Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Bivirkninger etter hjerteinfarkt

Hei, Fikk hjerteinfarkt mars 2016, 48 år gammel , RCA nedre vegg med PCI, en stent. Hadde screening av hjertet på Volvat med arbeids EKG 8 mnd før infarktet. Fikk beskjed om at jeg hadde hjerte som en 20 åring, altså ingen ting å bemerke. Jeg røyker ikke, drikker sjeldent har aldri hatt høyt kolesterol, høyt blodtrykk, diabetes. Jeg har trent i over 30 år og spist sunt 5-6 dager i uken og trener fortsatt med vekter 3-4 ganger i uka og intervall 4x4,1-2 ganger i uka.

Jeg har dessverre fått mye rare bivirkninger etter hjerteinfarktet som mye svimmel, utmattet, trøtt, vondt i hode, øre sus og ofte smerter i nyre regionen og noen ganger venstre bryst side, smerter i alle fingre hver gang jeg har sovet samt tørr i munnen, øyne og nese når jeg sover(Hadde dette også føre jeg begynte med pustemaskin). Måtte begynne med BiPap/Cpap. Har også dårlig søvn til tider. Fikk dårligere syn.

Bruker Morgen: Metoprolol 1x25mg, Triatec 7,5mg(1x5mg,1x2,5mg), Actavis 75mg, Divisium 800IE x 1
Kveld: Lipitor 20mg, Divisium 800IE x 1

Jeg har en LDL på 1,1 ved bruk av Lipitor 1x20mg på kvelden. EF på 55%, liten lekkasje i høyre klaff. Liten fortykkelse av hjerte vegg som trolig skyldes intervall trening. Har O2 opptak på 44ml kg- 1 min -1. Da er det store tusen kroner spørsmålet. Kan jeg slutte med statiner hvis jeg klarer å holde LDL på under 1,8 ved hjelp av kosten? Er det mulig å få konsultasjon hos dere? Hva bør jeg gjøre i forhold til mine plager? Klarer ikke å jobbe. På forhånd takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 22. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Jeg tilrår nok at du tar en samtale med fastlegen din i forhold til de mange ubehagene(bivirkninger?) du opplever etter hjerteinfarktet. Noe kan skyldes medisiner, men det kan og være andre årsaker, og fastlegen din kjenner din helsetilstand fra før hjerteinfarktet og har best forutsetning for å bedømme dette. Hun/han kan så bedømme om du bør henvises videre, f.eks. til vår hjertepoliklinikk her på LHL-sykehuset.

Statiner bør de aller fleste bruke etter hjerteinfarkt. I tillegg til at de senker kolesterolnivået i blodet så har de også andre beskyttende effekter etter hjerteinfarkt. Du kan sikkert bruke en lavere dose av Lipitor,og du kan og prøve et annet av de fem statinene som finnes på markedet.

Hjerte/kar

Acetylsalisylsyre

Hei! Er acitylsalisylsyre det samme som albyl-e? Jeg tar det førstnevnte og trodde det gjorde blodet tynnere. En lege sa at det det gjorde ikke det. Hva sier dere? Glad for svar. Hilsen Gry

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 22. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Acetylsalisylsyre er det samme som Albyl E. Acetylsalisylsyre er det kjemiske navnet på stoffet, mens Albyl E er et navn firmaet som selger det har valgt.

Acetylsalisylsyre hindrer at blodplater kleber seg sammen. Andre medisiner som for eksempel Marevan hindrer blodlevringsprosessen(koagulasjonen). Begge prosessene hindrer at der dannes blodpropper. Begrepet å "gjøre blodet tynnere" brukes vanligvis om begge prosessene, men noen leger vil nok si at det er mer presist at dette bare skal brukes om medisiner som hindrer blodlevringen.

Hjerte/kar

Lavt blodtrykk

Hva er symptomer på lavt blodtrykk?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 22. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Hos barn og unge er et blodtrykk på for eksempel 90/60 normalt. I vår kultur et lite fysisk aktivitet og fet og saltrik mat årsaker til at de aller fleste opplever å få høyere blodtrykk senere i livet.

Hvis blodtrykket senkes raskt vil de fleste oppleve svimmelhet.

Hjerte/kar

Lavt blodtrykk

Hva er symptomene på for lavt blodtrykk?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 22. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Et blodtrykk på for eksempel 90/60 er vanlig hos barn og unge mennesker. Det er ikke fra naturens side noe som tilsier at blodtrykket skal stige med alderen. I vår kultur er imidlertid lite fysisk aktivtet i dagliglivet og fet og saltrik mat årsak til at de aller fleste får høyere blodtrykk senere i livet.

Dersom blodtrykket reduseres raskt vil de fleste oppleve svimmelhet.

 

Hjerte/kar

Metoprolol

Har gått på metropolol zandos pga høy puls. Ingen hjertesykdom. Men får ofte vanskelig for å puste, føler at legen min ikke tar meg alvorlig😑

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 22. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Det er sjelden man blir satt på metoprolol dersom man har litt høy puls uten at det er påvist hjertesykdom. Jeg antar at du har tatt ultralydundersøkelse av hjertet, og at dette var normalt. Har du gått igjennom mulige årsaker til at du har høy puls? Stort inntak av koffeinholdige drikkevarer som kaffe øker pulsen, og det samme gjør et jevnt høyt alkoholinntak.

Hjerte/kar

Hjertet "hopper"

Hei! Jeg er en ung mann i midten av 20-årene som har på begge sider av familien hjerteproblemer. I det siste har jeg opplevd det jeg vil beskrive som at hjertet "hopper" i brystet på meg. Når det skjer er det bare ett hopp og vanligvis er det så kraftig at hele jeg "hopper/skvetter" til. Har kun opplevd det når jeg er rolig og avslappet mens jeg sitter å jobber. Det så tydelig at jeg kjenner at det midt i mot venstre i brystet. Er dette noe jeg burde være bekymret for? De gangene det skjer er jeg raskt oppe med stoppeklokken og tar pulsen, den er jevn og fin og har en rytme på i snitt 58 slag i minuttet. Jeg opplever heller ingen andre ubehag knyttet til dette "hoppet" i brystet. Ellers har jeg en aktiv livsstil, spiser sunt og variert. Mvh Ung mann.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 22. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Det du opplever som at "hjertet hopper" er mest sannsynlig et du får ett eller flere ekstraslag, og dette er noe de aller fleste opplever fra tid til annen og er ufarlig. Hvis det er hjertesykdom før 60 års alder både hos mor og fra bør du måle kolesterolnivået ditt neste gang du er hos fastlegen.

Hjerte/kar

Bytte fra Cordarone til Multaq

Har brukt cordarone, skal nå over på multaq om ca 1mnd. Er det greit å være uten medisin en måned? Er multaq like bra som cordarone, og gir det færre bivirkninger?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 22. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Jeg synes det bør vurderes grundig av hjertespesialist om du trenger Multaq eller Cordarone. Disse medisinene brukes ved hurtig hjerteflimmer. Lang tids bruk av Coradarone innebærer stor risiko for alvorlige bivirkninger, og bør unngås. Multaq har mindre bivirkninger, men er og mindre effektivt til å senke pulsen. Du bør spørre om du heller kan bruke en betablokker for å senke pulsen. Det at legen mener at du kan gå en måned uten slik medisin tyder vel på at indikasjonen for å måtte bruke denne typen medisin ikke lenger er veldig sterk.

Hjerte/kar, Rettigheter

Førerkort tilbake

Jeg er en mann på 61 år. I 2016 fikk jeg blødning i lillehjernen, deretter fikk jeg kjøreforbud, bl.a. grunnet dobbeltsyn, p.ga. sjeling. Dette er operert og synet er greit det, jeg føler meg frisk, og vil begynne å arbeide igjen, men er avhengig av førerkort. Dette ble levert inntil politiet i 2017, har vært på nevropsykologiske test på sykehus i januar i år de konkluderte ( under tvil, som de sa selv) at jeg ikke fikk kjørekortet tilbake. I ettertid har jeg tatt kjøretest hos en kjøreskole med kompetanse på mennesker med ulike hjerneproblemer. kjøretesten gikk utmerket den, tok dette opp med fast legen min uten at dette hjalp, nå føler jeg at helsevesenet står i « veien» for tilbakekomst til arbeidslivet, Har jeg noen rettigheter til å forlange førerkort tilbake?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 22. mars 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Du kan søke fylkesmannen om dispensasjon fra helsekravene. 

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Brystsmerter

Hei! Jeg plages en del med tilbakevenende smerter midt under brystbeinet, og av og til litt til venstre. Det kommer særlig ved aktivitet, også lett aktivitet og det varer i flere minutter. Jeg er 28 år og normalvektig, så sannsynligheten er jo sikkert minimal for at det er noe, men det trykker skikkelig og det er rimelig vondt. Så jeg lurer på hva jeg kan gjøre med det?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 22. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Det er som du sier lite sannsynlig at du har hjertesykdom(trange kransårer) som årsak til dine brystsmerter, men slik du beskriver at de opptrer synes jeg allikevel du skal gå til fastlegen din og ta et EKG.