Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Vann i lungene, hjerterelatert?

Faren min, 82 år, ligger på sykehus med vann i lungene. Jeg er skikkelig redd. Han har jobbet mye med glassfiber, vært passiv røyker og har brent lyset i begge ender. Ettersom jeg forstår ut i fra Lommelegen er tilstanden oftest relatert til hjerteproblemer. Han har ikke hatt hjerteinfarkt, men hadde en alvorlig dobbeltsidig lungebetennelse for seks år siden. Han ligger nå på sykehus og stiller spørsmålet hvorfor han har vann i lungene. Jeg kan ikke med min beste vilje lese fra lommelegen og fortelle at det er livstruende etc. Finnes det en penere måte og forklare han det på?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er litt ulikt med vann rundt lungene og vann i lungene.

Vann rundt lungene kan ha flere årsaker: Lungebetennelse, hjertesvikt, lungesvulst, lungehinnebetennelse, blodpropp i lungene.

Når det gjelder vann i lungene, er den vanligste årsaken et hjerte som pumper dårlig (hjertesvikt). Årsakene til hjertesvikt kan være ulike: infarkter, klaffesykdommer, rytmeforstyrrelser, betennelser.

Hvis en pasient har vann i/rundt lungene, må legene først finne ut hva som er årsaken, dernest vurdere behandling.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

19 år gammel - arvelig belastet

Hei, jeg har en far som fikk sitt første hjerteinfarkt da han var 41 år, min farmor fikk hjerneslag i begynnelsen av 50 årene, min mor og mormor har vært plaget med høyt blodtrykk store deler av livet og min oldefar på min mors side døde i 70 årene av akutt hjerteinfarkt. Min søster fikk også blodpropp i lungen i en alder av 20 år (grunnet p-preparater). Jeg i en alder av 19 er litt bekymret for disse arvelige årsakene. Når jeg var 17 år begynte jeg å kjenne smerter i brystet noe som kjentes å gå igjennom sternum og helt bak i ryggen. Jeg får trang for å puste og kjente veldig ubehag og smerter. Lurte lenge på om dette var muskulere smerter, men kunne ikke knytte det til noe unormale anstrengelser enn vanlig. Nå 2 år senere har dette begynt å komme tilbake. Har ikke diskutert dette med lege. Har også noe som kan se ut til å være dårlig sirkulasjon i beina. Når jeg sitter lenge med beina nede så blir jeg helt blå og lilla og kjenner en nummen følelse. Kan også enkelte ganger se ut som at jeg er marmorert i beina. Håper jeg kunne fått noe råd på hva dette kanskje kan være?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du tar opp et viktig spørsmål. Generelt vil jeg jo si at det er veldig sjeldent at unge mennesker får hjertesykdom. Dette til tross for at de er arvelig belastet. 

Når det er sagt, synes jeg likevel du skal oppsøke legen din og får dette sjekket ordentlig. For legen din er det fort gjort å ta ulike tester som kan utelukke alvorlig sykdom, og du slipper å bekymre deg unødig. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Pusteproblemer

Hei jeg har lenge vært plaget med kortpustethet, uansett om jeg hviler eller er i aktivitet. Saturasjon min hopper opp og ned over hele døgnet mellom 88-97%. I bevegelse har jeg rundt 89-91. Når jeg sitter og puster dypt , må være oppmerksom hele tiden på å puste med magen og dypt. Da har jeg en metning på mellom 94-97% opp og ned. Svinger veldig mye, samme gjelder blodtrykket. den har jeg målt på det meste i bevegelse på 187/155. Men detter strax ned til ca 119/88. Er ikke utredet for lunge sykdom, men for hjerte sykdom, men dette er lenge siden før jeg ble så her plaget. Tatt flere ekg som er normalt. Men har veldig høyt bt ved bevegelse, skal da bruke 25mg metoprolol, men da blir jeg dårlig når jeg setter meg eller legger meg for da får jeg for lavt blodtrykk igjen. Mistenker at jeg har mye apne perioder under søvn. Takknemlig for svar :) Bruker oxycontin 30 mg morgen og 30 mg kveld mot sterke smerter pga en gammel skade nakke prolaps. Sarotex mot anstrengelse hodepine 100 mg. Nexium 40 mg

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er god grunn til å utrede deg grundig. Da jeg var legestudent sa en erfaren kollega følgende til meg: Kortpustethet er alvorlig sykdom inntil det motsatte er bevist. 

Det er ikke normalt å være kortpustet ved normal aktivitet. Okygenmetningen skal heller ikke falle så mye som den gjør hos deg. 

Jeg synes du skal oppsøke fastlegen din og får en grundig og fullstendig utredning av pusten din. Du bør sannsynligvis henvises til lungelege, samt til ulike røntgenundersøkelser. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hvorfor har jeg forhøyet kolesterol?

Hei! Jeg har fått beskjed fra lege etter blodprøve at jeg har moderat forhøyet kolesterolnivå. Jeg skjønner det ikke. Jeg har et meget sunt kosthold, med mye fisk og grønnsaker. Røyker ikke, drikker lite alkohol (fire glass rødvin i løpet av helg). Jeg trener nok for sjelden. Har multippel sklerose som gir nedsatt gangfunksjon. Men jeg trener noe. Jeg drikker en del kaffe fra malte bønner (ikke filter - som jo skal være bedre). Hva kan jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Kolesterolnivået avhenger av kosthold og livsstil, men også en hel del av genetikk. Noen av oss har bare litt høyere kolesterol selv om vi lever sunt. 

Vedrørende kaffe:

Presskannekaffe, kokekaffe, espresso og kaffe fra kapselmaskiner inneholder fettstoffer som gir økt LDL-kolesterol, det «dårlige» kolesterolet, og skal derfor unngås. 

Filterkaffe og frysetørret pulverkaffe er greit. De inneholder ikke kaffeoljen som øker kolesterolet.

Man kan også filtrere alle typer kaffe gjennom et vanlig kaffefilter man får kjøpt i dagelivaren eller på kaffebarer om man ønsker å fjerne fettstoffet som påvirker kolesterolet.

Mvh

Wasim Zahid

 

Hjerte/kar

Hjerte- og lungeredning ved aortaaneurisme

Hei. Lurer på om det er risikabelt å gi HLR til pasient med aorta-aneurisme?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, det er ikke risikabelt.

Aortaaneurysme betyr at det er en utposning på hovedpulsåren. Avhengig av hvor stor denne utposningen er, kan den sprekke ved høyt trykk. Dette kan være en livsfarlig tilstand. 

HLR står for hjerte- og lungeredning. Dette er en behandling som gis ved hjertestans. 

Hvis du gir HLR til en person med aortaaneurysme kan det være en viss fare for at utposningen sprekker, men sannsynligvis vil den ikke gjøre det. Hvis du lar være å gi HLR til en person med hjertestans vil vedkommende garantert dø. 

Det er derfor en enkel vurdering: HLR skal alltid gis prioritet.

MVh

Wasim Zahid

Lunge

Noen medisiner kan øke sjansen for karies i tennene.

Munntørrhet og hull i tennene. Hei, kan man få munntørrhet og hull i tennene pga bruk av Plavix og Spiriva ?? Har brukte begge sist 5år.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 21. august 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er kjent at Spiriva og tilsvarende medisiner (antikolinerge midler) kan gi redusert spytt og munntørrhet. Denne munntørrheten kan bidra til at det lettere utvikles karies og hull i tennene. Jeg har ikke funnet at Plavix har tilsvarende effekt.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Behandling med Xolair ved astma

Hei, har slitt med kronisk astma/kols i endel år nå og legen har tatt blodprøver og har søkt om at jeg skal få Xolair. Jeg trener regelmessig og føler meg ikke veldig dårlig, men har mye hoste og slim i luftveiene. Fikk påvist fortykkede vegger i luftveiene og "slimpropper" i lungene. Hvilken effekt kan jeg eventuelt forvente av Xolair hvis jeg får det og er det et trygt legemiddel? Det er jo inne og "forstyrrer" immunforsvaret så jeg er litt skeptisk, men samtidig ønsker jeg meg bedre luftveier. Målingene varierer litt men har Hatt Fev1 ned mot 50 på de dårligste målingene. Bruker idag Incruse, Inuxair, Bricanyl og Montelukast.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 21. august 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Xolair som gis på riktig indikasjon er forventet å bidra til en bedre åpning av luftveiene ved astma, slik at slimhinnen blir mindre tykk og det ikke samler seg slim som blir til propper. Det skjer en påvirkning av immunsystemet, men det tar sikte på å regulere og normalisere mest mulig. Hvis medikamentet har den ønskede effekten hos deg er det grunn til å håpe at pusten blir bedre. Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Spirometri og vekt

Var på min årlige spirometritest. Har hatt KOLS i 14 år. Har alltid blitt spurt om vekt og høyde. Ikke denne gangen. Det stod 57 kg og 164 cm som sist. Nå har jeg tatt av 4-5 kg. Har det noe med resultatet å si? Vet hvorfor jeg har tatt av. Moderat høyt kolestrol og vile prøve å få det ned med kostholdet.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 21. august 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Forventet normalverdi ved spirometri baseres på kjønn, alder og høyde. Vekten spiller ikke så mye inn, unntatt ved betydelig fedme. En vekt som ikke avviker mye fra normalvekt bør imidlertid tilstrebes, fordi det er lettere å bevege en kropp som ikke er for tung. Men utslag på pusteprøven ser man ikke nødvendigvis.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

"Kantet" fortetning på lungen

En bekjent har fått beskjed om "en kantet fortetning"i lungen. På røntgen. Hvor stor er sannsynligheten for at det er kreft. Hva sier det om den er kantet eller ikke?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 21. august 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

En fortetning ved kreft er ofte mer avrundet i formen, men det kan variere. Arraktige forandringer, for eksempel etter tidligere gjennomgått infeksjon i lungen, kan noen ganger gi forandringer som kan ha et mer kantet preg. Men her er det ingen fast regel som gjelder. Det må som regel gjøres en CT-undersøkelse og eventuelt bronkoskopi med mer hvis man er i tvil. Hvis fortetningen avtar på et senere bilde er det et godt tegn. Arrforandringer er ofte uendret over lang tid. Hvis fortetningen øker i størrelse kan det være tegn på en aktiv prosess, for eksempel betennelse eller kreft.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Smerter ved bronkiektasier?

Har bronkiektasi og lurer på om smerte i lungene er vanlige ved denne tilstanden?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 21. august 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Bronkiektasi er en utvidelse på en luftrørsgren. Som regel er det flere av disse, oftest i nedre deler av begge lunger. Det typiske er at det samler seg slim i disse små utvidelsene, fordi flimmerhårene som vanligvis transporterer slimet videre ikke fungerer på disse stedene. Da kan det oppstå en lettgradig bakterieinfeksjon, og hvis dette skjer langt ut mot lungeoverflaten er det vanlig at det kan være smerter i perioder fordi brysthinnen kan irriteres.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem