Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Smerter ved lungekreft

Hva slags brystsmerter følger med lungekreft og er den da langt framskredet?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. september 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Brystsmerter er ganske lite spesifikt og gir sjelden alene forklaring på årsaken som kan ligge bak. Slike smerter kan også opptre ved lungekreft, men det er avhengig av kreftens beliggenhet og/eller utbredelse. Bare nærmere utredning med  røntgenundersøkelser og andre tilleggsundersøkelser kan gi et sikkert bilde av utbredelsen.

Lunge

Hva er en diagnose?

Hei Olav, Jeg interesserer meg stort for det medisinske språket, og lefler med det for tiden. Akkurat nå er jeg opptatt av betydningsforholdet mellom 'diagnose' og 'sykdom'. I Store Medisinske Leksikon skriver Bruusgaard at en diagnose er "navn på sykdommer (tilstander) med felles kjennetegn", og videre at "Noen diagnoser viser til tilstander med samme årsak, f.eks. er tuberkulose navnet på alle sykdommer forårsaket av tuberkelbakterien".

Spørsmålet mitt er todelt, og lyder:

1) Er det generelt slik at enhver diagnose viser til flere og ulike sykdommer, og

2) er det (da) slik at tuberkulose-diagnosen viser til flere tuberkulosesykdommer (flere "tuberkuloser")? Jeg spør fordi at de mer avgrensede formene for tuberkulose jeg har sett omtalt (på LHL sine sider, i tillegg til SML sine), som f.eks. 'lungetuberkulose' og 'halstuberkulose', nettopp IKKE omtales som ulike former for tuberkulose, men som tuberkulose i ulike organ. I hvilken mening er det da snakk om ulike sykdommer? Beklager om dette var rotete eller vagt, men jeg er oppriktig nysgjerrig og håper på svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. september 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for et interessant spørsmål! Jeg skal prøve å gi en avklaring:

  1. Ved å stille en diagnose betyr det at man setter navnet på en bestemt sykdom. Hvis det snakkes om samlediagnoser kan det imidlertid være et samlenavn for tilstander som likner på hverandre, men som kan spesifiseres nærmere hver for seg hvis man går i dybden. For eksempel gjelder det siste for revmatiske sykdommer som blant annet kan bety klassisk leddgikt, men også annen type immunologisk sykdom som angriper muskler og sener. Et annet eksempel er obstruktiv lungesykdom som kan være både astma og kols. Men til vanlig ønsker man å stille en så presis diagnose at det går tydelig frem at man snakker om en distinkt tilstand.
  2. Tuberkulose er den infeksjonen som er forårsaket av tuberkelbakterier, men som kjent fins det blant annet lungetuberkulose, knokkeltuberkulose og tarmtuberkulose. Som du selv påpeker handler det her om samme sykdom, men med forskjellig lokalisasjon. I virkeligheten vil de fleste tilfeller av tuberkulose starte som følge av inhalasjon av tuberkelbakterier til lungene. I enkelte tilfeller kan så infeksjonen spre seg med blodet til andre organer i etterkant. I praksis vil for eksempel diagnosen ved tuberkulose i lungene i dag benevnes "Lungetuberkulose", og med tillegg av en bokstav/tallkode som er entydig for denne tilstanden.

Håper dette ble forståelig!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

 

 

Lunge, Fysisk aktivitet

Forverring av astma ved anstrengelser.

Hei! Jenta vår har anstrengelsesastma og bruker ventoline, men hun sliter med mye slim ved gym og fotball. Hun sier hun føler hun ikke får nok luft ned i lungene og får behov for å gjespe. Anbefaler dere en annen medisin? Bør dette undersøkes nærmere enn bare at fastlegen lytter på brystet? Hilsen Elisabeth

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. august 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er mulig at behandlingsopplegget må revurderes hvis bruk av Ventoline alene ikke virker bra nok. Trolig er det grunnlag for å vurdere behandling med et kombinasjonspreparat. Da kan det være lurt å følge opp lungefunksjonen med spirometri. Ellers er klinisk undersøkelse med lytting på lungene også en verdifull undersøkelse til vanlig.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge, Fysisk aktivitet

Hoste og sliming ved fysisk trening.

Hei, jeg er en mann på 30 år som opplever problemer med hoste og slim i hals/lunger. Problemet oppstår særlig i forbindelse med trening og kanskje aller mest etter at jeg har trent eller i pausene i en treningsøkt. Hvis jeg presser meg når jeg løper, kjenner jeg det kiler i halsen og jeg ender opp med å hoste mye, som igjen ofte resulterer i at jeg brekker meg. Ofte er det slik at jeg føler lungene tettes av slim.

Jeg trener løping hver dag, men føler ikke at jeg får utnyttet lungene mine fullt ut og at all treningen ikke har gitt den effekten det burde ha gitt.

Jeg har trent hardt over flere år. Mest løping, men også ski. Jeg har også vært på en del ekspedisjoner i form av høye fjell.

Mine spørsmål er derfor: hva kan dette være? Anstrengelsesastma? Lett lungeødem? Luftveisinfeksjon? Eller andre ting? Hva tenker dere? Hva kan/bør jeg gjøre? Tusen takk for hjelp.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. august 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Hoste og slim fra bronkiene tyder sannsynligvis på at slimhinnen blir irritert. Det er ikke helt normalt ved slike anstrengelser. Det kan være tegn på en begynnende astma. Dette får du best undersøkt ved å få utført en lungetest (spirometri) i rolig fase og etter anstrengelse. Det er mulig at din fastlege har mulghet for å undersøke dette. Eventuelt bør du få henvisning til lungespesialist for å få undersøkt dette nærmere. En belastningstest på tredemølle med samtidige målinger av lungefunksjonen kan også være aktuelt hvis man ikke kommer til målet med en vanlig pusteprøve.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge, Fysisk aktivitet

Trening og fysisk aktivitet etter fjerning av lungelapp

Jeg er operert for lungekreft for 1 år siden. Fjernet en lungelapp, aldri røyket. Jeg trener nå som før operasjonen. Spinning er tungt, men går greit, 1 time av gangen, over 90 i makspuls. Men fortsatt er det tungt å gå i bratte bakker, da puster jeg tungt og må ha pauser. Hvorfor er det slik? Kvinne 64 år

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

Besvart 24. august 2015
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Hei, og takk for spørsmålet.

Først og fremst er det veldig gledelig at operasjonen gikk bra, og at du har kommet deg godt i gang med trening igjen. Godt jobba!

Lungene våre består, blant annet, av uendelig mange luftveier (bronkier, bronkioler og alveoler) som til sammen utgjøre en stort areal. Luftveiene ligger tett inntil blodkarene i lungen, og gassutvekslingen foregår ved at oksygen vandrer fra luftveiene til blodkarene og karbondioksyd vandrer motsatt vei. En gjennomsnittsperson har et areal på hele 70 kvadratmeter inne i lungene, noe som i utgangspunktet er mer enn nok for å få en god gassutveksling, også ved kraftig anstrengelser.

Dersom en lungelapp blir fjernet, vil de fleste kunne leve som normal uten å merke så mye i daglige aktiviteter. Men når en gjør et kraftig arbeide, som for eksempel å gå en bratt bakke, vil en merke at kapasiteten er noe redusert.

Det er viktig å understreke at det ikke er farlig å trene og presse seg litt (for eksempel gå på litt i motbakkene) selv om en har fjernet en lungelapp.

Håper dette var til hjelp. Lykke til med videre trening!   

Lunge, Fysisk aktivitet

Astmatiker med uvanlig høy puls ved trening

Hei! Jeg er en jente på 21 år som ble diagnostisert med anstrengelsesastma for 3 år siden. Jeg er svært glad i fysisk aktivitet, spesielt løping. Jeg trener utholdenhet 4 ganger i uken og har som mål å løpe halvmaraton. Av fastlegen min har jeg fått flutide og ventoline og hun mener dette er den beste medisinen for meg. Problemet er at jeg oppnår en svært høy puls på trening, selv ved de minste anstrengelsene. På langkjørøktene (som varer litt over en time) stiger pulsen voldsomt etter bare noen minutters arbeid, samtidig som gjennomsnittspulsen ligger et sted mellom 180-185. Jeg har en makspuls på ca 200. Selv helt rolig jogging resulterer i 170 i puls. Jeg synes dette er svært høy og lurer på om dette skyldes astmaen?

Jeg trener som sagt relativt mye, så jeg tror ikke dette skyldes dårlig kondis. I opptreningen mot halvmaraton skal jeg utføre en del økter hvor pulsen ligger innenfor 140-160. Dette er nærmest umulig for meg å gjennomføre, da jeg omtrent må gå for å holde meg til denne pulsen. Dersom dette skyldes astmaen lurer jeg også på hva jeg kan gjøre for å senke og oppnå en mer normal puls på trening? Mvh en frustrert treningsjente.

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

Besvart 24. august 2015
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Hei, og takk for spørsmålet. Jeg skjønner godt at du blir frustrert. Det du beskriver er egentlig en unormal høy puls ved relativ rolig treningsintensitet. Og siden du i utgangspunktet er vant med å trene og er i god form, regner jeg med at du kjenner kroppen din, og hvordan den normalt reagerer ved fysisk aktivitet, godt.

Det kommer ikke helt tydelig fram om denne forandringen i pulsregulering kom etter at du begynte med astmamedisinene. Men normalt vil ikke kun diagnosen astma gi unormalt høy puls ved trening, det vil i så fall komme som et resultat av at du får et astmaanfall slik at du blir tett i brystet og tungpusten: Da må hjertet må jobbe ekstra hardt for å få nok oksygen ut til de arbeidende musklene.

Det er flott at du trener og er fysisk aktiv, det er en av de viktigste tingene du kan gjøre selv for å bedre din astma. Jeg vil derfor råde deg til å få en time hos en lungespesialist (lege), hvor du får en grundig undersøkelse av lungefunksjonen din og en vurdering av medisineringen.

Håper dette kan være til hjelp. 

Vennlig hilsen Margrethe

 

  

Lunge

Kols og hovne føtter

Hei! Min mor er 80 år og har kols. Sist hun var på røntgen, og fikk brev fra legen, sto det at hennes lungehinne var vokst sammen. Hva betyr det? Hun plages mye med pusten og luft (raper mye) og er veldig hoven på begge føtter. Hun sier det er som å gå på baller........Hva gjør jeg?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 20. august 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Jeg er usikker på hva som menes med dette, og det sikreste er nok å spørre legen nærmere om dette. Men det kan være at man kan se forandringer med fortykkelse av brysthinnen (pleura) og at lungen har vokst fast til brystveggen. Det kan være forandringer etter gjennomgått lungebetennelse. Alternativt kan det være kommet væske utenpå lungene, kanskje som tegn på hjertesvikt.

Din mor har trolig hatt kols i mange år, og pusteproblemene kan skrive seg fra dette. Væskeansamlingen i bena er oftest uttrykk for at trykket i lungekretsløpet er blitt høyt slik det blir økt trykk i samleårene i bena og utsiving av væske i vevet. Dette blir også forverret hvis oksygenet i blodet blir for lavt fordi lungene har for lav kapasitet.

Man vil ofte prøve vanndrivende behandling og sjekke oksygenmetningen i blodet samt ta EKG for å sjekke hjertet. Behandlingsopplegget vil måtte bestemmes av hennes lege, eventuelt i samråd med spesialist.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Lungefibrose og yrke

Kan årsaken til lungefibrose være jobbrelatert?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 20. august 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Lungefibrose kan ha mange forskjellige årsaker. Mange tilfeller er uten kjent årsak, såkalt  idiopatiske. Andre ganger står fibrosen (bindevevsdannelsen) i sammenheng med sykdommer som revmatisk sykdom eller annen tilstand som kan gi kronisk betennelse i lungevevet og etterhvert fibroseutvikling.

Det å puste inn mye støv kan over tid føre til fibrose i lungene. Ikke alle støvpartikler renses ut av lungene, men blir i stedet liggende igjen i lungevevet. Der kan partiklene fortsette å virke mange år etter man ble utsatt for støvet. De vanligste av disse jobbrelaterte støvsykdommene er silikose, som skyldes innånding av steinstøv med innhold av kvarts, og asbestose som opptrer mange år etter inhalasjon av asbeststøv. Mange bønder kan bli utsatt for innånding av store mengder sopp fra høystøv. Dette kan utløse en allergisk reaksjon i lungen som kalles Farmers Lung. Over tid kan denne sykdommen føre til lungefibrose. Det finnes også andre årsaker til allergisk reaksjon i lungevevet som kan gi fibroseutvikling.

I praksis er det nok i dag relativt lav forekomst av jobbrelatert lungefibrose fordi man fokuserer mer på å unngå et skadelig arbeidsmiljø. Likvel kan man ikke alltid utelukke det, men det kan være vanskelig detektivarbeid å finne sammenhenger fordi utviklingen ofte går over lang tid.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Rugspiredråper

Hei. Har lest om at Oralmat rugspiredråper nærmest kurerer kols. Vet dere om det er noen sannhetsgehalt i dette?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 19. august 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Oralmat (rugspiredråper) er et naturpreparat som flere mennesker mener å ha effekt av. Rugspiredråper inneholder antioksydanter, men det er ikke dokumentert at det kan helbrede kols. Det er dessverre heller ikke funnet noen andre midler som kurerer kronisk obstruktiv lungesykdom.

Lunge

Langvarig forverrelse av astma

Hei. Jeg er en voksen dame med astma og allergi. Har hatt lite problemer i sommer. Men 1.august ble jeg tett i pusten og sliter ennå 13 dager senere. Har Atrovent og Ventoline i forstøverapparat og går på symbicort fast. Fikk en prednisolonkur hos legen den 6.aug. starta på 30 mg dag 1, ned til 20 mg i 3 dager, 15 mg i 2 dager og i går nede på 10 mg. Skal ta i 3 dager til. Men pusten er ikke bra. Kjenner meg tett, har slim og klarer lite. Hvor lenge er det vanlig at en slik periode med forverring av astmaen pleier å vare? Jeg har vanligvis bare slike perioder knyttet til infeksjon, men har ikke fått påvist infeksjon nå. Er fortvila over at jeg fortsatt er dårlig og lurer på om jeg er rett behandla? Vikaren for fastlegen min sa rett ut at han ikke kan noe om astma og prednisolon, skrev ut sykemelding og sende meg heim uten å lytte på meg. Fikk prednisolon hos en annen vikar som tok crp først. Har du noen gode råd til meg? Er det vanlig å måtte bruke atrovent og ventoline når man tar prednisolon? På forhånd takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 19. august 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

En forverrelse av astma er oftest forårsaket av luftveisinfeksjoner (virus eller bakterier), endringer i været eller allergier. Forverrelsene kan vare i flere uker, noen ganger opp til 4-6 uker. Prednisolon pleier å være til god hjelp, men kan dekke over eventuell infeksjon. CRP er forhøyet ved bakterieinfeksjoner i lungene, men ikke alltid ved enkle bronkitter. Da kan fargen på oppspyttet være bedre som vurderingsgrunnlag.

Ellers kan det være lurt å sjekke lungefunksjonen med spirometri, som gir en objektiv fremstilling av graden av obstruksjon. Noen ganger er det også lurt å ta et EKG for å sjekke ut om hjerterytmen er endret eller at hjertefunksjonen kan spille inn. Røntgenbilde av lungene kan være indisert dersom tilstanden stadig ikke bedres. Medisiner som brukes og varigheten av behandlingen ved astmaforverrelser styres etter effekten som oppnås. Det er ikke uvanlig å bruke Atrovent og Ventoline i tillegg også under Prednisolonbehandling, men bare så lenge det gir en merkbar effekt på pusten. 

Håper du kommer deg raskt!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem