Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Hva skyldes lungene og hva er nerver?

Hei Jeg er en kvinne på 37 år, og sliter med stadig tilbakevendende tungpust. Jeg har opplevd dette i noen grad siden jeg var 20, men det har blitt mye verre de siste 5 årene. Jeg har muligens infeksjonsutløst astma, men legen er ikke sikker (grenseland). Har allergi, og reagerer tidvis med pustevansker ved sterk parfyme, osv. Har ofte litt tett nese, og følelsen av slim i lungene, som det er vanskelig å hoste opp. Kan ha episoder med nysing. Reagerer mer enn før på mye støv og dyrehår. Opplever selv nå å ha pusteproblemer hver eneste dag. Det er som om jeg ikke får pusten ned. Usikker på utpusten. Puster raskt, og må ta noen skikkelige magadrag iblant, noe som fører til skikkelig lyder av tarmaktivitet (flaut på jobb..). Legen min sier nå at dette er angst. Diagnosen er bl.a på grunnlag av at jeg har kommet inn til ham veldig tungpustet, og at det da ikke har sett ut som astmapust. Jeg har slitt med tarm/mage de siste 4 årene, får bl.a svært oppblåst mage, og ifølge legen er samsvarer dette med angst. Det siste halvåret har jeg også stadig perioder med akutt kvalme, og våkner ofte opp med vondt/press i brystet, og tungpust.

Jeg føler meg pga dette tiltagende deprimert og urolig... Jeg kan godt akseptere at det er angst, men jg føler ganske sterkt at dette ikke kun kan være angst. Jeg er så plaget av dette, at jeg vurderer sykmelde meg. Jeg jobber med mennesker, og sliter med å ikke føle jeg har nok pust til å gjennomføre et møte for eks. Kan bli så andpusten som om jeg har løpt.

Er slank og egentlig ellers ved god helse. Endel krevende personlige hendelser de siste årene, eneansvar for barn. Hva tror du?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 24. september 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er ikke mulig å gi deg helt sikre og eksakte svar på det du spør om. Men jeg skal forsøke. Ut fra din historie kan det virke som det er en blanding av fysiske og psykiske reaksjoner. Ved lungesykdom er dette ikke uvanlig, og symptomene kan gå over i hverandre og tildels også forverre hverandre. Jeg tenker ofte at det vil være lurt å få stadfestet hvor mye som kan skyldes forstyrrelser i lungefunksjonen, for eksempel i form av en astma som varierer ganske mye og som kan være vanskelig å "fange". Det kan kreve gjentatte undersøkelser i dårlige perioder eller i forbindelse med kulde eller etter anstrengelser. Eventuelt forsøke en periode med astmabehandling. Det kan virke som du har en hyperreaktivitet (overfølsomhet) i slimhinnen i luftveiene slik at blant annet du reagerer på sterke lukter. Det går an å provosere frem en luftveisobstruksjon ved en såkalt metacholintest, og dermed få støtte for en astmadiagnose. Dette er bare et eksempel på hvordan man kan starte litt enkelt for å komme nærmere en avklaring.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Hvordan stiller man diagnosen kols?

Hvilke undersøkelser er nødvendige for å stille diagnosen KOLS?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 24. september 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Diagnosen kols er enkel å stille. I tillegg til at personen forteller om utviklingen av tilstanden, må det foretas en lungefunksjonstest (spirometri). Personen blåser da inn i et måleapparat med maksimal innsats. Da måler maskinen hastigheten på luftstrømmen på forskjellige tidspunkter i pustefasen, og dette regner maskinen ut i prosent av forventet verdi. Forventet verdi eller "normalverdien" må også forholde seg til alder, høyde og kjønn for å bli riktig. Det viser seg at spirometri gir et godt bilde av hvordan lungene fungerer ved å måle hvor trangt det er i bronkiene. I tillegg av andre tester kan man skaffe seg enda mer detaljert viten ved å måle hvor effektivt lungene tar opp surstoff fra luften som inhaleres og hvor store lungene er . Vanligvis vil man etterhvert også ta et røntgenbilde av lungene og måle mengden surstoff i blodet.

Men den aller viktigste undersøkelsen er spirometri. Det er en enkel og billig undersøkelse som er avgjørende for å stille diagnosen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Lungeproblemer etter atypisk lungebetennelse.

Hei! For noen år siden var jeg på sykehus med dobbeltsidig atypisk lungebetennelse. Lungene mine var hardt rammet, men jeg ble frisk igjen. Men, det jeg sliter med fortsatt er "tett hals" og bronkittlignende/hes hosting etter anstrengelser samt "pustestopp" når jeg trekker pusten. "Pustestoppene" kommer når jeg er våken, trekker pusten -men det stopper opp. Jeg må da ta hardere i for å få trekt pusten ordentlig. Hosten er mest fremtredende når det er kjølig i luften, men kommer ellers og. Er det bare dårlig kondis eller kan det ha sammenheng med lungebetennelsen?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. september 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Symptomene du har kan tyde på at du har fått økt følsomhet i slimhinnene i bronkiene. Det har ikke noe å gjøre med dårlig kondis. Dette ser man enkelte ganger, ofte som et forbigående fenomen, men andre ganger som starten på en varig tilstand. Det er også vist at atypisk lungebetennelse eller mycoplasmalungebetennelse i noen tilfeller kan bidra til utvikling av astma. Dette skjer trolig særlig hos disponerte personer. Jeg vil anbefale deg å få en undersøkelse av lungefunksjonen hos legen din, og gjerne teste den når du merker symptomer med hoste, for eksempel etter anstrengelser eller etter eksponering for kald luft. Noen ganger kan man provsere frem symptomene og måle endringer i lungefunksjonen ved en såkalt metacholintest. Den vil du kunne få utført hos en lungespesialist.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge, Kosthold

Sukker og kronisk betennelse

Hei! Jeg har en lungesykdom som gir kronisk betennelse. Det er en autoimmun sykdom. Er det slik at et kosthold med lite sukker kan være betennelsesdempende?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 21. september 2015
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Det er mulig at det kan hjelpe mot betennelser (inflammasjon), men inflammasjon/betennelse er et veldig vidt og komplekst begrep, så det er et utfordrende spørsmål.

Det er anerkjent at overvekt er knyttet til kronisk inflammasjon, og at vektreduksjon reduserer dette. Dermed kan et kosthold som bidrar til vektreduksjon, blant annet med et lavere sukkerinntak, også redusere inflammasjon indirekte. 

Det er veldig lite forskning på at sukker fremmer inflammasjon hos mennesker, men det har blitt vist at et høyt inntak av sukkerholdig brus og godteri øker blod-markører på inflammasjon over tid sammenliknet med sukkerfri produkter. 

Å begrense sukkerinntaket er uansett gunstig på mange måter, og vi anbefaler generelt at man holder inntaket så lavt som mulig i det daglige. Da menes det som kalles "tilsatt sukker", altså rent sukker og sukkervarer som brus og saft, godteri o.l. Les mer her: Mindre tilsatt sukker reduserer risikoen for hjerte- og karsykdom og her: Sammenheng mellom brus og hjerte- og karsykdommer 

Den eksakte betydningen av kostholdet for autoimmune sykdommer er ikke klar, fordi det er utfordrende å studere. 

Når det gjelder lungesykdommer, har eksempelvis astma vært knyttet til alt fra et lavt inntak av fisk, frukt og grønt til et høyt inntak av salt og hurtigmat. Kosthold med mye sukker, fett og salt (kaker, desserter, salte snacks og brus osv.) kan også være knyttet til høyere sjanse for å ha astma. Man har også sett at forskjellen i forekomsten av astma mellom ulike land er knyttet til sukkerforbruket. Men dette er bare observasjoner, og ikke bevis på at sukker øker risikoen for astma.

Hjerte/kar, Lunge

Stikkende smerter i brystet

Jeg har stikking og press nederst på høyre side av hjerte, blir bedre om jeg holder hånden rundt. Hva jan dette være?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. september 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Smerter i brystet kan ha mange forskjellige årsaker. Alt fra svært alvorlige, og til helt ufarlige. Når vi leger ser en pasient med smerter i brystet, er det avgjørende at vi så raskt mulig slår fast om det er en alvorlig årsak bak eller ikke. 

De alvorlige årsakene er angina eller hjerteinfarkt (grunnet trange eller tette kransårer på hjertet), rift i hovedpulsåren i brystet, stor blodpropp i lungene. Lungebetennelse, og sykdom i spiserøret kan også gi smerter. Videre kan også sykdom eller betennelse i hud, skjellett, muskler og organhinner gi smerter. 

For å fastslå hva som er årsaken i ditt tilfelle, må du undersøkes av en lege. Stikkende smerter som sitter på høyre side, og som blir bedre av å klemme på dem, tyder vanligvis ikke på en alvorlig årsak. Likevel vil jeg anbefale deg å oppsøke lege, for nærmere undersøkelse. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar, Lunge

Godt liv og god trening med hjertesykdom og KOLS.

Hei, jeg er nå 68 år. Etter å ha vært storrøyker i ca. 45 år (sluttet for 5 år siden ), og gått med hjerteflimmer og hjertebank i mange år, så sa det plutselig stopp på flyet på vei til Belgia. Jeg ble lagt inn på sykehus i Belgia (hadde mye vann i lungene), fikk elektrosjokk for å restarte hjertet, og medisiner, og ble sendt hjem til Norge for videre utredning, og har nå gått på medisiner de siste 3 årene ( Xarelto 20 mg. 1 pr dag, Lisinopril 10mg 2 stk pr dag, Carvedilol 12,5 mg 2,5 pr dag, og Lipitor 20mg 1 pr dag. )

Har alltid vært aktiv med fotball , ski, løping og golf, men etter hvert med redusert lungekapasitet ( kols ). Min kone og jeg har alltid likt å gå ( powerwalk ), så nå er vi på tur nesten hver dag. Har en sløyfe på 10 Km, som vi " raser " gjennom. I fjor hadde vi utrolig mange runder, og vi gikk de 10 Km. på ca 1 time og 25 min. 1 januar i år, bestemte vi oss for å notere på kalender alle rundene våre, og satte oss som mål å klare 1000 Km. i år, men, vi passerte 1000 Km. 4 september, ( og nå er tiden nede i 1 time og 15 min ).

Så det går an, selv med kols, å ha et godt liv, men, man må ville gjøre det.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 13. september 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for at du deler din flotte historie! Dette håper jeg at mange vil lese! Du har bevist at det nytter på tross av både hjerte og lungeplager, og fremgangen din i 10 km-løypa er jo formidabel. Gratulerer, og gode "power-walks" videre!

 

 

Lunge, Fysisk aktivitet

Rådgivning ved kols

Hei! Vi er en gruppe studenter (sykepleiestudenter, ergoterapistudenter og psykomotoriskterapistudenter) og er i gang med et tverrfaglig prosjekt om seksualitet i forhold til KOLS-pasienter. Vi ønsker å høre mer om denne problematikken i forhold til KOLS-pasientgruppen og eventuelle hjelpemidler. Hvilken rådgivning gir dere i forbindelse med deres seksualliv?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. september 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei!

Dette er et emne som tas opp i sammenheng med rehabilitering ved kols. For å få den beste informasjonen vil jeg anbefale å ta kontakt med Glittreklinikken.

Lunge

Dynamisk kompresjon

Hei, jeg lurer på hva dynamisk kompresjon av lungene betyr? Takk på forhånd!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. september 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er her snakk om hva som skjer med bronkiene når man puster ut. Da vil normalt luftveiene etterhvert falle sammen og lukkes. Dynamisk kompresjon (kollaps) av luftveiene beskrives som det som kan skje ved for eksempel kols og ved underbehandlet astma. Da er bronkiene trangere og vil falle sammen tidligere enn normalt ved utpust. Emfysem og høy alder gir det samme fordi lungevevet er mindre elastisk og gir mindre drag og derfor mindre støtte til å holde bronkiene åpne. I praksis måles dette som obstruksjon ved spirometri. Ved metoder som kan måle lungenes volum, vil man se at restvolumet som da er igjen i lungene etter at man har "tømt" lungene er større enn normalt.

Håper svaret var oppklarende!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Lungefibrose i stabil fase.

Hei. Har hatt lungefibrose i snart 7 år, fibrosen har ikke forverret seg i alle disse årene, men jeg har fortsatt mye angst (dødsangst) i forbindelse med det. Jeg bruker ekstra oksygen ved anstrengelser, ellers bare Ventoline. Kan man leve i mange år med det selv om man til tider får for lite oksygen i blodet. Blodgassen min er på 11,4 kPa i hvile. Oksygen opptaket mitt faller sjelden under 90 %. Selve lungekapasiteten min er på litt over 80%. Takknemlig for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. september 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Lungefibroser kan ha mange forskjellige årsaker og forskjellige forløp. Det er absolutt positivt at fibrosen ikke har utviklet seg videre, men har vært stabil i flere år. Du oppgir også gode verdier for surstoff i blodet i hvile, og at du bare bruker oksygen ved anstrengelser. Så lenge oksygennivået ligger såpass høyt er det bra fordi lungene og hjertet ikke overbelastes. At oksygenet faller litt lavt av og til behøver ikke bety så mye fordi det holder seg høyt nok til vanlig. Det kan virke som om utgangspunktet slik det er i dag er ganske positivt og gir grunnlag  for optimisme.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge, Rettigheter

Kan du få fri behandling hos fysioterapeut når du har astma?

Hei. Jeg har astma og forstår det slik av det dere skriver at jeg har rett på gratis fysioterapi. Når jeg spurte fastlegen min om dette sa han at det ikke var riktig. I følge han var det kun i helt spesielle tilfeller man fikk dekt det. Hva er riktig? Og hvor kan jeg finne reglene for dette for å vise til min lege?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. september 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet som gjelder for mange med lungesykdom!

Mennesker med astma kan få fri behandling hvis de får henvisning til fysioterapeut som har driftstilskudd fra kommunen. I praksis får man fri behandling når man har nedsatt lungekapasitet slik man kan se det ved astma og kols. Det er heller ingen begrensning på antall behandlinger per år, men det må selvfølgelig være en henvisning på grunnlag av lungesykdommen. Dette kan man eventuelt finne mer om på nettet ved å besøke www.helsenorge.no. Da det kan være litt vanskelig å finne frem til dette på egen hånd, vil jeg eventuelt anbefale deg å henvende deg til Helfo for å få mer opplysninger. Du kan sikkert få informasjon direkte fra fysioterapeut også.