Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Lungefibrose og behandlingsmuligheter

Hei. Min far lider av langtkommet alvorlig lungefibrose. Han var på transplantasjonslisten til Rikshospitalet i fjor, men etter at det ble oppdaget en bitteliten kreftsvulst på lungen ble han strøket. Han er den siste tiden blitt svært dårlig. Han klarer ikke å gå, og han har trolig utviklet hjertesvikt (mtp. veldig ødematøse ben). Han har brukt espriet i over 2 år, står på prednisolon. Kunne han vært en kandiadat for Ofev og acetylcystein, eller er sykdommen kommet for langt til det?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 30. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege
Hei, og takk for spørsmålet! Det er dessverre ikke alle typer lungefibrose som har nytte av de få medisiner som fins. Egentlig bare en av typene, idiopatisk lungefibrose kan være følsomme for denne behandlingen. Effekten er også best i tidlig fase av sykdommen. Om det er noen vesentlig forskjell i effekt fra Esbriet er vanskelig å si. Jeg ville nok ha spurt direkte til lungelegen som behandler ham om det eventuelt kan tenkes å ha noen effekt.

Lunge

Heshet ved kolsbehandling.

Hei Hilde. Jeg er en mann på 65 år som i sommer fikk konstatert Kols. Jeg begynte da med medisinering med Seretide Diskus og Spiriva. Etter få dager begynte jeg å bli veldig hes og periodevis mistet jeg nesten stemmen. Dette plager meg veldig, særlig i jobben. Jeg tok dette opp med min fastlege, men han fant ingen god forklaring. Etter besøk hos lungelege i høst ble det foreslått at jeg skulle kutte Diskus og heller bruke Seretide Inhalasjonsaerosol ved hjelp av maske ( AeroChamber Plus™) da dette kunne bedre mine plager. Dessverre har dette ikke hjulpet meg. Har du et råd i min situasjon.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege
Hei, og takk for spørsmålet! Det er ikke uvanlig at inhalasjonsmedisiner kan gi heshet. Vanligvis er det kortisoninnholdet i medisinen som påvirker stemmebåndene slik. Da kan det hjelpe å redusere dosen, eventuelt redusere antall doseringer per dag. Forsøket med aerosol inhalert via kolbe er også et godt forsøk fra din lege. For å sjekke ut at det virkelig er Seretide som virker slik på deg, kan det være lurt å slutte med denne medisinen noen dager, men forsetta med Spiriva. Hvis hesheten da gir seg vet du hva som er årsaken. Mindre hyppig kan også Spiriva gi heshet, men det vanligste er altså kortisonholdige medisiner. Det er ikke alltid at kortisonbehandling er nødvendig ved kols, og det fins flere medisiner med langtidsvirkende beta-agonister (medisin som åpner bronkiene) som kan benyttes hvis ikke Spiriva er effektivt som eneste medisin. I andre tilfeller kan man velge et medikament med en gang dosering per døgn, eventuelt skifte til et kortisonpreparat som ikke gir samme tendens til heshet, for eksempel ciklesonid. Så her finnes flere muligheter! Lykke til!

Lunge

Hoste og lungefibrose

Hei, Jeg har diagnose lungefibrose, har siste halvår vært oksygenbruker 24 t i døgnet. i den siste tiden er jeg plaget med slim ( blankt skum ) som kommer når jeg legger meg, får da hosteanfall som kan vare opptil 30 minutter. Det samme skjer når jeg står opp om morgenen. Tidligere brukte jeg cosylan, men har ikke brukt det nå, for jeg tenker det er viktig at slimet kommer opp. Er det andre ting som kan brukes? På forhånd takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege
Hei, og takk for spørsmålet! Lungefibrose pleier ikke gi særlige slimplager, men oftere tørrhoste. Hosting av slim kan skyldes irritasjon av bronkienes slimhinne. Noen ganger kan inhalasjonsbehandling med enkelte medisiner som brukes for astma eller kols virke gunstig, enten ved å bedre transporten av slim i bronkiene slik at det kommer opp og ikke blir liggende til du inntar liggende stilling. Eller eventuelt en medisin som demper reaksjonen i slimhinnen, alternativt påvirker dannelsen av slim. Det dreier seg her om flere alternative typer medisin som eventuelt må prøves ut hos den enkelte for å se om det virker. Ellers er jeg helt enig med deg i at slim bør komme opp, og at det i utgangspunktet er særlig tørrhoste som bør behandles med sterke hostedempende midler. Men hvis andre ting ikke virker, kan det være indisert med et hostestillende middel når man plages av langvarige hoste uten å få opp så mye.

Lunge

Yrkesrelatert lungefibrose. Behandlingsmuligheter?

Hei. Jeg er 78 år og har fått diagnosen lungefibrose. Diagnosen ble stilt for ca. 12 år siden ved HUS (Haukeland Universitetssykehus). Siden den gang har sykdommen forverret seg (tyngre pust og mer slim), år for år og den er blitt bekreftet som yrkesrelatert (lungeavd.) for ca. 8 år siden. Mitt yrke var sveising. Ble mye sveising i legeringer og dermed utvikling av farlige gasser. Arbeidet også mye med asbest.

Tross mange år med hyppige kontroller på HUS/Lungeavd. så føler jeg at jeg har fått lite hjelp og behandling av sjukdommen. Vet at det per i dag finnes nye og bedre medisiner som kan bremse opp/stagnere videre forverring av sykdommen. Har ikke blitt tilbudt noen av disse nyere og "bedre" medisinene. På forhånd takk for all mulig informasjon og gode råd.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege
Hei, og takk for spørsmålet! Det er mange typer og flere årsaker til lungefibrose. Dessverre er det ikke alltid mulig å gi en målrettet behandling. De siste årene har det kommet enkelte medisiner som kan påvirke en spesiell type, nemlig lett til moderat idiopatisk lungefibrose (ILF) hos voksne. Men de fleste typer lungefibrose har man ikke funnet spesifikk behandling for, kanskje med unntak av de tilfellene hvor annen kjent sykdom ligger bak. Da kan i noen tilfeller bremse sykdomsutviklingen ved å behandle grunnsykdommen. I noen tilfeller forsøker man kortisonbehandling, men effekten er ofte usikker over tid. Det er altså nye medisiner som kan påvirke ILF, men de øvrige typene er nok ikke påvirkelig av denne medisintypen. Haukeland Universitetssykehus er helt sikkert godt orientert om disse medisinene og behandlingsmulighetene.

Lunge

Når pusteprøven viser feil verdier.

Jeg sendte inn et spørsmål forleden dag om disse verdiene. Men du skrev at verdiene ikke kan stemme? Men da bør jeg komme meg til en lunge spesialist som kan utrede skikkelig (evt ta spirometri hos "lunge spesialister") For verdiene er korrekt skrevet i forhold til hva jeg fikk på spirometri arket jeg fikk utskrevet. Hva kan det ha å si klinisk, kan verdiene virkelig stemme?? PRE FEVC: FVC: 4,1 % /0.11 L FEV1: 8,4 % /0,19 L POST FEVC: FVC: 4.8 % /0,14 L FEV1: 8,4 % /0, 17 L LES SVARET Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, overlege svarer (0) Besvart 19. november 2015 Olav Kåre Refvem, overlege Hei, og takk for spørsmålet! Jeg tror de tallverdiene du angir først må være feil fordi de angir svært lave verdier. Jeg må derfor svare ganske generelt.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege
Hei! Du har sikkert referert tallene helt korrekt. Feilen ligger i en feil ved systemet eller gjennomføring av pusteprøven. Min kommentar var basert på at FVC (det volumet du puster ut fra full innpust) var så lavt som 4,1 %. Likeledes var FEV1 8,4 % av forventet normalt. Dette er verdier som er ekstremt lave og ikke forenelig med liv. Og det er naturligvis helt feil. Derfor bør du få utført denne testen på ny. Normalt vil dette kunne gjennomføres på en god måte hos fastlegen, alternativt hos lungespesialist hvis legen anbefaler dette. Men testen du refererer kan nok ikke være korrekt utført eller målt.

Lunge

Obstruktiv og restriktiv lungesykdom, hva er forskjellen?

Hei! Jeg har fått diagnosen astma med restriktive lunger. Jeg er 160 cm - 70 kg Jeg blir fort sliten så jeg ønsker meg bedre kondis, men klarer kun å presse meg (gå fort) i max 3 min før jeg må hvile tilsvarende. Tilsammen 20 min intervall. Jeg har trent 3-4 ganger i uken, (ca 45 min økter) i over 1 år nå. Kan klare å gå ca 4 km i jevnt rolig tempo. Jeg røker ikke. Bruker fast Seretide morgen og kveld + Ventoline før trening og ellers ved behov. Hva er egentlig forskjellen mellom obstruktive og restriktive lunger?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege
Hei, og takk for spørsmålet! Astma er en obstruktiv lungesykdom. Det innebærer at luftstrømmen er bremset fordi bronkiene er trangere enn normalt. Ved astma varierer det. Ved kols er bronkiene trangere hele tiden. Restriktiv lungesykdom betyr at lungevolumet er mindre enn normalt. Man kan se dette for eksempel ved bindevevsdannelse i lungevevet, såkalt lungefibrose. Andre ganger kan lungene være mindre av andre årsaker, for eksempel ved uttalte skjevheter i ryggen eller ved at brystkassen kan ha en form som presser lungen sammen, for eksempel ved traktbryst. Trening må tilpasses individuelt, men er uansett viktig for å oppnå best mulig fysisk kapasitet. Samtidig er det viktig at behandlingen av lungesykdommen er så god som mulig for å gi lungene best mulig funksjonsnivå. Håper dette var svar på det du ønsket å vite.

Lunge

Smerter og surkling i brystet.

Jeg eg plaget med smerter og stikking i venstre del av brystkassen. Smerten øker inntenst om eg tar store åndedrag. Enkelte ganger når eg legger meg ned hører og kjenner det ut som at det bobler i brystkassa. Har tung pust og øket pust bare eg går opp en trapp. Lurer på hva dette kan vere og om det er alvorlig ?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege
Hei, og takk for spørsmålet! Smerter i brystveggen når man puster dypt inn kan ha flere årsaker. Det kan virke som det dreier seg om en irritasjon av brysthinnen, og den er svært følsom. Tillegg av symptomer med tung pust og lyder når du puster i liggende stilling er jo ikke normalt og bør undersøkes nærmere. Du bør kontakte fastlegen som kan undersøke deg nærmere for å finne en forklaring på plagene dine. Jeg antar at du også vil få en undersøkelse med røntgenbilde av lunger og lungefunksjonstest. Lykke til!

Lunge, Rettigheter

Gratis fysikalsk behandling når jeg har astma?

Har jeg som kronisk astma pasient, rett på gratis fysioterapi?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 25. november 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL
Hei, Har du astma med nedsatt respirasjonskapasitet, skal du ikke betale egenandel for fysikalsk behandling. Men du må få behandling hos en fysioterapeut som har avtale med kommunen. Det er disse som har trygderefusjon. Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge, Rettigheter

Konstateringstidspunkt for yrkessykdom

Hei, under opphold på Glittreklinikken tidliger ble det under orientering om trygderettigheter opplyst at ved søknad om yrkessykdom skulle konstateringstidspunkt settes til dato søknad ble skrevet.

Har vært sjømann/fisker og rederiet har vært pålagt pakkeforsikring, og gjennom årene med flere arbeidsgivere har det vært flere forsikringsselskap. Har tidligere, i 2013 fått godkjent lungelidelse som yrkessykdom, men på grunn av utslitte hender ville ikke selskapet utbetale fullt ut. Dermed ble det ny utredning/søknad på hender. Dette ble godkjent i år, nå er diskusjon om tidspunkt.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 23. november 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det er to yrkesskadeerstatningsordninger. Folketrygden og yrkesskadeforsikringsloven. 

Etter folketrygdloven er konstateringstidspunktet (skadetidspunktet) det tidspunktet som du oppsøker lege første gang og som fører til at sykdommen blir konstatert. Men har den skadelige påvirkningen opphørt når sykdommen blir konstatert, settes skadetidspunktet til siste dag du var under skadelig påvirkning i arbeidet. 

Yrkesskadeforsikringsloven har tre alternativer for når sykdommen er konstater:

1. Døde av skaden eller sykdommen uten å ha søkt om legehjelp.

2. Første gang søkte legehjelp for skaden eller sykdommen.

3. Første gang meldte krav til forsikringsgiveren på grunn av skaden eller sykdommen.

Det alternativet som først er oppfylt legges til grunn. 

Etter alternativ 2 er det ikke krav om at endelig diagnose ble stilt. Men årsaken til legebesøket må være sykdom som senere blir godkjent som yrkessykdom. 

Med vennlig hilsen Atle Larsen

   
 

 

 

 

 

Lunge

Langvarig hoste og tung pust.

Hei! Jeg er en kvinne i midten av førtiårene. De siste årene har jeg vært plaget med gjentatte og veldig langvarige luftveisinfeksjoner, og vedvarende tørrhoste i ukesvis. Hosten er til stede gjennom hele vintersesongen. Hosten øker ved anstrengelse. Jeg blir lett sår i halsen av f.eks kald luft eller trekk. Mange dager har jeg heshet i stemmen. Jeg er i tillegg allergisk mot pollen (påvist mot bjørk), og går på Aerius hele året da jeg blir tett i nese og nyser med en gang jeg slutter. I tillegg har jeg brukt Symbicort sporadisk. Jeg føler meg ofte tungpustet og sliten/matt. Noen ganger oppstår en trykkfølelse midt i brystet. Jeg har tatt spirometri hos fastlegen med følgende funn: FVC: 2,46 L (82%) FEV1: 1,94 L (76%) FEV1/FVC: 78,9% (92%) PEF: 357 L/m (95%) FEF25: 4,09 L/s (73%) FEF50: 2,01 L/s (51%) FEF75: 0,64 L/s (38%) MMEF: 1,72 L/s (50%) Ingen forbedring etter ventolin, og heller ingen forbedring (heller verre) etter 10 dager med 30 mg prednisolon. Har tatt CT torax som så fin ut. Jeg har påvist en hjerteklaffelekkasje som følges opp, det er tre år siden sist. Jeg venter nå på time hos lungespesialist, men i mens grubler jeg jo på hva dette kan være. Hvordan skal jeg tolke spirometrifunnene? Hvilke tilstander kan jeg utelukke med CT av lungene? Kan det likevel være at jeg har astma? Hva annet kan det være som plager meg? Veldig takknemlig på svar!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 20. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Symptomene du angir rimer godt med en tilstand med ømfindtlige slimhinner i luftveiene. Det kan man ha ved for eksempel obstruktive lungesykdommer som astma og kols, som jo er de vanligste tilstandene med slike symptomer. Røyking eller stadig eksponering for andre luftveisirritanter og støv kan også gi slike plager. Visse typer medisiner kan også gi hoste.

Spirometriresultatet som du refererer viser kanskje en lett obstruksjon, men jeg ville nok sikre meg en gjentatt undersøkelse å sammenlikne med for å se om pusteprøven er korrekt utført med maksimal innsats under hele målingen. Det er nødvendig for å få en riktig diagnose. Det vil helt sikkert bli gjort når du kommer til lungespesialist for videre utredning. Der vil det nok også bli utført TLCO-undersøkelse, NO-test og kanskje også body-box-undersøkelse.

Med CT-undersøkelse kan man påvise lungefortetninger på en bedre måte enn ved vanlig røntgenbilde av lungene. Man vil også kunne uttale seg om det foreligger emfysem (henfall av lungevev), eventuelt om det er fortykkelser i bronkieveggene, samt om det foreligger lungefibrose eller enkelte mer sjeldne lungesykdommer. Det siste forutsetter ofte at det er gjort en HRCT. Men en normal CT kan ikke utelukke alle typer lungesykdommer.

Astma kan som absolutt ikke utelukkes. Men endelig avklaring forutsetter at det foreligger gode undersøkelsesdata. Sammen med dine opplysninger vil det hjelpe legen til en konklusjon. Lykke til!