Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Allergisk reaksjon på Candesartan

Hvor fort virker Candesartan Krka 8 mg? Og hvor fort kan man få allergireaksjon av en tablett?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 04. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Candesartan 8 mg har effekt på blodtrykket etter få timer, men samtidig har det andre virkningsmekanismer som gjør at man ikke fullt ut kan vurdere hvor mye det virker på blodtrykket før etter 4-6 uker.

En allergisk reaksjon derimot vil ofte komme raskt(minutter) etter inntak av tabletten. Slik reaksjoner kan være alvorlige(hevelser i halsen etc.), og i slike tilfelle må man ikke bruke denne typen av blodtrykkstabletter.

Hjerte/kar

Ulikt blodtrykk hos legen og hjemme

Hei! Har vært hos lege og fått målt blodtrykket. Han målte det til 165/95, nøyaktig det samme som for et år siden da jeg sverget på å begynne med trim, noe som ikke gikk helt etter planen. Han ville jeg skulle begynne medisinering, valsartan 80mg. Jeg føler selv at jeg stresser meg opp før kontroll hos lege og tok derfor en kontroll på blodtrykket hjemme. Her fikk jeg måling på 138/85 på dagen og 128/90 på kvelden etter en trimtur. Det jeg lurer på da er om det kan være skadelig å ta medisinen hvis det faktisk er slik at jeg egentlig ikke trenger den? Burde jeg informere legen om målingene jeg får hjemme? Skal tilbake om to mnd, vil jeg merke det på noen måte hvis medisinen er unødvendig? Jeg er en mann på 35 år, overvektig og har akkurat tatt tak i mitt enorme forbedringspotensiale på min fysiske form og kroppsvekt.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 04. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Det høres absolutt ut som om du har det vi kaller "kontorblodtrykk", som er at blodtrykket måles vesentlig høyere når du er hos legen enn når du måler selv hjemme. Det er nyttig informasjon at du også har gjort egne målinger, og disse bør du ta med deg og vise til legen. Ta også med ditt eget blodtrykksapparat til legen, slik at han kan sjekke at der ikke er forskjeller mellom apparatene som gjør at dere måler forkjellig. Slike blodtrykksapparater skal nemlig jevnlig sjekkes(kalibreres) for om de viser riktige målinger.

Hjerte/kar

Måling av blodtrykk på begge armer

Hei. Jeg lider av høyt blodtrykk og tar Exforge HCT 5 mg x 1/dag. Nå har jeg målt blodtrykket på begge armer og det viser seg å være en forskjell. DX 152/83. Sin 130/77. Er dette nå jeg bør følle opp? Har de siste dagene følt at jeg er mer svimmel.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 04. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Det er vanlig at blodtrykket er litt forskjellig på høyre og venstre arm, og hos de fleste er blodtrykket høyest på høyre arm. Det er det høyeste blodtrykket som skal kontrolleres videre( i ditt tilfelle altså måle på høyre arm).

Dersom du opplever mye svimmelhet vil jeg tilråde at du gjør en 24-timers blodtrykksmåling for å se om de trykkene du måler når du sitter i ro hos legen ikke er vesentlig høyere enn de de måler hjemme gjennom døgnet.

Hjerte/kar

Marevan og Albyl E sammen

Astma fra 2000, angina fra 2003, bypassoperet i 2015. Brukte tidligere Simvastatin og albyl-e uten problemer. Etter operasjonen: albyl-e en tid, men etter mer trøbbel (flutter) ble det bestemt at jeg skulle bruke warfarin og dobbel dose statin. Statinet fikk jeg astma-anfall av (gikk bort av allergimedisiner), og jeg skiftet til annen produsent(Lipitor), men bare halv dose. Albyl-e glemte vi, tror jeg. Nå er kortisolverdiene fortsatt litt for høye (er tynn ikke-røyker og går ca 2 mil i uka, sunn kost) og jeg er lei av å dra til legen hver 6. uke for å bli stukket i fingeren. Og så sier en lege at jeg må begynne med Albyk-e igjen. Jeg fikk betennelser i lukkemusklene i magesekken da jeg brukte det tidligere, og mine tarmer er dårlige pga strålebehandling tidlig i livet. Hvilke alternativer for medisinering finnes?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 04. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Grunnen til at du bruker warfarin(Marevan) er at du har fått flutter. Det er nå kommet nyere medisiner man kan ta i stedet for Marevan ved flutter(de såkalte NOACs), og skifter du til et av disse preparatene så trenger du ikke å stikkes i fingeren og ta blodprøven INR hver 6. uke. Albyl E er ikke helt nødvendig for deg å ta i tillegg til den blodfortynnende medisinene(warfarin) som du allerede bruker. I noen tilfelle er det nok en viss fordel å ta både Marevan og Albyl E, men i ditt tilfelle høres ikke dette nødvendig ut, sett i forhold til de ulemper du får ved også å ta Albyl E.

Hjerte/kar, Lunge

Astma og ryggplager

Jeg er en mann på 37 år. Har hatt dårlig pust siden oktober( har hatt astma siden 7 års alderen). Dro først til min fastlege hvor jeg fikk beskjed om å øke bruken av astmamedisiner. Gjorde dette, men det ga ingen effekt. Litt utover i sykdomsforløpet merket jeg at pusten hadde noe med ryggen å gjøre. Bare det å vaske opp, løfte en relativt lett eske eller å bære handleposer fra butikken gjorde meg andpusten og ga meg lett ubehag i ryggen. Etterhvert har jeg tatt ekg, røntgen og mr av lungene I tillegg til blodprøver uten at man finner noe som er galt. Enda senere har jeg gått til privat lungespesialist , hvor jeg fikk beskjed om å bytte astmamedisin fra seretide til inuxair. Det har jeg brukt nå i 2 måneder uten bedring.

Kjenner mer og mer ubehag I ryggen og kan ikke lene ryggen inntil ting uten å bli dårligere I pusten. Har også gått til manuellterapeut som har knukket opp litt, og satt nåler, uten at det har hjulpet heller. Har per nå ingen livskvalitet, og vet ikke lenger hva jeg skal gjøre. Har du vært borti noe lignende? Og har du noen tips?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Dette virker ganske merkelig, virker ikke som utslag av astma. Kanskje det kan være en ide å få gjort en belastningsundersøkelse hvor både lunge- og hjertefunksjonen blir monitorert samtidig?

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

P-piller mot menstruasjonssmerter

Hei. Min datter på snart 17 har store smerter ved menstruasjon, i den forbindelse er hun anbefalt å begynne med p-piller , noe jeg også gjorde da jeg var i samme situasjon. Dette burde jo være en grei sak, men siden det er en historie med hjerteinfarkt og tidlig død pga dette på farssiden er vi usikra på hva som kan brukes. Far var 42 år da han fikk hjerteinfarkt, han overlevde heldigvis. Men hennes farfar, hans brødre og deres far døde av hjerteinfarkt i en alder mellom 55 -60 år. Hun har fått anbefalt Lorret (hun vil ha regelmessig menstruasjon) da denne er en av tre p-piller med minst risiko for blodpropp. Men da vi leser pakningsvedlegget står det at de ikke skal brukes viss en i familien har hatt hjerteinfarkt. Hva bør vi gjøre? Mvh A.K.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette synes jeg er vanskelig å svare på. Det stemmer at man skal være forsiktig med Loette hvis det er tilfeller av hjerteinfarkt i familien. Men hvor stor faren er, er vanskelig å si. Den er større hvis du i tillegg er eldre (over 35 år), røyker, er overvektig og har diabetes eller høyt blodtrykk. Legen må gjøre en helhetlig vurdering av pasientens helse og veie evt. fordeler av behandlingen opp mot risikonen for bivirkninger og skader. Derfor synes jeg det er best at dere snakker med fastlegen til datteren deres og hører om det er greit med Loette eller ikke. Fastlegen kan ta blodprøver som viser om datteren din har forhøytet risiko for hjerteyskdom eller ikke.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Muskelstimulator mot spasmeangina

Jeg har fått påvist spasmeangina, og har muligens noen trange små årer, men de store årene (koronarårene) er fine. Jeg har prøvd utallige medisiner uten at jeg er blitt nevneverdig bedre. Har gått på arbeidsavklaringspenger i 2 år. fordi jeg har hatt for store smerter til å jobbe, føler meg også sliten, utmattet, har frostrier og mye hjertebank. Tror kanskje dette skyldes alle medisinene. Står nå på Cardicem 360mgx2, Amlodipin 10 mg, Monoket 100mg, Levaxin 25mgr. samt Albyl E og Statiner. Jeg har nå vært på Ullevål og fått en muskestimulator, TENS, med elektroder som jeg setter på brystet. Bruker dette store deler av dagen. Smertene er redusert med over 50 %. Kan også bevege meg mer uten å få anginaanfall. Det er nå bestem at jeg skal få operert inn en muskelstimulator som settes i ryggmargen. Har dere noen erfaring med dette, jeg finner ikke noe opplysning om dette her i Norge? Hilsen plaget spaseanginapasient

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Prosedyren heter spinalmargstimulering eller spinalstimulering mot angina. Det er lite stoff å finne om dette på nettet på norsk. Hvis du leser engelsk kan du søke på "spanl cord stimulations for angina". Dette gjøres på relativt få sentra her i Norge. Prinsippet går ut på at det legges en elektrisk ledning til ryggmargen som blokkerer smertesignalene fra hjertet. Men behandlingen reduserer også hjertets behov for oksygen, fører til mindre anginasmerter.

Hos pasienter med uttalt angina som ikke reagerer godt nok på medisiner kan spinalmargstimulering være et godt alternativ.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hovne og blå fingre

Kaldt ute: stive, hovne fingre da jeg kom hjem på tross av gode, vindtette votter. I morges så jeg blåflekker på hver hånd, den ene inni hånda under ringfingeren, den andre oppe på motsatt hånd på knoken på pekefingeren og litt oppover fingeren. Bruker Warfarin. Bypassoperert, flimmer/flutter, har astma, Sjøgrens, Raynauds og Dupuytrens sykdommer. Fikk liknende tidligere da jeg trente tyngre, nå er jeg ikke i stand til det. Noe å bekymre seg for?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ved Raynauds kan blodårene i fingrene trekke seg sammen, slik at blodforsyningen ut til tuppene blir dårligere. Fingene kan bli både bleke og blå. Dette skyldes dårlig med surstoff til fingrene og er noe helt annet typiske "blåmerker" som kan få hvis man har slått seg. De skyldes at et blodkar i huden har blitt sprengt og det har kommet blødning under huden. Warfarin tynner ut blodet og kan gi slike blødninger. For å få avklart nærmere om du har Raynauds eller vanlige blåmerker bør du få en lege til å se på dette.

Mhv

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Jente med lavt blodtrykk

Er det for lavt med blodtrykk på 70/42 for en jente på 17 år?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Blodtrykket varierer gjennom dagen og er også avhengig av om du er i ro eller i aktivitet. Det varierer også fra person til person. Noen blir svimle hvis trykket er litt lavt, mens andre merker ingenting. 70/42 virker ganske lavt og jeg vil anbefale å få dette sjekket hos legen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Magnesium farlig for hjertet?

Hei. Jeg bruker magnesium, men kan det vare farlig for hjertet?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, magnesium er som regel ikke farlig for hjertet dersom du tar normale doser og mengder. Om du trenger å ta magnesium, bør vurderes av legen din.

Mvh

Wasim Zahid