Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Hjertestans hos barn med erstattet hjerteklaff

Hei. Dersom et barn med biologisk erstattet hjerteklaff får hjertestans, vil da HLR ha samme effekt som på barn uten medfødt feil? Hva bør man vite i en akutt situasjon? Barnet er i tidlig skolealder.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det finnes ikke noen egne regler for hjerte- og lungeredning (HLR) for barn med opererte klaffer enn andre barn. Det er ingen grunn til å tro at HLR vil fungere noe dårligere på barn med opererte klaffer. Som ellers er det viktig å komme raskt i gang og utføre HLR korrekt. Hvis dere har et barn i familien eller nærheten som har hjertesykdom, er det viktig at dere kan HLR for barn skikkelig. Bruk derfor litt tid på å lære det, og husk oppfrisk kunnskapene jevnlig. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hormontilskudd og hjertesykdom

Hjertehelsen Hva slags innvirkning har hormontilskudd på hjertehelsen? Er en voksen dame som tar Eviana,(trapper ned) og har nylig startet med betablokker pga.hjertebank og mange VES.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Eviana er et kombinert østrogen-progesteron-preparat. Hormontilskudd med piller kan gi en liten økning av risiko for hjerteinfarkt, men denne risikoen er veldig lav, spesielt hos yngre kvinner som akkurat har kommet i overgangsalderen. Risikoen øker litt hos eldre kvinner, og ved alder over 65 år har man ikke noen særlig erfaring med bruken.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Smerter ved pacemakerstedet under trening

Hei! Jeg fikk pacemaker for ca 16 mnd siden, og er vel en supermosjonist som liker å trene mye og gjerne hardt. 8-12 timer i uka.Jeg både sykler og går på ski, og dette er i mange tilfelle økter på 3-6 timer i strekk- inklusiv ritt og renn.Trener også styrke. Noen ganger får jeg "vondt i pacemakeren" og området rundt.Det stikker og verker litt og jeg kan bli litt urolig for om det er brystsmerter som utvikler seg. Er det noen fare med å trene hardt og lenge ? Syk sinus/ lav puls var årsaken til pacemaker.Jeg er kvinne 48 og begynnte trening med dette omfanget vinteren 2016. Jeg har ikke fått noen restriksjoner , men alle andre er så bekymret.. Har også astma/anstrengelsesastma .

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er i utgangspunktet ingen begrensninger for trening når man har pacemaker, hvis kroppen og formen ellers har det bra. Når det er sagt så er jo pacemakeren et fremmedlegeme som ligger under huden. Når du trener såpass mye og hardt som du gjør så blir det naturligvis endel bevegelser i området og vevet rundt pacemakeren. Det kan tenkes at all bevegelsen skaper irritasjon og betennelse som gir smerter. Jeg synes det er viktig at pacemakeren din sjekkes på sykehuset slik at det kan gjøres en fullgod vurdering av hva som er problemet.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Bypassoperert - såret gror ikke

Mannen min ble bypassoperert i slutten av januar. Såret på brystet har grodd fint, og han er i fin form (alt etter planen her). Men på det ene beinet - innsiden, litt over ankelen - på et område på 1-2 cm er det fortsatt et åpent sår (ca 1 cm). Det lekker væske her, særlig på dagtid og under bevegelse. Han går med støttestrømper fortsatt, og det virker generelt ikke hovent. Det ble også tatt bakterieprøve hos fastlege for noen dager siden. Ikke noe galt. Etter mye gåturer i helga er det nå litt rødt i tillegg til væsking, og litt hvitt i selve såret. (Klar væske) Spørsmål: Bør det sjekkes på nytt ganske raskt? Hvor lenge avvente at det skal gro av seg selv? Hva gjøres evt for å få det til å gro? Nå er det i grunnen dette beinet som hindrer videre aktivitet og heling.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nå har det snart gått to mnd etter operasjonen og såret har fortsatt ikke grodd helt. Da synes jeg det er på tide at en kirurg får se på det. De fleste sykehusene har såkalte kirurguiske poliklinikker som tar seg av slikt. Be fastlegen om en henvisning til snarlig sjekk.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Tid på behandling av høyt blodtrykk

Hei. Kjæresten min har for høyt blodtrykk og undertrykk . Opp mot 200/120 ... gått med dette i snart 4 mnd. Legene medisinerer henne, men det går litt ned, så er det på topp igjen. Hvor lenge kan man holde på sånn? Tar 3 forskjellige medisiner. Føler det har gått veldig lang tid nå uten at henne har blitt bedre .

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 13. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Det høres ut som om kjæresten din har et blodtrykk som er svært vanskelig å behandle, siden tre medisiner ikke oppnår å få blodtrykket senket. En sjelden gang kan man ha tilstander som gjør at blodtrykket ikke lar seg senke selv på kombinasjon av flere typer blodtrykkssenkende medisiner. Et eksempel på dette er forsnevring i pulsåren inn til en av nyrene. Jeg synes kjæresten din bør henvises til videre undersøkelser i forhold til om det kan være en slik bakenforliggende årsak som gjør at trykket ikke går ned. Finner man en slik tilstand er den som regel enkel å behandle, for eksempel med en mindre operasjon.

Hjerte/kar

Spesialist på høyt blodtrykk

Finnes det spesialister på høyt blodtrykk i Oslo?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 13. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Mange spesialister arbeider med høyt blodtrykk. På sykehusene har man grupper av leger som arbeider og forsker mye på høyt blodtrykk. Både hjerteleger(kardiologer) og mange nyreleger(nefrologer) er spesialister på høyt blodtrykk. Det er naturlig at du spør fastlegen din om henvisning til leger som er spesialister på dette området, hvis du vurderer at dette er noe fastlegen alene ikke kan vurdere og behandle.

Hjerte/kar

Farlig med ekstrasystoler?

Hei, jeg er kvinne på 39 år. i går jeg satt og så film og plutselig begynte jeg å føle veldig sterk smerte i brystområdet, samtidig var jeg svimmel og svak. Men etter ca 10 min. var jeg bra igjen, men bare hostet sterkt. I dn siste 4 måneder har jeg ofte følt ekstraslag. Var hos legen hvor ble gjort ekg som registrerte noen ekstrasystoler. Har fått henvisning til kardiolog, men det er lenge til. Er litt bekymret om det kan bli farlig eller ikke.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 13. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Ekstrasystoler(ekstraslag) er noe alle mennesker opplever gjennom livet. I de aller fleste tilfelle er disse ufarlige. På EKG kan man se om ekstrasystolene er ufarlige, eller om de kan være av et slag som kan innebære risiko.I sistnevnte tilfelle må man utredes videre hos spesilist(kardiolog).

Hjerte/kar

Hjerteflimmer i ung alder

Hei Helge! Kona mi har akkurat fått påvist hjerteflimmer hos fastlegen. Hun er bare 38 år. Hvor vanlig/uvanlig er denne tilstanden i så ung alder? Mvh Ingvar.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 13. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Hjerteflimmer er en tilstand hvor forekomsten i befolkningen øker i betydelig grad med alderen, særlig etter 65 års alder. Vi opplever imidlertid og at langt yngre personer kan få hjerteflimmer, og særlig har det vært mye oppmerksomhet rundt at toppidrettsutøvere som langrennsløpere kan utvikle hjerteflimmer tidlig. Vanlig trening øker ikke risikoen for hjerteflimmer, men det er når treningsmengdene blir ekstremt høye at risikoen øker. Den svenske langrennsløperen Charlotte Kalla opplevde dette 29 år gammel høsten 2016. Ekstrem trening kan føre til utvidelse av hjertets forkamre og arrvevsdannelser samme sted. Dette disponerer for hjerteflimmer.

 Hvis en yngre persom som får hjerteflimmer har mye subjektive plager av det vil man ofte prøve såkalt ablasjonsbehandling av tilstanden. Mange blir da kvitt sin flimmer.

Hjerte/kar

sick sinus og pacemaker

Hei. Jeg er 49 år, mann, frisk, ikke-røyker og står for tur til en pacemakerimplantasjon for bradykardi om noen få dager. Holter har registrert laveste puls på dagtid til rett under 30 og jeg måler stadig puls nede i bunnen av 30-tallet og det mangler og kronotrop respons. Jeg oppfatter pulsen til å mangle 20 slag i begge ender, dvs minimumspulsen på ca 30 kunne gjerne vært minst 50 og maksimalpulsen på 155-160 kunne gjerne vært 175-180. Så problemet: Burde jeg implantere pacemaker? Jeg er i tvil om symptomene skyldes bradykardien. Fortrinnsvis dreier det seg om uttalt tretthet utetter dagen så lenge jeg ikke er i aktivitet, typisk fra lunsjtid og utover, men jeg mener å være mer tolerant på mandager, dvs når uthvilt. Ville en syk sinusknute som dette antakelig er, respektere ukedagene slik? Som sagt er jeg i tvil. Jeg trener en del, men ikke i den grad at det skulle forsvare en slik lav hvilepuls, og manglende makspuls er vel og en indikasjon på at dette er en SSS og ikke resultat av trening? Innimellom har jeg uregelmessig takyarytmi og jeg har og opplevd regelmessig takyarytmi, samt små pauser, samt ekstrasystoler, men sistnevnte er lenge siden og sikkert stressrelatert. Jeg har som jeg forstår det ingen opplagt indikasjon for implantasjon idet jeg ikke har besvimt og jeg har vært overlatt til meg selv å motiveres til implantasjon eller ikke. Og det har vært vanskelig. Alle mine symptomer kan erfares av enhver, dvs tretthet, nestenbesvimelser, ortostatisme, konsentrasjonsvansker og følelse av narkolepsi til tider, blackoutfølelse spesielt etter ,måltider (omdistribuering av blodet + parasympatisk tonus), men jeg mistenker mine symptomer er mer uttalt enn menigmannens og det er knapt noen som gjesper så mye som meg når jeg ser meg rundt, eller blir så "skutt" som jeg kan føle meg, spesielt ved oppvåkning samt etter lunsj, men dette er jo bare en subjektiv påstand. Fysisk aktivitet går bra og jeg er i nokså god form, dvs langt over mannen i gata, men ikke aktiv utøver. Langt fra det. Midt i mellom med andre ord. Jeg kan jo ikke vite om kapasiteten min under trening er redusert før etter jeg eventuelt har implantert en pacemaker... Dette har vedvart i så mange år at jeg på sett og vis er akklimatisert. Samtidig trener jeg såpass mye at jeg tenker dette kompanserer for bradyarytmien, dvs en som ikke trener såpass ville hatt større plager? EKG viser derimot ikke ventrikkelhypertrofi, men kan jeg allikevel ha effekt av treningen som forklarer hvorfor jeg ikke har symptomer? EF målt m/ ecco cor angivelig ua og ingen strukturell hjertesykdom. Ingen medikamenter og ingen mistanke om koronarsykdom (ikke aktivitetsutløste brystsmerter). Ingen hypotyreose eller hjertesvikt. Alle blodprøver normale (hb, Fe, BNP, TSH, vitaminer, troponin etc). Det jeg egentlig trenger å høre og som ville motivert meg er at min hjertefrekvens er så lav at det vanskelig skal la seg gjøre å ikke ha symptomer av den, og at jeg derfor, helst utvilsomt :-), vil ha nytte av en pacemaker. Det er ikke mange profesjonelle atleter som ligger så lavt i puls og jeg regner med de har EKG-funn som viser såkalt "atletisk hjerte". Med til historien hører det også at det er flere tilfeller av plutselig død blant andre- og tredjegrads slektninger. Min jobb krever stor konsentrasjon og det er av absolutt nødvendighet at jeg kvikner til mer. Det hjelper med koffeindrikker, men det hjelper og med powernaps. Frustrerende. Begge bedrer jo kognitiv funksjon. Så, kan du hjelpe meg å "vekte" beslutningen min mot enten å avvente eller implantere? Er pulsen så lav at det vanskelig skal la seg gjøre å ikke ha besværlige symptomer som følge av den, spesielt sett i lys av at EKG ikke viser ventrikkelhypertrofi og andre atletiske EKG-funn som forklarer bradykardien?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 13. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Når du får så lav puls som ned mot 30 slag/minutt så er det ikke rart at du føler uttalt tretthet. Du beskiver og episoder med hurtig hjerteaksjon og ekstraslag, og det kan være behov for medisiner som bremser disse episodene. Det ville imidlertid sannsynligvis senke pulsen ytterligere, og bare vær mulig å gi deg hvis du allerede har en pacemaker.

Slik du beskriver tilstanden din er den typisk for såkalt "sick sinus" syndrom som er en tilstand hvor sinusknuten som starter hjerteslagene fungerer dårlig. Dette er ikke en livstruende tilstand hvor man absolutt må ha pacemaker, men den kan være veldig plagsom og mange føler seg mye bedre etter å ha fått operert inn en pacemaker.

Hjerte/kar

Seponering av Plavix 75 mg før trekking av jeksel?

Jeg har spasmeangina og bruker derfor Plavix 75 mg daglig, pluss Adalat Oros 20 mg daglig. Nå har jeg tannverk og må trekke en jeksel. Ringte fastlegen, men hun visste ikke og har kontaktet kardiolog, men visste ikke hvor lang tid det tok før hun fikk svar på henvendelsen! Dette haster jo litt for tannverk er skrekkelig plagsomt. Takknemlig for raskt svar.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 13. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Du trenger ikke slutte med Plavix selv om du skal trekke en tann. At du står på Plavix betyr at du har litt større risiko for å blø etter tanntrekkingen, men tannlegen skal ha et stoff vi kaller spongostan som han kan legge på hvis blødningen vedvarer og må stoppes.