ekg og gastroskopi. Ingen funn da bortsett fra i leveren. Ble noe langt og krunglete dette. De siste ukene har jeg igjen vært hos legen med sterke magesmerter, det ble tatt ekg for sikkerhets skyld, noen blodprøver og har nå fått ezomeprasol som jeg skal ta ved behov og komme tilbake om noen mnd for å vurdere henvisning til gastroskopi. Kolesterol verdiene mine var noe forhøyet og jeg hadde for lite av det gode kolesterolet. Har fått hjemmelekser rundt dette. Trening og sunn kost. Problemet mitt er at jeg klarer ikke å riste av meg bekymringen for hjertesykdom. Kan mildt forhøyet kolesterol gi hjertefeil i en alder av 33 år? Tok fatt på en treningsrunde i dag etter mange års pause og på tur opp en bratt og slitsom bakke føltes det som et kraftig bank/stikk midt i brystet og opp halsen, føltes som et kraftig ekstraslag. Det hele varte i max 2sekunder og resten av bakken og turen var i samme tempo uten noen form for smerter. Fastlege og annen lege har sakt til meg at det er ingenting som tyder på noe hjertesykdom hos meg. Men når jeg opplever noe slikt under trening, blir jeg veldig bekymret. Som sagt var det lenge siden hjerte har fått jobbet og jeg tror kanskje jeg gikk litt hardt ut. Burde jeg kontakte fastlegen og fortelle om denne hendelsen? Se det an en par turer til? Kan levertilstanden min og moderat forhøyet kolesterol være årsaken? Som nevnt tidligere så har jeg tatt flere ekg. Både med dundrende hjertebank, magesmerter og i vanlig hvile. Aldri noen funn. Går nok mest sannsynlig å engste meg for mye rundt sykdom, kan dette være en årsak til sykdomsfølelse? Er det noenting mere jeg kan gjøre hos fastlege?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg hopper rett til spørsmålene dine rundt mulig hjertesykdom. Det er sjeldent at vi ser åreforkalkning i kransårene hos så unge personer som deg. Dog, kan det forekomme. At du har fettlever, er overvektig, har tidvis litt høyt blodtrykk, og litt uheldig kolesterol, øker jo risikoen for hjertesykdom. 

Men hvis du går rundt og tenker på det hele tiden, synes jeg du skal få deg henvist til en skikkelig utredning. 

Få utført et arbeids-EKG først for å sjekke hvordan hjertet ditt og du reagerer på belastning. Hvis testen er helt ok, bør du føle deg trygg på at hjertet har det bra. Da fortsetter du med livsstilstiltak for å få ned vekten, blodtrykket og korrigere kolesterolet. 

Hvis det derimot etter arbeids-EKG fortsatt er usikkerhet, kan du bli henvist til en såkalt CT koronarangiografi. Denne undersøkelsen vil med stor grad kunne avklare om du har åreforkalkning eller ikke. Er denne testen normal, kan du føle deg veldig sikker på at det står bra til med hjertet. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Attentin og AV-blokk hos barn

Hei har en gutt på 8.5 år som skal starte med Attentin medikament 5mg (Amfetaminbasert ADHD medisin) Han er født med AV-block grad 2. Kjenner jeg er litt skeptisk til såpass sterk medisinering ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg vil ikke uttale meg konkret om denne saken, da det er litt utenfor mitt felt. Hvilke medisiner sønnen din skal bruke er dessuten en sak mellom dere og legene hans. 

Generelt vil jeg si at det skal vises varsomhet med bruk av Attentin hos personer med hjertesykdom. Men jeg antar at dette er nøye vurdert av legene til sønnen din, og at de har godkjent bruken hos ham. Hvis du mistenker at de kanskje ikke har tatt hensyn til hjertesituasjonen til sønnen din, er det viktig at du sier i fra til dem om det. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kombinere Metoprolol og Multaq

Er det uheldig å bruke Metoprolol Sandoz sammen med Multaq ??

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det må vises forsiktighet ved kombinasjon av disse to medisinene og dosene må fastsettes av en hjertespesialist. Disse to medisinene kan forsterke hverandres effekt. Det kan føre til altfor lavt blodtrykk eller altfor lav puls, som igjen kan føre til svimmelhet og besvimelse. Dette betyr ikke at medisinene absolutt ikke kan brukes sammen, men det må vurderes nøye av en spesialist. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Forkjølelse etter klaffeoperasjon

Jeg har fått operert inn mekanisk klaff for 5 uker siden, og fikk dessverre endel komplikasjoner i ettertid som gjorde at jeg måtte tilbringe 1 måned på sykehus etterpå. Jeg er endelig hjemme men kjenner nå på en mulig start på forkjølelse/influensa da jeg våknet opp med vond hals idag. Siden jeg allerede har hatt endel komplikasjoner og er livredd for flere lurer jeg på om det er noe jeg må forholde meg til ved en event forkjølelse? Kan jeg ta vitaminer med mekanisk klaff ? Før operasjonen tok jeg både Medox, B vitaminer, C vitaminer, Magnesium tilskudd og Omega tabletter. Kan jeg gjenoppta dette eller er det noen av disse du vil fraråde? Jeg lurer også på massasje; er det greit å ta massasje ca 8 uker etter operasjon, eller bør jeg avvente dette? Jeg tenkte meg på spa da hvis formen er bra, dette innebærer både massasje og basseng/badstu. Eller bør jeg vente enda lenger med dette?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du kan godt ta de vitaminene og tilskuddene igjen, men husk at dette er midler uten noen særlig dokumentert helseeffekt. 

En sjelden gang en forkjølelse utvikle seg til å bli en lungebetennelse. Siden du er operert nylig, vil en lungebetennelse kunne være ekstra tøff. Hvis plagene ikke slipper tak innen noen dager bør du oppsøke fastlegen din for en undersøkelse. Iblant kan det bli behov for en antibiotikakur. 

Massasje, basseng og badstu bør du også vente med til sårene er helt gjengrodd og formen like god eller bedre enn før operasjonen. 

Generelt fremover bør du ta årlig influensavaksine og også snakke med legen din om vaksine mot lungebetennelse. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjertesvikt etter hjerteinfarkt

Hei

Fikk et hjerteinfarkt i sommer, (48 år ingen tidl. historie)med den konsekvens at jeg har utviklet kognestiv hjertesvikt og hadde en EF (hjernekapasitet)på 30-35 da jeg ble skrevet ut i juni. Sist uke fikk jeg yttligere to stent satt inn. Vet ikke om jeg fikk noe økning i EF, men jeg kan fortsatt ikke gå mange meterne på flatmark før jeg må stoppe opp litt.
Jeg har hele tiden hatt en ambisjon om å gå tilbake til jobb( kontor), men med dennne almentilstanden tror jeg neppe det er mulig. Er det normalt at det tar lang tid før man oppnår normal kondisjon etter utblokking ? ( har jo vært så og si stillesittende i 3 måneder) Er det mange som ender opp med å bli arbeidsufør ? Overlevelse på 5 år er det normalen?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 11. september 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

 

Heisann!

 

Avhengig av alvorlighetsgraden vil hjertesviktpasienter oppleve en redusert fysisk prestasjonsevne, nedsatt funksjonsevne ved daglige gjøremål og redusert livskvalitet. Men vi vet at økt fysisk form hos pasienter med hjerte- og karsykdommer gir redusert dødelighet.

 

– I tillegg til et sviktende hjerte, har hjertesviktpasientene også en redusert skjelettmuskelfunksjon. Skjelettmuskulatur er en fellesbetegnelse for de musklene som er festet til skjelettet. Det er disse musklene som gjør at vi kan bevege oss. De kan arbeide raskt, men blir fort slitne.

 

Inaktivitet i større grad enn sykdommen i seg selv er forklaringen på redusert skjelettmuskelfunksjon.Det sviktende hjertet vil imidlertid utgjøre en større begrensning på prestasjonsevnen under arbeid hvor en større del av kroppens muskler deltar.

 

Det at du i tillegg har fått 2 nye stenter sist uke og har vært stillesittende i 3 måneder, gjør at du må belage deg på å bygge deg opp igjen med gradvis aktivitet under kyndig veiledning. Å sitte stille gir ingen bedring, men forsiktige daglige aktiviteter de 2 første ukene etter inngrepet er bare positivt.

 

Etter stentingen fikk du kanskje et informasjonshefte hvor det står litt om aktivitet. 

 

Her kan du lese litt mer om hjertesvikt, og også om våre rehabiliteringstilbud, som vi kan anbefale deg. Fastlegen kan henvise deg til rehabilitering.

 

Lykke til, og god bedring!

mvh
Marita Bjerke, LHL