Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Emfysem

Blir en sykemelt ved påvist Emfysem

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 04. desember 2018
Helge Istad, Overlege

Emfysem er en tilstand hvor en større eller mindre del av lungene ikke fungerer. Hvis dette omfatter større deler av lungene bvil man oppleve betydelig grad av tunpustethet.

Det er hvor uttalte plager man har av tilstanden emfysem, og i tillegg hva slags type (tungt?) arbeide man har, som avgjør om det er grunn til sykemelding. Vanlige arbeidsoperasjoner forverrer ikke tilstanden emfysem.

Lunge

Barneastma og utetid

Kan barn med «barneastma» sove og leke ute i pluss og minusgrader. Alt fra -8 til +10?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 03. desember 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Vinterhalvåret er den største utfordringen for barn med astma, og spesielt forkjølelsesutløst asma. Ved astma vil kald luft føre til at luftveiene blir avkjølt. Dette gir irritasjon av slimhinnene, luftveiene trekker seg sammen og det blir tyngre å puste. Det er ingen fasit på hvor kaldt det må være før barn med astma holdes inne, da det i stor grad avhenger av sykdomstilstanden. Et skjerf eller en buff vil i større eller mindre grad hindre kald luft i å komme ned i lungene og en Jonas varmemaske varmer opp luften som pustes inn.
Det er viktig for alle barn å utfolde seg ute og et godt råd kan være at barn som har astma slippes ut sist og blir tatt inn først slik at utetiden begrenses ved kaldt og rått vær. Tørr luft gir for eksempel mindre avkjøling av slimhinnen enn luft med høy luftfuktighet ved samme temperatur. Dermed får man kanskje ikke astmasymptomer når man er på fjellet i minus to kuldegrader, men reagerer hvis man er ved kysten i tre plussgrader. Grunnen er at fuktig luft avkjøler slimhinnen mer enn tørr luft.
Der det er behov for individuelle tilpasninger, må det baseres på erfaringer som foreldrene med astmabarn har gjort seg.
Se også flere svar om samme tema i Spør Eksperten.

Her er mer om astma hos barn

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

Lunge

Oppfølging av astma hos barn og voksne

Hvilken oppfølgning og kontroller bør barn med astma ha som barn, og deretter som voksne?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 27. november 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Vi skriver på våre nettsider at små barn med astma som er vanskelig å kontrollere bør følges opp av barnelege eller allmennlege med spesiell kompetanse inntil astmaen er under kontroll. Når tilstanden har blitt stabil, bør barnet kontrolleres minst to ganger i året. Hva behovet blir for en voksen med astma, kommer an på hvordan astmaen arter seg. Vi vet også at astma er en sykdom som forandrer seg gjennom livet. Det er derfor viktig å få tilpasset medisinene etter symptomene og plagene. Mange unge vokser også av seg astmasymptomene i puberteten, men de kan ofte dukke opp igjen i voksen alder.

Vennlig hilsen Grethe

Lunge

Bronkomalasi

4 åringen har nylig fått diagnosen medfødt bronkomalasi. Finner lite forståelig informasjon om dette. Skulle gjerne hatt en enkel forklaring å gi i barnehagen og til familien. Kan dere hjelpe meg med en kort og god forklaring?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 27. november 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Hva med at bronkomalasi betyr at brusken i et parti av luftveiene er ganske mykt. Det vil igjen føre til at luftveiene trekker seg sammen når barnet puster kraftig inn og man kan høre høye pustelyder og/eller hvesing. Det kan sammenliknes med hva vi ser når vi suger kraftig i et mykt sugerør.

Vennlig hilsen Grethe

Lunge

Kols og slimhoste

Hei!
Jeg har fått diagnosen kols og Astma (ACO) i grenseland til GOLD 1-2 konstatert i 2011 oppdaget 2015. Har de siste 3-4 mnd. merket økt hoste og slim (grønt og gult) hoster til jeg brekker meg, er verst om morgenen, bruker i dag Relvar som dempet hostingen veldig i begynnelsen for cirka 10-12 mnd. siden, men som virker som den ikke har noen effekt lenger. Har du noen ideer om hva årsaken kan være? Medikamenter: Relvar og Atrovent. Mann 40år

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 16. november 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Ved kols er det vanlig med hoste og slim i lungene og lufteveiene. Det er også vanlig å få hyppigere luftveisinfeksjoner som forkjølelse og lungebetennelser fordi luftveien har en kronisk itrritasjon/betennelsetilstand.
Slim med gulgrønn farge forbindes ofte med en bakterieinfeksjon, men det kan også bety at slimet har ligget lenge i luftveiene før det hostes opp.

Noen gode råd for å få opp slim

Bestill deg en time hos fastlege din som kan undersøke om du kan ha en infeksjon og snakk med han om medisineringen din.
Kanskje et rehabiliteringsopphold på LHL- sykehuset på Jessheim eller en av våre andre behandlingsinstitusjoner kan være en god investering i helsa? Fastlegen kan søke deg inn.

Les mer om lungerehabilitering her

 

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

 

Lunge

Støv fra trafikk

Rommet mitt er vendt ut mot en trafikkert vei. Jeg merker at slimhinnene blir ytterligere irriterte enn før, samt at jeg sliter med mye forkjølelse. Har mistanke om at det kan være pga. støv. Det legger seg et synlig lag med støv kun få timer etter at jeg har støvsugd/tørket støv. Hva bør jeg gjøre? Flytte? Rengjøre hver dag? Og hva er best - ikke lufte om natten mens jeg sover eller lufte og dermed få inn støv fra trafikken utenfor? Det blir ofte innestengt og dårlig luft dersom jeg ikke lufter.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 16. november 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Før du bestemmer deg for at løsningen blir å flytte, kan du først prøve med en luftrenser som også renser lufta for partikler fra biltrafikk. De minste partiklene er PM 2,5. I tillegg bør du støvsuge og støve på flater daglig og kun lufte når det er minst trafikk. Skyll nesen med saltvann flere ganger hver dag. Saltvann kan du lage selv ved å koke opp 1 liter vann og tilsette en spiseskje salt. Avkjøl og klar til bruk. Du kan også kjøpe en nesespray som inneholder kortison og bruke i en periode i tillegg til skylling med saltvann. Husk at nesesprayen ikke skal brukes sammenhengende i mer enn tre måneder uten samråd med lege.

Les om utendørs luftforurensning her

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

Lunge

Astma og medisin

Hei. Fikk lungebetennelse for over 1 år siden. Mycoplasma? Hadde arrdannelse i lungene. Fikk medisin mot det. Arrdannelsen har blitt mye bedre. Har spiserørsrefluks. Kan svelge vrangt. Oksygen er på 98. Bruker pep pipe, og det hjelper mye på pusten. Lett astma. Legen usikker. Bruker ikke medisin mot det. Ville du brukt medisin? Spirometer var fint. EKG er normalt. Blodtrykk og kolesterol er fint. Har diabetes 2. Kostregulert.Aldri røykt. Videre oppfølging? Dame 63 år. TAKK

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. november 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei.

Hvis det er astma med symptomer som hoste eller piping/tung pust ved anstrengelser ville jeg ha behandlet. Ellers bare evt medisin ved forverringer. Men dette er individuelt.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Lunge

Tung pust og svimmelhet

Hei! Er 40 år, tidligere røyker og har en foreldre som døde av KOLS etter langvarig røyking. Har i det siste opplevd stadig svimmelhet og tung pust. Synes også jeg har dårligere lungekapasitet ved jogging. Har tatt røntgen uten noen tegn, har en oksygenmetning på 97 prosent som synker til 95 ved moderat trening og tatt en spirometri hjemmetest som viste normalverdier (FEV1 4.03, FEV1/FEV6 79%, FEV6 5.11). Bør jeg ta flere tester hos lege for å sjekke ut om jeg holder på å utvikle KOLS?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. november 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det virker som om pusteprøven du har tatt hjemme kan være normal. Jeg tror det kan være lurt å sjekke hjerterytmen også pga svimmelheten. EKG hos fastlegen, og samtidig spirometri ville være en fordel. En ordentlig utredning med flere undersøkelser og eventuelt belastning ville trolig avsløre mer om hva som skjer både med hjertet og med lungene, men krever at du kommer til en spesialist med nødvendige testmuligheter, alternativt gjøre det på en lunge-eller hjertepoliklinikk.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Oksygenmetning etter fjerning av lunge

Hei! Vår sønn har nylig fjernet høyre lunge pga kreft. Ca 10 uker siden operasjon. Oksygenmetning har ligget på 98-100 ved kontroll på sykehuset i etterkant. Men lurer litt på om o2 nivå kan minke ved trening og ved opphold ute når det er kaldt? Grunnen til at jeg spør er at han blir blålig på hender, føtter, lepper og høyre kinn (tidligere stråleområde) når han er ute på gåtur og kjenner et gufs av kulde uten egentlig å være kald. Tenker selv det kan være en sammenheng til O2, siden dette oppstod etter operasjon. Skal selvfølgelig ta det opp med barnelegen nå neste gang vi skal inn, men er det noe vi bør passe på i mellomtiden?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. november 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Etter fjerning av en lunge kan det være helt normal oksygenmetning når man er i ro. Ved fysiske anstrengelser må man regne med at oksygenmetningen kan falle fordi den ekstra kapasiteten som den fjernede lungen var, ikke lenger er tilstede. Det beste er å unngå luftveisinfeksjoner som kan gi bronkitter eller lungebetennelser. Dette vil kunne medføre større plager for ham nå en tidligere. Jeg regner med at han etterhvert også skal ha influensavaksine og lungebetennelsevaksine. Akutte lungeinfeksjoner bør også tas mer på alvor med tanke på eventuell oppstart av behandling. Jeg er sikker på at dere vil få god informasjon videre hos barnelegen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Oksygen og stearinlys

Er det riktig at ut fra svaret over så vil det ikke være noe problem å ta med seg oksygenkonsentratoren i begravelse, bryllup, o.l. bare man holder avstand til stearinlysene?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. november 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Oksygenekstraktoren avgir ikke rent oksygen, men økt mengde oksygen i luften man puster inn. Det vil ikke medføre eksplosjonsfare eller brannfare når man holder avstand til  brennende materialer.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem