Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge, Kols

Anbefalt kontroll hos fastlege?

Hei. Anbefaler dere at man går til kontroll til fastlegen når man har KOLS, selv om det ikke er noen forverring o.l. Jeg tenker bare på om det kan være lurt å ta blodprøver, måle BT eller andre undersøkelser, bare for å sjekke at alt er ok? I tilfelle hvor ofte?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 26. oktober 2015
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det finnes ingen generelle anbefalinger på hvor ofte du skal gå til fastelegen. Her vil indivduelle behov og hvilken grad av kols du har være av betydning. Ta gjerne spørsmålet opp med fastlegen din, og hør om han har noen mening. Du er hjertelig velkommen til å ringe kolslinjen på tlf 800 89 333 hvis du har behov for en mer utdypende samtale.

Mvh Hilde

Lunge, Rettigheter

Dekning av utgifter til rehabilitering

Skal ha et treningsopplegg ved Hokksund rehab.senter.Har lungeemfysem kan jeg få dekket dette

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 21. oktober 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hokksund Rehabiliteringssenter har en egenandel på 128 kroner døgnet. Denne egenandelen er omfattet av frikort tak 2. Det betyr at du ikke skal betale mer enn 2670 kroner. Har du fått lungesykdommen din godkjent som yrkessykdom skal du ikke betale egenandel.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Hvor smittsomt er lungebetennelse?

Hvor smittsomt er egentlig Lungebetennelse? Hvis man kysser en som har lungebetennelse. vil man uansett bli smittet? Når er Lungebetennelse mest smittsomt? I inkubasjonstiden, i det det bryter ut, eller hele tiden?

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 21. oktober 2015
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen din.Lungebetennelse er en betennelse i lungevevet som følge av en infeksjon med bakterier eller virus. Sykdommen er ganske vanlig, og rammer oftest de yngste og de eldste aldersgruppene. Lungebetennelse forårsaket av virus er mer smittsomt enn en som er forårsaket av bakterier, men begge er smittsomme.

Smitte skjer som regel via dråper, ved hoste eller nysing fra en syk person, så hvis man kysser en med lungebetennelse vil man bli utsatt for smitte.Ved virus er smittefaren størst i inkubasjonstiden og ved bakterier er man smittsom hele tiden. Flere ting kan gjøre deg spesielt utsatt for å få lungebetennelse:

  • Røyking

  • Akutt luftveisinfeksjon eller bronkitt på grunn av virus

  • Svekket hosterefleks som følge av høyt alkoholforbruk, hjertesykdom, hjerneslag eller høy alder

  • Redusert immunforsvar eller nedsatt allmenntilstand

Mykoplasma pneumonia gir ofte litt andre symptomer, og kalles derfor atypisk lungebetennelse.Denne form for lungebetennelse er smittsom og man ser ofte at hvis en person i familien har fått dette, så rammes flere andre også.

Med vennlig hilsen

Inger Elling 

 

 

 

Smitte skjer som regel via dråper, ved hoste eller nysing fra syk person.

Hjerte/kar, Lunge

Alvorlig kols og flyreise

Hei. Min far har stadiet 4 i kols og har 25 prosent lungekapasitet. I tillegg har han hjerteflimmer, spesielt om morgenen. Han har vært inn og ut av sykehuset 4 ganger i løpet av 6 mnd. både pga hjertet og kols. Har hatt 2 små hjerteinfarkt. Han bor alene og ofte blir han redd og stresset, da blir han sykere. De sier også på sykehuset at han har 94-95 % oksygen i blodet (den som måler med en slik på fingeren). Et lite eksempel: etter at han akkurat har tatt ventolin i forstøver, og venter 5 min., kan han gå 25 meter, så må han sitte og hvile. Da har han ikke pust.

Hans største ønske nå er å få dra med kjæresten til Gran Canaria, til varmen og alle venner der nede. Hva kan vi bistå med for å få til dette? Jeg ønsker at han får med seg oksygen eller en person med helseutdannelse som kan bistå han på reisen. Han tror dette blir den siste reisen han gjør.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. oktober 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Ditt eksempel beskrivende nok situasjonen ganske godt. Jeg vil anta at han under anstrengelser vil ha et ganske lavt oksygennivå i blodet. Dette skyldes nok både nedsatt lungekapasitet og samtidig hjertesykdom. Dette vil være enda mer uttalt i forbindelse med en flytur hvor flyet går høyt og trykket i kabinen synker en del, til tross for trykkabin. Jeg antar derfor at han vil være avhengig av oksygentilskudd i forbindelse med en lengre flytur. Dette må man imidlertid få undersøkt ved å få gjort en HAST-undersøkelse. Man må få en henvisning fra fastlegen for å få en slik undersøkelse. Det er en simulasjon av en flytur ved å la pasienten puste i en luftblanding som tilsvarer det man har i flykabinen. Da kan man måle direkte hvilken innvirkning dette har på kroppen i ro og under anstrengelser. Så kan man bestemme om det er nødvendig eller ikke med oksygentilskudd (fra bærbar oksygenekstraktor). Nødvendig utstyr bestilles fra den poliklinikken som gjør undersøkelsen. Leie av utstyret dekkes av det offentlige. Ved for lang ventetid på en lungepoliklinikk kan man eventuelt få dette gjort mot å betale selv, for eksempel på Glittreklinikken.

Ellers kan det virke som det kan være fornuftig at noen hjelper ham, og selvfølgelig helst en som har erfaring med mennesker med lungesykdom. En sykepleier vil oftest være det beste, men jeg kjenner ikke til offentlige ordninger som gir støtte til dette. Så det betyr eventuelt at man må ordne dette privat.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

latent tuberkulose og smittevern på operasjonsstua

Hei! Jeg studerer operasjonssykepleie, og skriver en oppgave om tuberkulose og smittevern på operasjonsstua. Vet du hvordan en forholder seg til latent tuberkulose på operasjonsstua, for eksempel ved keisersnitt? Mvh student.

Les svaret

Vår ekspert, Thomas Jürgens, Lege svarer

Besvart 12. oktober 2015
Thomas Jürgens, Lege
Hei,
 
Takk for spørsmål! Oppgaven din høres spennende ut! Kanskje du kan dele den med oss når den er ferdig?
 
Latent tuberkulose anses for å ikke være smittsom, og man trenger derfor ikke å ta noen forholdsregler på operasjonsstua.
 
Ved aktiv tuberkulose må man ta flere forholdsregler, her kommer det an på både om og hvor lenge pasienten har stått på behandling og hvor i kroppen pasienten har tuberkulose. Hvis du lurer på noe rundt dette, ta gjerne kontakt igjen.

Lunge

Helsekostmiddelet oralmat forte og svetting i hodebunn

Hei jeg har astma kols jeg bruker symicort og atrovent 20mg.jeg prøver også oralmat forte,jeg føler at det hjelper.men det jeg lurte på er kan bruken av oralmat forte føre til at du svetter veldig mye i hodebunnen,skal ikke bevege meg mye før jeg svetter. Fint om jeg kunne fått en tilbake melding.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 12. oktober 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Oralmat forte er et helsekostmiddel som ikke inngår i anbefalte internasjonale retningslinjer for behandling av astma eller kols. Jeg kan heller ikke finne noe om eventuelle bivirkninger under omtale av preparatet på nettet. Du kan forsøke å kontakte firmaet som selger dette middelet. Om disse plagene kom etter oppstart av oralmat forte, ville jeg nok sette det i sammenheng med bruken. Du kan prøve å kutte det ut i en periode for å se om svettingen i hodebunnen forsvinner.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal 

Hjerte/kar, Lunge, Allergi

Begrensninger i pusten ved trening

Hei, jeg har et spørsmål ang. trening og sykdom/allergifølelse.

Det siste året har jeg merket at jeg etter spesielt krevende treninger (gjerne lengre fjellturer/sykkelturer) rett og slett blir "syk", jeg får det jeg vil kalle allergisymptom, med kløende øyner, tett nese og mye nysing. I tillegg kommer også generell sykdomsfølelse (Jeg får ikke feber, men det kjennes slik ut), hodepine og intens slapphet. Dette kan i verste fall vare i flere dager etter en lang fjelltur.

I fjor sommer da dette først oppsto tenkte jeg at jeg kanskje hadde utviklet pollenallergi, og ble testet hos legen. Jeg hadde ikke noe utslag på denne testen, og da vinteren kom opplevde jeg at jeg fortsatt fikk disse reaksjonene etter lange skiturer (da er det jo ikke noe pollen).

I tillegg til symptomene ovenfor merker jeg at jeg under harde treninger lett hovner veldig opp i hendene og noen ganger også i ansikter (spesielt rundt øynene). Så det jeg lurer på er jo hva dette kan være?

Jeg syns det har blitt verre i det siste, etter en fjelltur i slutten av september, ble jeg liggende i 4 dager etterpå. Det kan også være verdt å nevne at jeg syns kondisen min har blitt betraktelig dårligere det siste året, til tross for at jeg trener jevnlig, jeg blir mye raskere andpusten enn før. Jeg merker ikke noe til dette under "vanlige" treninger, bare på lange turer etc. der jeg "tar meg helt ut" Er ellers frisk, bruker ingen medisiner, trener jevnlig men er langt fra topptrent. Røyker ikke.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 12. oktober 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Det er ikke godt å si hva dette skyldes. Anbefaler at du får time hos din fastlege for utredning, spesielt med tanke på at du det siste året opplever begrensninger i pusten og kondisjonen.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Lunge, Allergi

Allergi eller infeksjon?

Etter en fantastisk sommer med minimalt med allergi og astma plager, kom den varme høsten med en dårlig spøk og mye allergi og astma plager. I august og september har jeg vært mye tett, trøtt og sliten. Har måttet ta ventoline og atrovent i forstøver flere ganger i uka, i tillegg til min faste medisin. Er tørr i halsen, sår i bronkiene og luftveiene og kjempe sliten. Vil dette kunne sitte i lenge nå når pollensesongen er over? Jeg har aldri hatt det slik på høsten før. Det bruker å være min beste tid for turliv og utekos. Men i år har jeg måttet være mye inne.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. oktober 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er mulig at dine plager har sammenheng med allergi, for eksempel for burot. Men det kan også være lurt å vurdere annen årsak, for eksempel infeksjon eller ettervirkning av dette. Det vil kunne sitte i flere uker når du har astma og allergi. Jeg tror det kunne være lurt å kontakte legen for å sjekke om han kan finne nærmere ut av det. Eventuelt vurdere endring av medisiner.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

 

Lunge

Lungefibrose etter trafikkulykke

Jeg er en dame på snart 60 år. I 2010 var jeg utsatt for en front til front-ulykke. Den gang da ble ingen skadet. Jeg forbeholdt meg allikevel retten til å komme tilbake dersom det ble senskader hos forsikringsselskapet.

Nå, 5 år etter, så fikk jeg dobbeltsidig lungebetennelse i juli. Denne ville ikke gi seg så det ble to kurer med tabletter. Men selv etter det hørte legen knitrelyder. Han ville ha meg i CT. Så kom svaret nå torsdag: fibrose på begge lungene. Skal til lungelege fordi vi må vite årsaken til dette.

Så kommer følgende spørsmål fra meg: jeg har aldri hatt noe med lungene tidligere eller vært syk annet enn influensa og vannkopper. Kan da fibrosen være en skade etter trafikkulykka i 2010? Faktisk ville forsikringsselskapet gjenåpne saken.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. oktober 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det vanskelig å vite om det kan være noen sammenheng mellom lungefibrose og bilulykken for 5 år siden. Det er kjent at kraftig støt mot brystkassen kan gi lungeskade med en betennelsestilstand som gir pusteproblemer. Men dette forløper med til dels alvorlige pusteproblemer ganske kort tid etter skaden. Jeg forstår av det du skriver at det ikke var noen skader av betydning etter ulykken. Når det oppstår såpass sent etterpå må man også vurdere en rekke andre mulige årsaker. Uansett vil det være viktig å finne ut hvilken type lungefibrose det er snakk om. Det er en rekke tilstander og ytre påvirkninger som kan gi lungefibrose: revmatiske sykdom, sarkoidose, visse medikamenter, inhalasjon av skadelige gasser, inhalasjon av støv som gir allergisk reaksjon i lungevevet, og dessuten en rekke andre mulige årsaker.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Pusteplager i dusjen

Hei! Jeg har tidligere skrevet til deg vedr plager etter atypisk lungebetennelse/mycoplasma. Jeg har en ting til jeg lurer på, som evt kan ha sammenheng med dette; Når jeg dusjer/bader og det blir høy luftfuktighet på badet og veldig varmt, så sliter jeg med å puste. Jeg blir svimmel og kvalm og må stikke hodet ut av baderomsdøren for å få "frisk" luft. Kan dette ha noe sammenheng med lungebetennelsen og? Veldig fornøyd med forrige svar og skal få oppsøkt fastlege. Stoler hakket mer på dine vurderinger enn fastlegen i dette tilfellet, så vil gjerne høre med deg først.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. oktober 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er flere astmatikere som reagerer med pusteproblemer i forbindelse med dusjing.Hos noen er det fordi de blir tettere i brystet. Andre ganger kan det være fordi man føler ubehag og må ha frisk luft, men uten at astmaen egentlig er årsaken. Det kan være lurt å sjekke om du klarer deg bedre hvis du prøver hurtigvirkende astmamedisin før du dusjer. Noen ganger kan en slik opplevelse være uttrykk for overfølsomme slimhinner i bronkiene, eventuelt som ledd i en astma som er underbehandlet. Det er lite trolig at dette har direkte sammenheng med lungebetennelsen, men eventuelt da med hyperirritabilitet/astmaforverrelse etter en mycoplasmainfeksjon.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem