Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Svimmelhet, hodepine, tretthet hos ung jente

Hei:) jeg er en jente på 16 år og har i det siste året opplevd en del svimmelhet, hodepine, trøtthet/slapphet og at innimellom det kommer akutte hjerte/bryst smerter som varer i noen sekunder. Har tenkt litt på om det kan være jernmangel, men er ikke helt sikker. Kan dette stemme og burde jeg oppsøke lege? På forhånd takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er svært uvanlig at unge mennesker har et hjerteproblem. Du forteller at du har svimmelhet, hodepine og tretthet. Dette er generelle symptomer som kan skyldes mange ulike ting. Jeg synes det er viktig at du går til fastlegen og får sjekket ut dette. Du nevner selv jernmangel, og det kan godt være en mulig forklaring. Jenter som har kraftige menstruasjoner kan miste endel jern og får slik symptomer. Men det kan også være andre årsaker og det er viktig å få en grundig undersøkelse før man kommer i gang med behandling.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ekstraslag og uregelmessig puls

Hei! Er en kvinne på 49 år, normal BMI og i alminnelig god fysisk form. Har de siste årene vært plaget med at hjertet slår ekstraslag i perioder. Dette føles som et ubehag,og pulsen blir uregelmessig. Har gått med 24- timersregistrering som var normal.(også under fysisk hard aktivitet) Den siste uka har jeg kjent at jeg får en merkelig hjerterytme når jeg legger meg på sofaen etter middag og når jeg legger meg om kvelden. Pulsen slår 3-4 kraftige slag, (ca 40 sl/min) deretter går pulsen over i en rask uregelmessig rytme, ca 120 sl/min. Jeg får intuitivt lyst å sette meg opp, og pulsen normaliserer seg etter ca 30-120 sek. Jeg opplever et veldig ubehag når dette skjer, og blir også litt engstelig. Har sovnet sittende i senga den siste uka. Hva kan årsaken til dette være? Tror du det er farlig?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke lett å si hva dette er. Det kan tenkes at du får noen hyppige ekstraslag i det du legger deg, men det kan også være snakk om andre hjerterytmeforstyrrelser. Det er viktig at det tas et EKG akkurat i det du har plagene. Kun da kan man si sikkert hva det er du har. Jeg vil anbefale at det gjøres flere 24-timers-EKGer inntil man klarer å fange opp symptomene samtidig som du går med registrering.

Mvh

Wasim Zahid.

Hjerte/kar

Pro-BNP på 113

Har en ProBNT på 113 og er 73år kvinne har sett inn en stent i hjerte for 3år siden

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Pro-BNP er en blodprøver som brukes for å diagnostisere hjertesvikt. En verdi på 113 er ikke høy. Men det er likevel viktig å legge til at blodprøver alltid skal tolkes i lys av den kliniske situasjonen. Jeg kan ikke si noe spesielt om denne prøven kun basert på tallet. Legen som har bestilt prøven må tolke den og si noe om hva den betyr for deg.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertemedisin og bivirkninger

Hjertemedisin og bivirkninger Kan angst, være bivirkning av noen typer hjertemedisin ?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 04. april 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Hjertemedisin kan være så mangt. Hvis du tenker på blodtrykksmedisin, så kan mange ha bivirkninger, man angst er ikke nevnt som vanlig bivirkning. For noen typer blodtrykksmedisin er det nevnt at nervøsitet og engstelse kan være en sjelden bivirkning.

Er du usikker på om dine medisiner gir deg bivirkninger, bør du diskutere det med legen din.

mvh
Marita L. Bjerke

Hjerte/kar

Bobling i halsen

Hei. Jeg er 27 år og i februar begynte jeg å kjenne en bobling i halsen, ikke i selve svelget, men utenpå der hvor pulsårene går. Derfor lurer på om dette kan ha noe med hjertet å gjøre? Den samme boblingen kommer også av og til øverst i brystet, som om det foregår en romstering under huden. Dette forekommer uregelmessig og varierer både i varighet og styrke og skjer når jeg sitter i ro, har tilgode å oppleve det samme når jeg er fysisk aktiv som ved f.eks skigåing eller rask gange. Har forøvrig ingen symptomer som streke smerter i arm og bryst. Har vært hos fastlegen med dette, han kunne ikke svare på hva det kunne være og henviste meg til hjerteavdelingen på sykehuset som skal foreta en 24 timers ekg. Dette er to uker til, men jeg klarer likevel ikke å slå meg til ro. Hva om det skjer noe før den tid? Jeg vil vite hva det er og om det har noe med hjertet og gjøre, det kjennes slik ut for meg. Er det i så fall livstruende? Hva er det som skjer? Kan det være ekstrasystoler jeg kjenner?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er dessverre ikke mulig for meg å svare konkret på hva dette kan være. Du nevner hjertet og ekstrasystoler. Det er selvfølgelig en mulighet. Men for å slå det fast skikkelig må man ta et EKG akkurat i det du har plagene. Sånn sett er 24 timers ekg veldig fornuftig. Hvis det er noe med hjerterytmen din som er årsaken, vil det bli fanget opp. Ekstrasystoler er i som regel ufarlige. De kan dog oppleves som ubehagelige. En sjelden gang kan årsaken til ekstrasystoler være underliggende hjertesykdom. Hos de som har hyppige ekstrasystoler gjør man derfor en mer utvidet utredning med arbeids-ekg og ultralyd av hjertet. Men før du kommer så langt må man altså slå fast om du faktisk har ekstrasystoler eller ikke. Dessuten er det også sjeldent at unge mennesker har hjertesykdom. Hvis du har kunnet være normal aktiv opp gjennom oppveksten og nå i voksen alder, kunnet tatt en løpetur eller trent på andre måter, er det usannsylig at det er noe galt med hjertet ditt. Jeg tror derfor ikke det kommer til å skje noe alvorlig får du er undersøkt på sykehuset. Men hvis du likevel blir engstelige, får du heller ta turen til legevakten når plagene kommer.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Nye blodpropper i fremtiden

Etter en blodpropp i leggen og går på forebyggende behandling, er man sikker på at man ikke får flere blodpropper i venene i framtiden da ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

I medisinens verden kan man selvsagt aldri være helt sikker og det er alltid snakk om ulike grader av sannsynlighet. Så lenge man går på blodfortynnende behandling er det svært usannsynlig at man får nye blodpropper. Men du lurer kanskje på hva som skjer når kuren er ferdig? Vil du kunne på nye propper? Dette er det vanskelig å svare på. Legen må vurdere hva som var årsaken til at du fikk det første gang. Hvis det var noe spesielt med livsstilen din eller noen andre sykdommer som forårsaket det, må man prøve å ordne opp i dette for å minke faren for nye propper. Hvis legen vurderer det dithen at du har stor fare for å ny blodpropp, kan det hende at du blir anbefalt livslang blodfortynnende behandling.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Brystsmerter etter stenting

hei ,jeg har hatt utblokking av en tett åre i jan og alt gikk fint ,og ble satt på blodfortynnende medisiner og hjertemedisiner ,Har hatt akutte bryssmerter ved 3 anledninger og måtte ringe 113 og ble undersøkt ekg og hjerteprøver med negatvive svar ble prøvd med betablokker og nitroglycerin langtidsvirkende for å se om smertene avtok ,men tålte ikke medisinene så måtte slutte i samråd med fastlegen min etter 1 uke .er det normalt at jeg kan kjenne brystsmerter stentsmerter en tid etter utblokkingen uten at dette er farlig ,hjertelegene sier at alt er fint etter utblokkiningen og jeg kan leve et normalt liv Håper på et svar fra hjertelege.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis du fortsetter å ha brystsmerter etter stenting også må man som hjertelege spørre seg et par ting:

1) Ble alle de trange partiene behandlet, eller finnes det fortsatt trange årer? I fall det siste, bør det gjøres ny stenting?

2) Kan det ha skjedd noe med de stentene du fikk? Kan de ha gått tett.

3) Kan smertene skyldes noe helt annet enn hjertet og stenter?

Punkt to er lett å svare på med blodprøver og EKG og i ditt tilfelle er vel dette sjekket ut. For å vurdere punkt en må man se nøye gjennom angiografifilmen. Du skriver at legene sier at alt er fint etter utblokkingen, så da kan man anta de har sjekket punkt 1. Så står man igjen med punkt 3. Mange ting kan gi brystsmerter og ofte er det uskyldige årsaker som muskel eller skjellettsmerter. Noen pasienter opplever det å ha stenter i hjertet i seg selv som plagsomt, men det går gjerne over etterhvert.

I ditt tilfelle virker det som om hjertelegene dine er ganske sikre på at smertene ikke skyldes noe alvorlig nå. Men likevel vil jeg råde deg til å være i kontakt med fastlegen eller legevakt om smertene skulle fortsette.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Nummen i kroppen, tap av bevissthet

Hei, jeg går jevnlig til fysikalsk behandling for kramper i skuldre og nakke. Har måttet bytte behandler en del for å finne hva som hjelper og er bra for meg. Får stadig kramper i nakke og hals,.. alltid på samme side,..som hovner opp og klemmer på sirkulasjon opp til hodet. Uten behandling brer krampen seg til skuldre, blir nummen og kraftløs ut i armene. Krampen brer seg så nedover ryggen. Jeg blir nummen, og mister løftekraft i benene. Musklene hovner på en måte opp og strammer seg og tar plass for sirkulasjon til hodet. Dette er svært ubehagelig og oppleves for meg som svært truende for mitt liv.. Jeg har flere ganger mistet førligheten i hele kroppen. Kroppen slår seg på en måte av. Det er kun åndedrettet som følger så vidt med. Jeg har mistet bevisstheten flere ganger pga dette med følge tap av hukommelse og språk, og det har tatt helsen min helt ned. Hva kan det være?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å sikkert hva dette skyldes eller om det har noe med hjertet å gjøre i det hele tatt. At du mister førligheten og bevisstheten, med samtidig tap av hukommelse og språk er i utgangspunktet alvorlig. Men med så lite informasjon som jeg har om deg, blir det feil å spekulere i årsaker og sykdommer. Jeg synes du skal ta opp dette med fastlegen din og komme i gang med en bred utredning. Blodprøver, ulike røntgenundersøkelser og tester hos ulike spesialister kan bli aktuelle.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ømme klumper på bena

Såre og vonde klumper i lang rekke på bena. Har plager med såre klumper i lang rekke på fremsiden på begge ben fra kneene og ned til anklene. Kommer ofte bort idem og det er svært sårt og ondt, og det blir blått i flere uker. Smerter ofte ved gange, er ubehagelig. Hva er det ? Kan det fjernes ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke godt å si hva dette kan være, men jeg vil absolutt anbefale deg å oppsøke lege neste gang de dukker opp. For å kunne si noe om hva behandlingen skal være, er det viktig å stille korrekt diagnose først. Det kan kun gjøres hvis legen får sett på plagene og undersøkt med de nødvendige testene. Snakk med fastlegen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lengde på stent

Hvor lang kan en stent være,har hørt om stenter på 10,5 cm.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det finnes ulike stenter til ulike årer og organger. Noen er store andre er små. Jeg antar du spør om stenter i hjertets kransårer. De lengste er nok bare 4 cm. Men det hender at legene legger flere etter hverandre og samlet lengde kan jo bli på flere centimeter.

Mvh

Wasim Zahid