Hopp direkte til innhold

Korona

Se vår temaside om korona

Viktig melding

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Tungpust og andre symptomer

Prøver å ta det kort.

Har til tider hatt forhøyet jerninnhold, over grenseverdiene, det samme med D vitamin, samt at jeg har fått CRPS etter en operasjon for cøliaki.
Øyne – tåkesyn, særlig om morgenen, bedrer seg etter dusj og utover dagen, røde øyne, svie.
Trøtt og slapp – må hvile etter kort tids vedhogst t.eks
Pusteproblemer – tungpustet, kan få problem/besvær av å gå opp i annen etasje Får ikke nok luft ned i lungene – føles som om det er en ekstra ballong som sitter der og stenger
Lite sultfølelse, blir fort mett
Hoster og hoster.
Varierende hoven i hals, til tider svelgeproblemer
Rød-blå felt på beina, særlig venstre.
Får av og til småkuler i noen ledd.

Har vært til mange undersøkelser, men ikke fått svar på om jeg kan ha en sykdom av noe slag. Er slitsomt å gå slik. Fastlege vil ikke henvise meg flere steder i det tidligere undersøkelser ikke har gitt noe svar. Er ovennevnte symptomer noe dere kjenner igjen, og som kan indikere noen form for sykdom/betennelse e.l.? Jeg har fram til nå vært i god form.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. september 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Når det gjelder hosten og tung pust og samtidig rødblå felt på bena samt rødhet på øynene, er naturlig å få sjekke for mulig sarkoidose hvis det ikke allerede er gjort. Dette er en tilstand som kan gi mange forskjellige symptomer, blant annet mye av det du nevner. Men det kan opgså være noe helt annet. Lungefunksjonstester og rtg.bilde av lungene bør nok også gjøres.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Kombinere Seritide og Ventoline

Bruker Seretide morgen og kveld. Bruker Ventoline nå jeg skal trene. Lar disse to medisinene seg kombinere?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. september 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ja, absolutt! Dette er hyppig brukte medisiner som ofte brukes slik du beskriver. Det kan være en god kombinasjon.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Prednisolonkur for hoste og rester av bronkitt?

Hei! Jeg har astma og er sannsynligvis ikke blitt helt frisk etter en kraftig bronkitt jeg hadde tidligere i sommer. Hoster mye og føler meg utilpass. Jeg har en boks med Prednisolon Alternova 20mg som jeg har fått av min lege i mars i år. Spørsmålet mitt er om jeg kan ta en 10 dagers kur slik legen foreskrev i mars, da jeg hadde infeksjon? Med vennlig hilsen Janne.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. september 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg bør nok ikke gi direkte råd på dosering av medisiner her. Din egen lege kjenner deg best, så det lureste er nok å kontakte han/henne i denne forbindelsen. Ellers kan det jo også være at det heller bør vurderes en justering av den faste medisinen for å bedre plager som fortsatt er der såpass lenge etter en infeksjon.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Saltvann på forstøverapparat

Jeg vil prøve fysiologisk saltvann i forstøvren min. Kan jeg bruke Drop-it rehydrate når det står anvendelsesområde øye og kontaktlinser. Skal det stå at det kan brukes i forstøver?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. september 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg ville ikke brukt dette til inhalasjon til lungene. Det fins egne ampuller/flasker med fysiogisk natriumklorid som kan brukes. Apotekene vet hva det dreier seg om. Alternativt kan du få resept fra legen din.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Allergi

Allergi og militærtjeneste

Hei, jeg skal til forsvarets sesjon del 2, og er motivert for forsvaret. det eneste problemet er at jeg har peanøtt allergi, vanlig reaksjon er kløe i hals og munn, og av og til oppkast og hevelse i leppen. men aldri pusteproblemer osv. legen sier jeg ikke trenger epi-penn osv ettersom allergien ikke er kraftig nok. jeg lurer mest på hvilken kategori allergien min er i. ettersom man ikke blir innkalt til tjeneste hvis allergien kan være farlig. har også allergi mot timotei og bjørk. mvh.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 10. september 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

I forsvarets helsekrav står det at anafylaktisk sjokk (livstruende allergisk reaksjon) ekskludere for førstegangstjeneste. Det vil bli gjort en individuell vurdering av forsarets lege.

Allergi deles ikke inn i alvorlighetskategorier til vanlig. Om du ønsker å komme inn i militæret bør du understreke at du ikke har hatt alvorlig allergisk reaksjon, har effekt av medisiner i pollensesongen og lever godt og aktivt liv med dine allergier ellers.  

Min erfaring er at en mange med matallergi og/eller pollenallergi ikke kommer inn. Nå er det mange som har allergi og det er mulig forsvaret har lempet på kravene og tilrettelegger for tjenesten slik at allergiene ikke er til hinder for gjennomføringen.

Lykke til, hilsen Helle Grøttum

Lunge, Fysisk aktivitet

Astma og økte problemer ved trening

Kan kraftig melkesyre og stølhet etter trening skyldes astma?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 09. september 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg tror ikke astmaen i seg selv er årsaken til kraftig melkesyre og stølhet etter trening. Det kan vel lettere forklares ut fra nedsatt kondisjon i forhold til det som ytes ved trening. Trolig kan en redusert lungefunksjon spille inn og redusere utbyttet av treningen, og derved bidra til at kondisjonen ikke øker som forventet. 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Lipitor - når på dagen

Har tatt Lipitor i flere år på kveldene. En farmasøyt sa til meg at det er mer gunstig å ta de på morgenen ved siden av de andre medisinene mine. Der er Albyl E,Cozar Comp Forte, Adalat Oros og Somac. Hva er best?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det spiller egentlig ingen særlig rolle om du tar lipitor på morgen og kvelden. Gjør det du synes passer best. Men det er viktig at du tar medisinen på omtrent samme tidspunkt hver dag. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lavt blodtrykk - metotreksat

Har blodtrykk på 88/56 og l rer på om dette er normalt. Er 43 år og har psoriasisartritt. Ikke under behandling nå, men har brukt metode trakt 20 som ble avsluttet for ca 8 uker siden, da jeg fikk flere infeksjoner som måte behandles med antibiotika. Hadde da brukt medisinen i 10 uker.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Et blodtrykk på 88/56 er nok litt lavt. Men hvorfor det er så lavt vet jeg ikke. Kanskje er dette et nivå du alltid har hatt, og at dette er normalt for deg? Dehydrering, altså vannmangel, kan være en annen årsak til lavt blodtrykk. Hvis du har vært gjennom infeksjoner, kan du ha blitt dehydrert. Enkelte hjertesykdommer kan også gi lavt blodtrykk, så dette må også sjekkes. Hormonsykdommer, blodtap, mangel på næringsstoffer og ulike medisiner kan også gi lavt blodtrykk. Disse tingene må vurderes av legen din. 

MVh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Brå økning av blodtrykket

Hei, Har en bekjent som er ca 19 år. Han trente fotball i mange år på ganske høyt nivå, og etter at han brått sluttet, pga.studier, fikk han problemer med høyt blodtrykk. Hva skyldes dette, kan det være en normal reaksjon på plutselig stopp på treningen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Blodtrykket skal normalt ikke bli høyt hos unge mennesker selv om de brått gir seg med hard trening. En tenkelig mekanisme kan være at han samtidig gikk mye opp i vekt, men selv da kommer blodtrykkstigningen gradvis. Jeg synes han bør utredes grundig hos fastlegen og evt. spesialist dersom han har fått høyt blodtrykk i ung alder. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kan angina komme tilbake etter stenting?

Angina - stentet kommer tilbake? Min samboer er stentet - blitt konvertert x 2 for uregelmessig rytme... føler seg nå ikke i form- trener men tungpustet- feberfornemmelse- småharking ( hoste).. Kan angina ha kommet tilbake- hadde noen små tette årer de ikke stentet - blir ikke tatt på alvor av fastlege og er engstelig - mye

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Kan angina komme tilbake etter stenting? Ja, det kan det. Angina oppstår når kransårene på hjertet blir for trange. Når du får stent i en åre blir åren utvidet. Men det kan danne seg nye avleiringer inni det stentede området og det kan også komme avleiringer i andre årer. Dette kan føre til nye anginasmerter. Hvis samboeren din blir unormalt mye tungpustet av trening, bør han utredes av hjertelege igjen. 

Mvh

Wasim Zahid