Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Spørsmål om diagnose

Hei. Etter CT fikk jeg beskjed om at jeg hadde emfysem i begge lungene. Spirometri - testen var "normal", og da fikk jeg beskjed om at det ikke var emfysem likevel. Får ikke noe mer oppfølging. Lurere på om det er mulig at jeg kan ha emfysem selv om pusteprøvene er ok? Mvh

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 08. januar 2016
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Takk for ditt spørsmål til kolslinjen som er litt vanskelig å svare på uten å vite en del mer. Har du mulighet for å kontakte kolslinjen på tlf 800 89 333 så vi kan snakke litt nærmere om hva som har blitt gjort. Åpningstider: mand - fred mellom kl 12 - 15

Mvh Hilde

Lunge

Mykoplasmalungebetennelse

Vår familie var i juleferien i tett kontakt med en famile som har vært syk med mycoplasme lungebetennelse. Den ene av dem begynte akkurat da med den andre antibiotikkuren, fordi den første ikke virket. Den andre av dem ble syk mens de var på besøk hos oss. Vi var dermed i tett kontakt med ham i fem dager fra han ble syk. Sykdommen hos dem var bekreftet både med blodprøvene og bildene. Nå er vi veldig spent på om noen av vår familie blir syk. Hvis eventuelt noen av oss blir syk, må vi gå til legen med en gang og ikke avvente som vanlig i noen dager at feberen og hoste går ned? Hva kan man forvente av fastlegen i dette tilfellet, hvilke prøver , undersøkelser og evt behandling? På forhånd takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 07. januar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege
Hei, og takk for spørsmålet! Mykoplasma-infeksjon sprer seg ofte i grupper som lever tett på hverandre, som for eksempel i en familie. Det er derfor ikke usannsynlig at det vil dukke opp tilfeller med denne infeksjonen i din familie. Vanligvis blir særlig barn og yngre friske personer smittet, men også eldre personer kan utvikle lungebetennelse på dette grunnlaget.Det kan være en fordel å kontakte legen hvis typiske symptomer med hoste og feber opptrer. Med utgangspunkt i såpass tett kontakt med mykoplasmasmittede personer vil nok behandlingen som velges vil være i form av et erytromycin-preparat eller doxycyklin. Disse medisiner har dokumentert best effekt ved en slik tilstand, og vanlig penicillin vil ikke ha effekt. Ofte vil man igangsette behandling uten å sende inn blodprøve, da svaret på denne kommer først etter ca. en uke. Det kan være vanskelig å påvise typiske kliniske tegn på lungebetennelse, og diagnosen vil ofte i basere seg på mistanke samt typisk plagsom tørrhoste og feber. Ubehandlet vil dette likevel vanligvis gå over i løpet av 3-4 uker. Med effektiv behandling reduseres plagene allerede i løpet av få dager.

Lunge

Kan man operere bort bare en del av en lungelapp?

Kan man operere bare en del av en lungelapp?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. januar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege
Hei, og takk for spørsmålet! Ved lungeoperasjoner hvor man må fjerner lungevev, er målet alltid å ta bort minst mulig. Hvis det er mulig kan man derfor også fjerne segmenter av lungelapper, altså bare deler av og ikke nødvendigvis hele lappen. Hvorvidt dette er mulig i det enkelte tilfellet vil man vanligvis kunne avgjøre på grunnlag av undersøkelser før operasjonen.

Lunge

Calima og lungeplager

Hei.
Har moderat kols. Har reist til Gran Canaria i mange år. Nå er jeg blitt skeptisk til calimaen. Den blir aldri nevnt, bare at det er så bra klima der nede.
Hvis jeg bruker en maske for pollen og støv, er jeg da trygg? Kjøpte på apotek sist, men da var calimaen over.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 16. desember 2015
Grethe Amdal, Sykepleier
Hei! Takk for henvendelsen! Klimaet på Gran Canaria er veldig bra for de med en lungesykdom, men når calimaen kommer, er det mye sandstøv i lufta. Fenomenet betegner en værsituasjon der tørr og varm luft fra øst blåser vestover og ut i Atlanterhavet og når blant annet Kanariøyene. Calimaen kan vare fra noen timer og opp til en uke og oppstår med jevne mellomrom når værforholdene er riktige. Sandstøvet gir økt fare for infeksjoner og barn og voksne med en lungesykdom er spesielt utsatt. Om det er kraftig calima anbefales det å unngår fysisk aktivitet utendørs, holde seg inne med dører og vinduer stengte, og drikke mye vann. En støvmaske kan være til stor hjelp. Den vil sannsynligvis hindre partikler fra sandstøv i å komme ned i luftveien via munn og nese, men du bør være oppmerksom på at det kan oppstå noe lekkasje rundt masken. Det er derfor viktig å klemme den godt inntil ansiktet ved munnen og nesen. Ettersom calimaen plutselig oppstå, er det lurt å ha en slik maske i beredskap og heller begrense antall timer ute på forurensede dager. Vennlig hilsen Grethe Amdal

Lunge

Astma og infeksjon

Hei Grethe! Jeg sliter litt med astma, og er for tiden ekstra tungpustet. Så må bruke forstøveren jevnlig utover hele dagen med atrovent og ventoline. Har hatt grønt oppspytt og feber så har tatt antibiotika og prednisolon 30, nå i 5 dager, så feber er borte og oppspyttet blitt gult. Problemet i tillegg er at oxymeter faller til 90-92 noe som fører til hodepine + at jeg blir veldig tung i hodet. Er dette farlig? Etter ny forstøver-runde øker metningen opp til 93-96 men daler fort ned igjen. Har tatt forstøver opp til max, som er 6 ganger i døgnet. Har ikke tid til sykehus nå, så er det noe mer jeg kan gjøre selv? Takk for svar

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 14. desember 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei! Takk for henvendelsen!

Ettersom feberen er borte og oppspyttet har fått en lysere farge, tyder det på at infeksjonen er på retur. Oksygenmetningen skal normalt ligge på rundt 96 - 99 % hos friske mennesker. At din metning er litt nedsatt kan komme av at infeksjonen fortsatt henger i, fordi det kan ta opptil flere uker før lungene er helt i form igjen etter en infeksjon. Det er først når metningen bikker under 90 % over tid at det kan ha innvirkning på kroppens funksjoner.

Regner med at du har et behandlingsskjema du følger ved forverring og trapper opp og ned på medisiner i henhold til det. Forhåpentligvis bruker du også kortison til inhalasjon som fast medikasjon. I en infeksjonsfase er det lurt å ta det litt roligere enn vanlig så kroppen får ro og tid til å komme seg igjen.

Hvis du skulle bli mer tungpustet eller om fargen på oppspyttet blir mer farget igjen, bør du oppsøke lege.

Fortsatt god bedring! Vennlig hilsen Grethe Amdal

Lunge

Fortetninger i lungene.

Hei, jeg har påvist masse lungenoduler, først 3 mm og så 4 mm etter ca 6 mnd CT scanning har tung pust spesielt oppover bakker. Hva kan det være?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. desember 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege
Hei, og takk for spørsmålet! Lungefortetninger kan ha mange og svært forskjellige årsaker. Noen ganger er det slik at røntgenbildet og CT-bildet er så typisk at man ganske enkelt kan stille en sannsynlig diagnose. Imidlertid vil det oftest være slik at det må gjøres vevsundersøkelser fra lungen for å finne en sikker årsak. Noen ganger vil man også foreta en CT-undersøkelse også av andre organer for å se om det kan finnes en sammenheng med annen sykdom. Det sikreste her er nok å spørre videre hos legen din, eventuelt sykehuspoliklinikken som følger deg opp.

Lunge, Fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet ved kolsforverring

Hei. Jeg har kols og er en mann på 56 år. Har hatt kols i ca. 20 år. Jeg er godt medisinert, men har nå en forverring og er på min tredje antibiotikakur, sammenhengende. Når jeg bruker antibiotika føler jeg meg fin (men litt sliten) og er i full jobb. Jeg har ikke feber.

Jeg lurer på om det er ok å trene moderat på SATS slik jeg pleier når jeg ikke går på antibiotika. Jeg har hørt at det beste er å være i bevegelse hvis man orker. Gjør det noe om jeg blir svett og går i badstue?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. desember 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege
Hei. og takk for spørsmålet! Det er fornuftig å være i fysisk aktivitet, men i en periode med infeksjon kan det være lurt å ikke presse seg. Det er ikke farlig å bli svett, bare du unngår å fryse. Badstue uten å overdrive intensitet og lengde på oppholdet er nok heller ikke noe problem så lenge du ikke har feber. Håper du kommer deg raskt!

Hjerte/kar, Lunge

"Forstørret cor. Forøvrig intet sikkert patologisk påvist"

Hva betyr "forstørret cor. Forøvrig intet sikkert patologisk påvist"? Dette står etter et røntgenbilde av mine lunger. Er dette noe jeg bør undersøke nærmere? For cor betyr vel hjerte, og har vel ingenting med mine lunger å gjøre? Ble litt bekymret. På forhånd takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. desember 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege
Hei, og takk for spørsmålet! Beskrivelsen av et røntgenbilde av lungene vil alltid også innebære en kort beskrivelse av hjerteskyggen. Det virker her som man ikke kan påvise noe galt ved lungene, men ser at hjertet (cor) virker forstørret. Det kan være en viktig opplysning for legen din, som sikkert vil lytte nærmere på hjertet for å sjekke eventuelle bilyder, måle blodtrykket ditt og ta et EKG. Noen ganger kan det være aktuelt å henvise til ekko-undersøkelse av hjertet. Men noen umiddelbar bekymring er det nok ikke grunn til. Det viktigste er at det blir fulgt opp slik at årsaken blir avklart.

Lunge

Behandling med Imurel

Hei, Har lungefibrose, går daglig nå på 15 mg prednisolon, dessverre ikke så god virkning lenger. Sykehuset foreslår nå Imurel behandling, kan du si noe om den medisinen? Har forstått at jeg må ta blodprøver hver uke, for å skjekke blodplater og hvite blodlegemer, En skummel medisin ? På forhånd takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. desember 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege
Hei, og takk for spørsmålet! Imurel er en medisin som påvirker kroppens immunreaksjon. Dermed kan den også redusere aktiviteten i noen sykdommer hvor kroppens immunapparat spiller en sentral rolle. Preparatet kan også brukes i situasjoner hvor Prednisolon ikke er effektivt nok i moderate doser, og derved kan man unngå en for stor doseøkning som kan gi mange ubehagelige bivirkninger. Imurel er et preparat man har lang erfaring med, og med nøye overvåking av effekten på blodplater og hvite blodlegemer kan man styre unna viktige bivirkninger som kan gi redusert motstand mot bakterieinfeksjoner og eventuelt blødninger. Lykke til med behandlingen!

Lunge

Uklar tilstand med tung pust, smerter og svimmelhet.

Har hevelse I brystryggen og smerter og er svimmel og tung pustet. Hva kan dette være?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 30. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege
Hei, og takk for spørsmålet! Dette er nok ikke enkelt å svare på uten nærmere undersøkelse. Jeg vil anbefale deg å få en undersøkelse hos legen snarest mulig. Han vil sikkert lytte på deg og ta blodprøver og trolig henvise deg til en røntgenundersøkelse. Da vil det trolig være enklere å vite mer om hva plagene dine skyldes. Lykke til!