Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Tung pust hos ellers sprek mann.

Jeg er 67 år og går lange turer. Men nå i det siste er jeg blitt tungpustet, og har slimklumper i halsen, slitet plager meg, om natten kan jeg våkne helt tørr i munnen. Men det rare er at det kommer lyder fra halsen, irriterende, er det noe å gjøre med dette?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. januar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er grunn til å undersøke lungene og eventuelt hjertet nærmere. Tung pust og sliming i halsen (trolig fra lungene), samt lyder fra halsen tyder mest i retning av lungesykdom. Du bør få legen til å lytte på lungene, og jeg tror at du bør få utført både en pusteprøve (spirometri) og en røntgenundersøkelse av lungene for en avklaring. Ofte er det mulig å bli bedre, men det forutsetter at det foreligger en forklaring (diagnose) på plagene.

Lunge

Smerter i kroppen. Hvor kan årsaken ligge?

Lunge Hei Jeg har i lang tid slitt med smerter/stramninger i venstre side hals,nakke,bryst skulder og nedre del av rygg .Jeg har paroxysmal tachykardi som jeg tar 100mg Selo-Zok for . Spørsmålet mitt går på jern og nyttiggjørelse av jernlager i kroppen. Jeg har i noen år gått på Niferex 100 mg. Siste 3/4 år ca har jeg tatt 200 mg . Det fordi jeg synes det hjelper noe på smertene sammenholdt med Selo-Zok.

Nå har imidlertid jeg nådd grensen for normale jernlager og vel så det (280). Legen har sagt at jeg må gå av dem for unngå å styre mot forgiftning. Jeg kjenner ingen bivirkninger ved å bruke dem. Kan det ha noe med dårlig forbruk (usikkert ordvalg) av jern i kroppen,siden det lagres normalt i kroppen? Jeg har hatt hjerte-tredning på smertene, men fant ingen sammenheng. CT lunge og spirometri i hvile er utført uten funn. Jeg har vært på vanlig fysioterapi. Vondt å bruke treningsapparatene. Hjertefysioterapi på sykehuset viste et fall på tredemøllen i aktivitet. Resultatet : 98 i metning ved oppstart. Etter 16 min i max belastning var metning rundt 88. Belastning på max var 2,5km/t og 5 graders helning. Presiserte imidlertid usikkerhet om apparatet var spesifikt nok. Tok da en springe trappe test hos fastlege .Da ble det målt ETTER økten normale funn. Ønsker ny måling i aktivitet, men ikke fått gjennomslag der .

Kan informere om funn av liten betennelse på tolvfingertarmen hvis det er av betydning. Pollenallergi/kryssallergi er og påvist . Ser du hensikt med en lungeutredning i aktivitet for å se om der er noe sammenheng med jerntilskudd og bedre transport av oksygen i kroppen i forhold til smertene? Takk for svar .

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. januar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Smertene du angir på venstre side av kroppen er mest sannsynlig relatert til bevegelsesapparatet, dvs. muskler, bindevev, sener og ledd. Selo-Zok og Niferex er ikke angitt å ha noen effekt på slike plager. Når det gjelder Niferex gir dette et  ekstra jerntilskudd. Det er lurt å stoppe behandlingen når jerndepotene er fylt opp. Det er ikke sunt å overdrive mengden jern i kroppen, da det kan skade kroppen.

Det virker som du har gjort flere undersøkelser. Surstoffmetningen i hvile er normal, mens målingen er litt lav underbelastning. Det er imidlertid alltid en viss usikkerhet ved måling av oksygenmetning (fingeroksymetri) ved anstrengelser, så det er ikke sikkert at tallet er helt korrekt. Normalt måleresultat umiddelbart etter anstrengelse kan være et like korrekt mål. 

Det bør ikke være grunn til å mistenke problemer med oksygenopptaket i kroppen når du har gode jerndepoter, og ikke minst en normal Hb-verdi. Hvis blodprosenten blir unormalt lav kan det gå ut over blodets evne til å transportere oksygen til vevene i kroppen. Da blir man unormalt andpusten ved lette anstrengelser. I din situasjon ser jeg ikke noen god indikasjon for å gjennomføre en lungeutredning på denne bakgrunn hvis CT-undersøkelse og spirometrifunn er normale, samt at du ikke har piping eller unormalt dårlig kondisjon.

Jeg ville heller gått noe videre med smertene i kroppen, kanskje helst hos en dyktig fysioterapeut eller spesialist i fysikalsk medisin for å utrede mulige årsaker til dine smerteplager i selve bevegelsesapparatet.

 

 

Lunge, Fysisk aktivitet

VO2-maks og lungesykdom

Hei. Var på ergospirometri denne uken og lurer litt på resultatene som var en del dårligere enn jeg og lege hadde regnet med.

Tok en vanlig spirometri test i hvile først. Denne viste resultat som har vært likt gjennom flere år. Fikk da forventet resultat på 40. Etter testen fikk jeg 31 i vo2 max. Legen sa da at jeg hadde begrensinger i lunger. Hvor dårlig er dette egentlig?

Hvordan er det med trening for å øke vo2max? Har hørt at lunger ikke er noen begrensing for friske, men hvis lunger har begrensninger har det vel ingenting å si hvor effektivt hjertet er? Et godt trent hjertet pumper vel ikke noe mer oksygen fra dårlige lunger? Hva kan jeg forvente av trening egentlig? Er det mulig å trene seg opp til normal funksjon? eller hvor ca. er grensen her?

Sammenligner meg ofte med andre. Ved f.eks. overvekt vil dette redusere vo2max. Går det an å si noe om hvor mange kilo jeg bærer på ekstra? Eller hvor mange år eldre jeg er? Er 188 høy og veier 94 kilo. Det er 3 mnd til legetime og hadde vært fint å få noen svar før dette.

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

Besvart 25. januar 2016
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Hei, og takk for spørsmålene.

VO2- maks er definert som maksimalt oksygenopptak per minutt under tilnærmet maksimal fysisk anstrengelse. Når vi tester VO2-maks gir testresultatene oss informasjon om fysisk kondisjon (utholdenehet). Litt forenklet kan vi si at fysisk kondisjon sier noe om kroppens evne til både å transportere (hjertet/blodårer) og nyttiggjøre (muskulaturen) seg oksygen.

Det er helt riktig som du sier, at normalt er ikke lungene en begrensende faktor i denne sammenhengen, men at det ved lungesykdom kan være det. Lungesykdom kan medføre begrensinger i oksygenopptaket til blodet. Det betyr ikke at VO2-maks ikke kan forbedres selv om du er lungesyk, siden resultatet påvirkes både av hjertets pumpekapasitet og musklenes evne til å nyttiggjøre seg oksygenet. Begge disse variablene er påvirkbare gjennom trening.

Du spør om en kan trene seg opp til normal funksjon. Det er ikke påvist at lungefunksjonen som sådan kan påvirkes av trening, men hjertefunksjonen og musklenes evne til energiomsetning er definitivt påvirkbare ved trening. Og det er også påvist at personer med redusert lungefunksjon som er fysisk aktive og trener, opplever mindre grad av pustebesvær som følge av at kroppen transporterer og omsetter oksygenet mer effektivt.

Ved lungesykdom vil det ofte være lurt å velge trening etter intervallprinsippet når en skal forbedre kondisjonen, særlig dersom du merker at lungene legger begrensning for "tradisjonell" utholdenhetstrening. 

Håper dette gav svar på noen av dine spørsmål. Lykke til!

Vennlig hilsen Margrethe  

 

 

Lunge

Kulde og astma hos barn

hei. har en gutt på 3,5 år med astma. Han bruker Flutide morgen og kveld. Hvordan er det mht. kulde nå som det er kaldt ute? Noen forhåndsregler?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. januar 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Kulde er en av flere såkalte irritanter som påvirker følsomme luftveier, derfor er det viktig at dere passer på at gutten deres ikke puster inn for mye kald luft. Han kan prøve med en buff foran nese og munn når han er utendørs, og om han trenger noe mer,kan dere forsøke en Jonas varmemaske. Det er ingen fasitsvar på hvor kaldt det må være før barn holdes inne, så dere får prøve dere fram. Astma utløst av forkjølelse, også kalt barneastma er vanlig hos barn under skolealder og vinteren er derfor ei utfordrende tid. Pass på at han ikke fryser og begrens utetiden når det er under minus 10 grader. Du kan lese mer om astma og astma og kulde på våre nettsider: https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/  Om du trenger en prat med en av våre rådgivere, kan du ringe 67 023 023 alle dager mellom 9 -15 unntatt fredager og fram til kl.18 på tirsdager.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe Amdal 

Lunge, Rettigheter

Meldefristen for krav om yrkesskadeerstatning

Min mann, ble ufør pga. KOLS før han ble pensjonist. (Han er 75 år) Han har røkt men har og arbeidet med asbest og bossbrennings-anlegg i borettslag. Det ble ikke sendt inn noe skjema for yrkesskade,- han mente de ville henge seg opp i at han hadde røkt. Han bruker surstoff døgnet rundt. Er det for sent å søke om erstatning/ yrkesskade?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 13. januar 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Dette står i folketrygdloven:

 

Det er et vilkår for rett til yrkesskadedekning at yrkesskaden er meldt til Arbeids- og velferdsetaten innen ett år etter at arbeidsulykken skjedde. En yrkessykdom må være meldt innen ett år etter at medlemmet eller den meldepliktige ble klar over årsaken til sykdommen .

Selv om skademelding ikke er gitt innen meldefristen, kan det gjøres unntak fra fristen når det er klart at forholdet er en yrkesskade og det foreligger særlige grunner til at melding ikke er gitt i rett tid.

 

Det kan altså gjøres unntak fra meldefristen når det er klart at hans lungesykdom er yrkespåført og at det er særlige grunner til at han ikke tidligere har meldt fra til Nav. At han trodde han ikke ville få godkjent sykdommen på grunn av røyking, vil nok ikke være en slik særlig grunn.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

 

Lunge

Økte astmaplager høst og vinter.

Hei, I mitt yrke står jeg ofte foran større forsamlinger og har taler / foredrag. På grunn av astma blir jeg særlig om høst og vinter irriter i hals og bryst. Det medfører hoste og kløe. Jeg bruker daglig Montelukast og Symbicort. Før jeg skal snakke over lengre tid, inhalerer jeg Ventoline. Er der andre behandlingsformer som reduserer irritasjonen?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 13. januar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet! Kaldere luft er tørrere og irriterer mer i luftveiene. Dette kan merkes hos flere som har astma. Jeg går ut fra at du bruker Symbicort både morgen og aften. Da kan det bety at du må øke Symbicortdosen i disse periodene for å redusere irritasjonen i luftveiene og dermed unngår at du ikke til stadighet føler irritasjon og hoster. Eventuelt kan du også ta en ekstra Symbicortdose litt før du skal "i ilden". Ventoline er også bra, men har mer forbigående effekt og forebygger ikke problemene på samme måte. Hvis du ellers er fornøyd med behandlingsopplegget ser jeg ikke grunn til å gjøre noen ytterligere forandringer.

Lunge

Støtte til Jonas varmemaske ved lungesykdom

Hei.
Jeg har kols og lurer derfor på om jeg kan få noen form for stønad til kjøp av jonasmaske?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 13. januar 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei! Takk for henvendelsen!

Flere helseforetak avvikler nå ordningen med å gi støtte til Jonas varmemaske. Du bør ta kontakt med din nærmeste behandlingshjelpemiddelenhet for å få informasjon om hvilke retningslinjer de har på dette.

Vennlig hilsen Grethe Amdal

Hjerte/kar, Lunge

Press i brystet, hjertet eller lungene?

Sinusknuten er tatt bort. Har hatt pacemaker nå i 10 år. Har astma og sliter med pust i dårlig vær og kulde. Opplever press i brystet, er det pust eller hjerte? Prøver med Oxis, hjelper ikke det tar jeg Nitro. Da hjelper det. Det er tøffe tider om vinteren.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. januar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege
Hei, og takk for spørsmålet! Vinteren med kaldt vær, vind og snø kan være en utfordring for mange. Og både lungepasienter og mennesker med hjertesykdom kan få økte problemer. Det kan ofte være vanskelig å skille mellom symptomer fra hjerte og fra lunger. Press i brystet vil oftest være et symptom fra hjertet. Men ubehag i brystet kan også forekomme ved avkjøling av luftveiene når man puster inn kald luft ved anstrengelser. Hvis nitroglysering virker, kan det tyde mest i retning av hjertet, men det er ikke 100% spesifikt. Hvis du har mye plager av denne typen vil man nok ofte henvise til en nærmere utredning, særlig av hjertet, for eksempel med arbeidsbelastning, for å sjekke om hjertet fungerer normalt eller for eksempel får for lite surstoff under belastning, da som uttrykk for trange koronarkar. Det bør du eventuelt ta opp med din lege.

Lunge

DIagnosekoder og gradering av kols

Hva er i grunn ICD kode J45.9 og hva vil det si? Hvorfor blir kols gradert 1-4 men også kols grad B?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. januar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege
Hei, og takk for spørsmålet! ICD er et kodeverk for diagnoser som sikrer en enhetlig diagnosesetting. Det er blant annet viktig for en best mulig statistikk over sykdomstilstander i Norge. Hver tilstand får sin diagnose og ofte et tilleggstall for ytterligere detaljer. For eksempel er J45.9 koden for astma, men 9-tallet forteller at den er uspesifisert, altså for eksempel ikke allergisk betinget. Når det gjelder kols er graderingen 1-4 en gradering av alvorlighet basert kun på spirometrimåling. Når det gjelder graderingen A, B, C og D inneholder den i tillegg til spirometriresultater også basering på grad av tung pust og tendens til forverringer. Denne graderingen mener man kan gi en bedre beskrivelse av tilstanden, fordi man også bringer inn flere viktige opplysninger som kan gi et mer korrekt bilde. Det viktigste her er uansett å styre behandlingen og oppfølgingen etter symptomer, lungefunksjon og forverrelser, uansett hva man bruker som gradering i journalen.

Lunge

Bronkiektasier, kan man fjerne dem?

Takk for svaret om operasjon av lunger. Jeg har bronkiektasier, (etter en lungebetennelse). Jeg sliter svært med hoste. Kan man operere bort utposningene, eller noen av dem?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. januar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege
Hei, og takk for spørsmålet! I sjeldne tilfeller kan det være riktig å fjerne forandringer i lungene kirurgisk, men dette gjøres i dag bare unntaksvis. Det er spesielt aktuelt hvis en liten del av lungen er sterkt påvirket og har fått betydelig arrdannelse og skrumpning som gjør at nye infeksjoner lett kan få fotfeste. Likevel har man opplevet at nye forandringer oppstår på steder man ikke har fått fjernet, og da kan de samme problemene komme tilbake. Det vanligste er å satse på innlæring av teknikker for å bedre mobilisering av sekretet fra lungene. Regelmessig, daglig fysisk aktivitet bedrer også dette. Utprøving av hjelpemidler som fysioterapeuten kan bidra med kan fungere godt hos flere. Fornuftig bruk av medisiner som brukes ved astma/kols kan bidra positivt hos noen. Antibiotikabehandling i form av tablettkurer ved forverrelser, eventuelt som inhalasjon fra forstøverapparat har også vært prøvd med god effekt hos noen. Eventuell operasjon vil uansett måtte vurderes svært nøye for å sikre at det er sterk nok indikasjon og at man ikke gjør mer skade enn nytte ved å operere.