Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk hos unge jente

Datteren min er 19, veltrent , slank, spiser sunt. Mye salat sushi etc. Hun fikk beskjed om høyt blodtrykk. Hva i alle verdens dager kan gjøre at en 29 åring får høyt blodtrykk ??

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. august 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er sjeldent at unge mennesker får høyt blodtrykk, men det forekommer. Pasienter som har høyt blodtrykk, har en av to typer: Primær og sekundær. De aller fleste faller i kategorien primær. Dette er det typiske høye blodtrykket som folk får med økende alder. Vi vet ikke helt hvorfor noen mennesker får slikt høyt blodtrykk og andre ikke gjør det. Sannsynligvis spiller livsstil og arv en rolle. Den andre typen, den som heter sekundær, er mye mer sjelden. Grunnen til at den heter sekundær er at det gjerne er en eller annen underliggende sykdom som foråsaker det høye trykket. Det kan være en hormonforstyrrelse eller en svulst som produserer stoffer som driver trykket opp. Slik høy blodtrykk kan godt ramme yngre mennesker. Når en ung person rammes av høyt blodtrykk er det viktig å gjøre en utredning for å finne ut om det er en underliggende sykdom eller årsak til det høye trykket. Slik utredning foregår delvis hos fastlegen og delvis på sykehuset. Kanskje datteren din skulle bli utredet for dette. Be henne ta det opp med fastlegen. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Perikarditt og smerter

Verk i v/ skulderledd ved perikarditt

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 28. august 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Strålende smerter, også ut mot skulder, er ikke helt uvanlig i forbindelse med perikarditt. Smertene skal avta etter hvert, men det kan være nødvendig med smertestillende medikamenter for å dempe plagene.

 

mvh

Marita, LHL

Lunge

Støveksponering og utvikling av astma.

Hei! Jobber ute i dagen på en avfallsplass som håndterer industriavfall, er blitt utsatt for store mengder støv, betongstøv, veistøv, steinull, eksos, osv. Har ikke hatt noen lunge problemer tidligere. Er det da mulig å utvikle astma i en periode på 5-6år, med en vedvarende eksponering for disse stoffene?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. august 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Astma kan utvikles i alle aldre. Det vanligste er at personer som på en eller annen måte er disponert for astma, men uten å ha det, lettere kan utvikle det hvis de eksponeres over tid for forskjellige typer forurensning som pustes inn i lungene. Det er altså mulig, men man vil alltid vurdere også andre mulige årsaker, for eksempel spesielle typer luftveisinfeksjoner, røyking og andre eksponeringer opp gjennom årene.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Allergi

Allergivaksinasjon med Grazax, vektøkning?

Vår datter på 8 år har begynt med grazax som vaksinering mot pollen. Skal ta den hver dag i 3 år. Vi ser at hun har gått ganske mye opp i vekt etter hun begynte på dette. Samtidig har vi hatt veldig fokus på sunn mat og mye aktivitet, samt lite sukker og snop. Så vi klarer ikke å se noen annen grunn til vektoppgang, enn denne medisinen. Jeg har prøvd å lese meg opp på bivirkninger, men finner ingen om vektoppgang. Tror dere at dette kan være en grunn?

Vi vurderer å slutte på den for å sjekke det ut... hun har tatt denn e pille i snart ett år. Om vi slutter og begynner om ca 6 mnd igjen, vil hun ha noe effekt av det frøste året med vaksinering?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 27. august 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Vektøkning er ikke oppgitt som bivirkning av Grazax. Jeg har heller ikke erfart at det har vært tilfelle.

Vektøkning uten synlig sammenheng mellom matinntak og aktivitetsnivå bør undersøkes av lege. Jeg tror ikke opphold i allergivaksinen vil løse dette.

Ett opphold i vaksine på 6 måneder er lenge. Hun må sansynligvis starte allergivaksineprogrammet på nytt. Hun vil nok heller ikke ha effekt av det året hun har gjennomført.

Håper dere finne forklaringen og at hun kan gjennomføre allergivksineprogrammet som planlagt.

Lykke til, hilsen Helle Grøttum

Allergi

Melkeallergi?

Hei, min sønn på snart 6 år har i alle sine leveår vært plaget med mye løs mage og magesmerter. Litt eksem i 1-2 leveår, samt utricaria med jevne mellomrom, også nå når han er større. Han vokser fint og er både svært lang og tung for alderen. Ønsket nå å ta tak i mageplagene da han skal begynne på skolen og bla må tørke seg selv etter dobesøk. Status per i dag er 2-3 halvløse til løse avføringer per dag. Må også opp på natta tidvis. Hos fastlege ble det tatt en rekke blodprøver, samt avføringsprøver. Det eneste med utslag var matvareallergener: 0,75*H ( 1 kan være allergi, men at det ofte er betydelig høyere. Finner at over 15 angir 95% sikkerhet. Mitt spørsmål: kan man konkludere med at det ikke dreier seg om melkeallergi, eller bør han gå videre med hudtester og diett? Takknemlig for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 27. august 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for ditt spørsmål.

De symptomene du beskriver kan skyldes allergi, cøliaki, forstoppelse eller ha andre årsaker.

Melkeallergi er vanligst hos de minste barna (0 og 3 år) og blir vanligvis diagnostisert før de fyller 6 år.

Om du er urolig for om din sønn ikke tåler noe eller at plagene fortsetter, bør du gå videre med utredning. Og det er fint å gjøre det før han begynenr på skolen.

Lykke til,

Hilsen Helle Grøttum  

 

Hjerte/kar

Forhøyet hemoglobin og forhøyede blodplater

Forhøyet hemoglobin og forhøyede blodplater er denne kombinasjonen bekymring verdig ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. august 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette er nok litt utenfor mitt ekspertområde som kardiolog, men jeg synes det i hvert fall bør undersøkes nærmere. Produksjon av hemoglobin og blodplater har endel med benmargen å gjøre og hvis begge er forhøyede kan det tenkes at det er en forstyrrelse i den. Legen din kan kanskje konferere med en hematolog på det lokale sykehuset ditt?

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Roemheld syndrom

Hei. For ca tre år siden fikk jeg diagnostisert atrieflimmer, og får medisiner for dette. I forkant av at hjertet begynner å slå ujevnt, får jeg en fornemmelse i magen; - som om det plutselig produseres for mye magesyre slik at jeg må gulpe opp luft (vanskelig å forklare) Hvis jeg tar Titralac med en gang jeg får denne "fornemmelsen" virker det som "alt roer seg, både mage og hjerte" Har hørt om en diagnose som heter Roemheld syndrom, og lurer på om atrieflimmeret jeg har, egentlig er et symptom på Roemhelds sykdom. Fastlegen min hadde aldri hørt om denne sykdommen, og mente vel at jeg hadde en placeboeffekt av Titralac (bare en følelse jeg fikk da jeg spurte om jeg kunne prøve Zantac for å se om jeg ble bedre. Har eksperten i LHL hørt om denne sykdommen/syndromet?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. august 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg kjenner ikke til syndromet, men har lest meg litt opp på det. Enkelt forklart handler det om at plager og ubehag i magesystemet fører til symptomer fra hjertet. I ditt tilfellet tenker jeg noe i slike baner: Flimmeranfall kan iblant utløses av stress. Oppstør med sur magesyre er stressende for kroppen. Det kan tenkes at dette utløser flimmeret ditt. Og omvendt, når du tar titralac så går syreplagene ned igjen, og stresset og flimmeret uteblir.

Du kan spørre legen din om det er en ide for deg å gå fast på magesyremedisiner for å se om dette hindrer anfallene i å komme.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ibux samtidig om Eliquis

Hei! Hvor risikabelt er det å bruke Ibux som betennelsesdempende middel (hovne knær pga artrose) når jeg går på Eliquis (5 mg x 2) og Isoptin (120 mg x 3)? Finnes det evt andre betennelsesdempende midler som kan brukes? Har lite verk i knærne, men det er ubehagelig å gå når både knær og legger hovner. Er glad i å gå, antar at hevelse skyldes overbelastning(?) 77 år

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. august 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg ville frarådet pasientene mine å gå på ibux, hvis de samtidig går på Eliquis. Faren for magesår og indre blødning blir for stor, spesielt hos eldre mennesker.

Alternativet for denne gruppen blir gjerne paracetamol, som også gir god smertelindring. Hvis det er store plager til tross for dette, kan operasjon og protese vurderes.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

For lavt kolesterol?

Hei ! Etter siste prøvetaking hos fastlegen så viser : totalkolesterol 2,7 LDL 1,3 og HDL 1,03. Mitt spørsmål er om disse verdiene er for lave eller normale ettersom som jeg er ACB-operert for mange år siden ? Går på kolesterolmedisiner.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. august 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, disse verdiene er ikke for lave. For en pasient med hjertesykdom (i ditt tilfelle tidligere ACB-operasjon) er disse verdiene svært gunstige og akkurat slik vi ønsker dem. Det er bare å fortsette medisineringen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Årsak til hjertestans

Hei. Min kjæreste døde i hjertestans 23/9-17. Han hadde ukjent hjertesykdom. Obduksjonsrapporten viste følgende konklusjon: dødsårsak hjerteinfarkt. Forstørret hjerte med både eldre og ferske infarktforandringer, fortykkede vegger i hjerte og arrvev i hjertemuskulaturen. Blodstuvning og væske i lunger. Stenose på RCA. Hva kan diagnosene hans ha vært? Har han hatt lungeødem også midt oppe i hjertestansen? Hjertesvikt? Er takknemlig for hjelp med tolkning av denne informasjonen. Mvh Edna Eriksen

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. august 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Akutt hjertestans er en alvorlig tilstand som dessverre ofte fører til døden. En hjertestans kan ha flere årsaker. Blant yngre mennesker (under 35 år) er genetiske hjertefeil den vanligeste årsaken. Bland de over 35 er det hjerteinfarkt som er den vanligste årsaken. Hjerteinfarkt betyr at deler av hjertemuskelen skades og dør fordi en hjertekransåre har blitt plutselig tilstoppet med blodpropp.

Stenose på RCA betyr at høyre kransåre var trang. Det er derfor tenkelig at blodproppen satte seg fast i denne forsnevringen og forårsaket hjerteinfarktet, som i neste instans utløste hjertestansen.

Mvh

Wasim Zahid