Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Grad av kols og aktivitet

Hei. Har fått konstatert kols 67%, nesten samme måling som i 2008, uten at det ble nevnt kols da. Hvilken grad av kols har jeg, og når begynner man eventuelt med medisiner. Jeg prøver å holde meg så aktiv som mulig, med hage, etc... Takknemlig for svar. Fastlegen min var ikke så veldig interessert...

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 17. august 2015
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Takk for ditt spørsmål til kolslinjen. I følge internasjonale rettningslinjer for kols  så har du en moderat kols i stadium 2. Inhalasjonsmedisiner er det vanlig å starte opp med når en har fått diagnosen, men det kan være at fastlegen din har grunner for å vente med dette. Du har også mulighet til å be om en henvisning til lungespesialist hvis du ønsker mere informasjon og mer utredning enn det du har mulighet til å få hos fastlegen din.  Kjempefint at du prøver å holde deg i aktivitet, det har vist seg at både styrketrening og kondisjonstrening har en positiv effekt på kols. Du har mulighet for å trene gratis hos fysioterapeut med avtale med kommunen hvis det er ledig plass. Du er hjertelig velkommen til å ringe kolslinjen på tlf 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Mvh Hilde

Lunge

Treningsprogram

Jeg har kols og lurer på om det finnes noe treningsprogram ? Enten på nett som kan lastes ned eller kjøpes noe sted ? Vet jo at jeg skulle trent, men da må jeg ha noe å se etter.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 17. august 2015
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Takk for ditt spørsmål til kolslinjen. Det er kjempefint at du ønsker å trene, og at du ser viktigheten av dette. Det er mulig å  trene hos en fysioterapeut med avtale med kommunen uten kostnader for deg, hvis det er ledig kapasitet. Hvis du ønsker å trene hjemme så har LHL gitt ut flere trenings cd;er som gir gode instruksjoner i styrketrening du kan gjøre hjemme. Det finnes også et hefte utgitt av helsedirektoratet. Forskning viser til at det er viktig både med utholdenhetstrening og styrketrening. Ta gjerne kontakt på kolslinjens tlfnr 800 89 333 for en mer utdypende samtale og at vi event kan få adressen din og sende deg informasjonsmateriell i posten.

Lykke til!

Mvh Hilde

Lunge

Lungesykdom og reiseforsikring

Jeg har nedsatt lungekapasitet og søvnapne. Siden november 2014 ha jeg gått på lav dose vanndrivende for å skåne hjertet (hjertesvikt) og bruker cpap-maskin. For 2 1/2 uke siden fikk jeg nyrestein, men har allerede fått min første laserbehandling og en gjenstår. Jeg er i full jobb og ikke syk per dato. Bortimot normalvektig og røyker ikke. Jeg går ikke på verken ordinær lunge- eller hjertemedisin. I ett halvt år har vi planlagt tur til USA og har reiseforsikring, men er likevel nervøs for at forsikringsselskapet (Gjensidige) kan lage trøbbel om jeg blir akutt syk i USA. Fastlegen min har ikke frarådet meg å dra, men har ikke oversikt over hvordan forsikringsbransjen tenker om dette, jf liten skrift om at "dekker ikke sykdom eller skade som var kjent før avreise dersom det allerede foreligger et behandlingsbehov eller forverring eller komplikasjoner vil kunne oppstå med stor grad av sannsynlighet. Hva bør jeg gjøre og i hvilken rekkefølge?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. august 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er vanskelig å vite hva reiseforsikringen din inneholder og hvilke restriksjoner som gjelder. Det kan være svært ubehagelig å oppdage at man ikke har dekning når man er på reise i utlandet. Jeg tror det kan være lurt å avklare slike ting i forkant med forsikringsselskapet. Det er viktig å vite at man er godt forsikret når man reiser til USA!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Lungefibrose og uklare tilleggsplager

HEI. Dame på 54 år med lungefibrose, har hatt det i noen år og jeg bruker ekstra oksygen ved anstrengelse. Har fått en del nye plager i det siste som nervesmerter i huden (kjennes ut som jeg er solbrent) , muskulaturen kjennes seige ut,( trekker seg sakte tilbake). Stivhet i ryggraden og nakken. Tror du kiropraktor kan være til hjelp? Er usikker på hva som forårsaker plagene, om det kommer pga for lite oksygen i blodet eller noe annet. Takknemlig for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. august 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Jeg tror ikke at dine symptomer har noen direkte sammenheng med lungefibrosen, unntatt hvis fibrosen er følge av en bindevevssykdom som også kan ramme andre organer. Alternativt kunne man tenke seg at det er bivirkning av en medisin. For å få mer klarhet i dette bør du nok kontakte fastlegen for å få vurdert om man kan finne ut mer ved andre undersøkelser. Du bør nok gjøre dette før du prøver behandling av såpass uklare symptomer.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Blir lungefunksjonen bedre etter røykeslutt?

Ett år etter røykeslutt. Kan jeg forvente en bedring i lungekapasiteten? Har røkt i 45 år og er 62 år gammel. Siste måling viste ca 75% kapasitet.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. august 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

For det første er det godt gjort å slutte etter 45 års røyking. Samtidig er du heldig som fortsatt har 75% lungekapasitet etter dette. Røykeslutt vil i løpet av de første uker og måneder føre til at flimmerhårene i bronkiene begynner å fungere bedre igjen slik at slimhinnen får mulighet for å kvitte seg med partikler og bakterier som inhaleres. Slimdannelsen og hosten vil som regel også bli merkbart bedre i løpet av ganske kort tid. Flere opplever også en viss bedring i pusten i denne perioden. Jeg tror ikke at du kan regne med at lungekapasiteten øker ytterligere mer enn et år etterpå. Langvarig eksponering for tobakksrøyk vil som regel sette noen varige spor etter seg, og disse kan ikke viskes ut. Likevel er en såpass god lungefunksjon som 75% av forventet et utmerket grunnlag for å øke kapasiteten ved fysisk trening. Der er det som regel mye å hente, og eventuelle pusteproblemer kan ofte reduseres betydelig på denne måten.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Nedsatt pustekapasitet etter lungeemboli?

Hei Jeg fikk akutt lungeemboli i forbindelse m graviditet for tre år siden. Jeg føler jeg har dårligere pust og tidvis smerter på høyre side av brystet. Jeg lurer på om man kan få dårligere pust/astma i etterkant av en lungeemboli. Jeg vil også nevne at jeg tidligere røykte men sluttet helt for et år siden

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. august 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Lungeemboli vil i de fleste tilfeller bli løst opp og forsvinne. Svangerskap kan disponere for lungeemboli. Oftest oppstår ikke varig nedsatt lungefunksjon i etterkant. Utvikling av astma i etterkant er uvanlig, og har trolig ikke noen direkte sammenheng med lungeembolien. Tidvise smerter i den ene siden av brystet trenger ikke ha noe med dette å gjøre. Men noen opplever liknende ubehag i lengre tid etter lungeemboli. Lungefunksjonen måles best ved spirometri og kan si deg om den er nedsatt eller ikke. Hvis du opplever nedsatt pust eller har mistanke om astma, bør du søke lege for å få gjort en spirometri. Uansett er det en stor fordel for lungene at du ikke røyker lenger.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Gradering av lungefunksjon ved kols.

Hva er egentlig respirasjonssvikt? Hvor alvorlig er kolsen når det er på nivå 3 på spirometri?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. august 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Respirasjonssvikt betyr at pustekapasiteten er lavere enn normalt og at lungene ikke greier å opprettholde normalt oksygeninnhold og eventuelt at det også kan utvikle seg et høyere  kullsyrenivå enn normalt. Men det er forskjellige grader av dette, fra de helt lette til de mer alvorlige. 

Kols grad 3 baserer seg på måling av pustekapasiteten med spirometer. Da får man blant annet målt hastigheten på utpust som viser hvor åpent det er i bronkiene. Dette brukes for å angi graden av obstruksjon i luftveiene (bronkiene). Denne angis i gradering fra 1 til 4, hvor grad 3 angir en reduksjon til under 50% av forventet. Dette er imidlertid et mål som ikke alltid avspeiler alvorlighetsgraden helt korrekt, da også flere andre ting spiller inn på dette.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Spesialist lungesykdommer/indremedisin

Lunge

Pusteprøver og ventoline

Hei. Min fastlege har kalt meg inn til ny pusteprøve, fordi han syns eg brukar for mykje Ventoline. Eg brukar Seretide morgon og kveld( dobbel dose ved forkjøling). I tilegg brukar eg Ventoline ved behov, og eg brukar alltid dobbel dose. Fastlegen seier eg kan ta Serevent den dagen eg skal ta pusteprøve, men eg må ikkje bruke Ventoline, for då vil ein ikkje kunne sjå kva nytte eg har av medisinen. Forstår ikkje at dette kan gå bra...Det første eg gjer kvar morgon er å ta Ventoline( før eg går ut av senga), og då hostar eg mykje og er veldig tungpusta til eg har fått "renska opp". Legen meiner eg skal vere uten Ventoline til kl 12.30 den dagen eg har time. Kan dette vere rett?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 21. juli 2015
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Takk for ditt spørsmål til kolslinjen, som jeg forstår kan gjøre deg urolig. Det er nok slik at fastlegen din har rett i at for å finne ut av hva slags nytte du har av ventoline, så må det tas pusteprøver uten medisinen først, også tar man en ny pusteprøve etter at du har fått i deg Ventoline. Da kan en måle hvor stor effekt du har av medisinen. Hvis du ønsker en nærmere samtale om hvordan du kan innrette deg best mulig  denne dagen, så er du hjertelig velkommen til å ringe kolslinjen på tlf  800 89 333, åpningstider mandag til fredag fra kl 12 - 15.

Lykke til!

Mvh Hilde

Lunge

Blodtrykksbehandling og astma

Hei, jeg har hørt at kolesterol- og blodtrykksmedisiner kan forverre astma, er det sant og i så fall i hvor stor utstrekning? Og hvorfor?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 18. juni 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Blodtrykksmedisiner av typen betablokkere kan hos noen medføre en forverrelse av astma. Med dagens betablokkere har man mulighet for en mer selektiv effekt på blodtrykk og hjerte, uten så store sjanser for negativ effekt ved astma. Årsaken til en eventuell negativ effekt er trolig at betablokkere har motsatt effekt av betaagonister (betastimulatorer) som virker åpnende på luftveiene ved astma. Men det er ikke så hyppig forekommende som man kunne tro, og det er vanskelig å forutsi hvem som får disse problemene. Imidlertid fins det en rekke andre gode blodtrykksmedisiner som ikke har slike bivirkninger på lungene.

Kolesterolsenkende midler er ikke kjent for å gi spesielle problemer ved astma. I sjeldne tilfeller kan man imidlertid se bindevevsutvikling i lungene. Man må derfor følge med på om pasienten som bruker disse medisinene skulle få symptomer på dette (hoste og/eller kort pust).

Lunge

Mange symptomer, men henger de sammen med hverandre?

Hei Jeg har hele livet hatt dårlig immunforsvar. Da jeg var liten hadde jeg hyppige luftveisinfeksjoner og i den forbindelse gått mye på antibiotikakurer. Til og fra i oppveksten har jeg også følt at det har vært vanskelig å puste med magen, hvor jeg mer har hatt en overfladisk respirasjon, hvor jeg må gjespe for å føle at jeg får tilstrekkelig med oksygen. Det kan også nevnes at det ikke skal mye til før jeg blir sliten, selv om jeg trener regelmessig.

I fjor sommer hadde jeg svært vondt i øverst delen av magen på venstre side under ribbeina. Legen tok en undersøkelse og kunne kjenne forstørret milt. Samme tid ble jeg sendt hjem fra jobb med utslett i ansiktet og forstørret lymfeknuter bak i nakken. Fikk utslag på at jeg har hatt kyssesyke tidligere, men også at jeg hadde den aktive infeksjonen pågående. Jeg som alltid trodde man bare kunne ha kyssesyke en gang, fikk da altså påvist dette for andre gang. Nå et år etter har jeg fremdeles noe smerter i milten. Dette stikker til og fra, særlig om jeg skal løpe på tredmølle f.eks.

Da jeg nylig var på ferie begynte pusteproblemene å skje igjen, hvor jeg ikke fikk puste ordentlig ned i magen. Etter en ukes tid så ble dette verre; jeg fikk kjempevondt i halsen, frysninger, hodepine, ekstremt vondt i alle muskler og ledd, samt stikkinger på siden av lungene, foran og bak i skulderbladene (skarp stikking) . En av kveldene fikk jeg også feber. To uker etterpå tilbake igjen i Norge føler jeg meg bedre, men jeg har fremdeles mye stikking og tidvis brennende følelse i lungene (hoster ikke, kun på joggetur), vanskelig å puste ordentlig og higer hele tiden etter luft.

Min far har hatt sarkoidose, kan det være jeg har dette? Og har dette i så fall en sammenheng med redusert infeksjonsforsvar og forstørret milt?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 18. juni 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Sarkoidose er en tilstand som lett kan overses fordi den ikke alltid gir mye symptomer. Det er riktig at milten kan være forstørret ved sarkoidose. Imidlertid er dette ikke årsak til nedsatt immunforsvar. Og det er også mange andre årsaker til stor milt. Det er også mulig at mange av dine nåværende symptomer er mer koblet til lungene. Det er vanskelig å si om de generelle plagene med muskelsmerter og litt feber har noen sammen heng med dette eller om det har vært en virusinfeksjon. 

Det er ikke mulig å si sikkert hva som er årsaken til dine symptomer. Hvis du plages lenge med det må man eventuelt foreta en nærmere utredning med blodprøver, kanskje lungefunksjonstester, røntgenbilde/CT for å sikre en diagnose. Dette bør du eventuelt ta videre med din egen lege. 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem