Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar, Lunge

Atrieflimmer og betennelse

Jeg er en 51 år gammel kvinne. Har psoriasis, lichen sclerosis. I flere år vært plaget av moderate/lette smerter i øvre rygg og bekken. Er normalvektig, røyker ikke, normalt aktiv. Mitt BT er 100/50 i hvile. Hatt episoder med hjertebank, opptil 12 timer - som har gått over av seg selv.

Aktuelt: Luftveisinfeksjon, startet for 3 uker siden. Mye nattlig hoste. Anfall av atrieflimmer som førte til elektrokonvertering, 1 uke siden. Ukomplisert, har nå sinusrytme. Ingen risikofaktorer for Afib, bortsett fra heriditet, så ingen medisinering. Symptomer på inflammasjon i iliosakralledd, smerter begge sider hofter, startet for 4 dager siden. Klarer ikke være uten sm.still, bruker Voltaren.

Spørsmål: Er det sannsynlig at atrieflimmeren kan ha blitt utløst av inflammasjonstilstand i kroppen? Kan mitt lave blodtrykk ha noen betydning? Hvor sannsynlig er det at Afib kommer tilbake? Har noen gode råd om videre plan?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. mai 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Atrieflimmer (Afib) er en tilstand som skyldes forstyrrelser i hjertets ledningssystem. Arv kan spille en rolle. Det er også sett en sannsynlig sammenheng mellom betennelsesreaksjoner i kroppen og atrieflimmer, men den eventuelle mekanismen er ikke kjent. Muligens er det slik at inflammasjon kan bidra til at Afib opptrer oftere, men ikke nødvendigvis er årsak til at Afib oppstår. Behandlingsopplegget må vurderes i hvert enkelt tilfelle av kompetent lege som kjenner pasienten godt. Blodtrykket ditt har nok ikke noen negativ effekt på dette. Afib kan komme tilbake, men sjeldnere hvis det ikke foreligger annen hjertesykdom.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Hvordan varierer FRC -funksjonell residualkapasitet i lungene?

Hvorfor faller FRC hos eldre?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. mai 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, takk for spørsmålet!

FRC er det volumet som er igjen i lungen når man har pustet ut vanlig uten å anstrenge seg for å puste ut ekstra luft. Det er summen av ekspiratorisk reservevolum (ERV) som er det ekstra man klarer å puste ut, og residualvolumet (RV) som er den mengden luft man ikke greier å puste ut og som hindrer lungen fra å klappe helt sammen. FRC reduseres når man ligger ned, hos overvektige personer og ved væskeansamlinger i buken samt graviditet fordi bukinnholdet da trykker mot mellomgulvet og derved reduserer lungevolumet. FRC reduseres også ved lungefibrose hvor lungevevet skrumper. Ved økt alder vil brystkassen bli stivere og de elastiske krefter i lungene svakere. Dette påvirker FRC slik at den vanligvis vil øke.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Økning av O2-innhold ved trening

Kan man klare å øke permanent O2-innholdet i blodet ved trening?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 22. mai 2015
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Takk for ditt spørsmål til kolslinjen.

I utgangspunktet så kan en ved trening øke O2-innholdet i blodet, men hvis en har en lungesykdom kan det være noen utfordringer.

Du er hjertelig velkommen til å ta kontakt på kolslinjens telefon 800 89 333 for en mer utdypende og individuell samtale rundt dette temaet.

Mvh Hilde

Lunge

Hvis man hat latent ("Sovende") Tuberkulose, kan man smitte andre ?

Hvis man har fått tuberkulosebakterien og den er "sovende", kan man smitte andre? Ellers takk for utfyllende svar. (Ville gi deg 5 stjerner, men fikk bare klikket 1 stjerne) Vennlig hilsen bekymret

Les svaret

Vår ekspert, Thomas Jürgens, Lege svarer

Besvart 19. mai 2015
Thomas Jürgens, Lege

Takk for hyggelig tilbakemelding

Nei, hvis du har latent (sovende) tuberkulose, kan du ikke smitte andre.

Det som vanligvis skjer når en person har blitt smittet av tuberkulosebakterien, er at kroppen klarer å bekjempe infeksjonen.  Men noen ganger kan noen få bakterier bli værende i kroppen i en sovende, inaktiv tilstand. Dette kalles latent tuberkulose. En person med latent tuberkulose har ingen symptomer og kan ikke smitte andre. Dette er faktisk en ganske "vanlig" tilstand. Det er antatt at 1/3 av verdens befolkning har latent (sovende) tuberkulose. Dette er et større problem i land som fortsatt har mye tuberkulose. I land som Norge, hvor vi har lite tuberkulose, forekommer det relativt sjelden. 

I 90-95% av tilfellene vil de 'sovende ' bakteriene aldri reaktiveres, og de vil derfor ikke gjøre noen skade. Men hvis bakteriene reaktiveres, vil personen bli syk av tuberkulose (få aktiv tuberkulose), og han/hun vil kunne smitte andre.  Dette skjer vanligvis de første 2-5 årene etter at man har fått latent tuberkulose. Immunsystemet spiller en stor rolle her, og for eksempel vil personer som tar immunsupprimerende medisiner eller dialyse, ha en noe større risiko for at den latente tuberkuloseinfeksjonen aktiveres.

Det kan faktisk skje at bakteriene reaktiveres også etter mange år. Flere av de eldre personene som får tuberkulose i dag, ble trolig smittet for over 60 år siden. da tuberkulose var veldig vanlig i Norge. Den gangen het LHL fortsatt ' Tuberkuløses hjelpeorganisasjon'.

Jeg håper jeg har svart på spørsmålet ditt?

Ha en fortsatt fin dag!

 

Lunge

Kan man bli smittet av tuberkulose når man har fått BCG vaksine?

Kan man bli smittet av tuberkulose når man har fått BCG vaksine? Jeg jobber som helsesekretær og kom i kontakt med en som var smittet av tuberkulose. Jeg tok blodprøve av vedkommende og personen satt og hostet. Vennlig hilsen bekymret

Les svaret

Vår ekspert, Thomas Jürgens, Lege svarer

Besvart 15. mai 2015
Thomas Jürgens, Lege

 

Hei,

Det er fullt forståelig at du er bekymret, men jeg håper jeg skal klare å berolige deg.

Først til litt dårlige nyheter: Ja, man kan bli smittet av tuberkulose selv om man har fått BCG- vaksine. Det er vanlig å tro at man er helt beskyttet mot tuberkulose når man har tatt vaksine, det er man jo med mange andre vaksiner, men dessverre har ikke BCG- vaksinen en fullverdig effekt.  

Den gode nyheten er at tuberkulose ikke smitter lett. Tuberkulose er mye mindre smittsomt enn for eksempel influensa. Så basert på den informasjonen du har gitt, er sjansen for at du har blitt smittet, veldig liten.   

Her er et eksempel som viser at tuberkulose ikke smitter lett: Fra tidligere smitteoppsporinger blant husholdsmedlemmer (altså mennesker som har bodd sammen med noen som har smittsom lungetuberkulose) er det vanligvis ikke mer enn rundt 30 % som blir smittet og får latent tuberkulose (de blir altså ikke nødvendigvis syke, men har tuberkulosebakterien "sovende" i kroppen). Og det er altså blant folk som har tilbragt mange uker og måneder sammen i samme rom!  

Det er derfor lite sannsynlig at du har blitt smittet under den korte perioden du var i kontakt med pasienten. Men selv om risikoen er liten, kan jeg ikke garantere at den er null. Så hvis du fortsatt er bekymret bør du vurdere å diskutere med fastlegen din om du bør screene deg.  

Første skritt vil da være å spørre deg om du har symptomer på tuberkulosesykdom. De vanligste symptomene på tuberkulose er: 

  • Vedvarende hoste i over to uker

  • Feber over tid

  • Nattesvette

  • Gå ned i vekt

  • Smerter i brystet

  • Kul i lymfene oftest på halsen eller i lysken

Hvis du ikke har noen symptomer, vil neste skritt være å ta en blodprøve (også kalt IGRA-test eller Quantiferon) som kan vise om du har blitt smittet av tuberkulosebakterien. Denne testen tas vanligvis 8-10 uker etter man har vært i kontakt med noen som er smitteførende (kan også tas senere). Hvis den er negativ har du ikke blitt smittet.

La meg avslutte svaret med å berolige deg nok en gang. Hvis du mot formodning har fått tuberkulose, så er det viktig å vite at tuberkulose en sykdom man blir frisk av. Du vil få god oppfølging og all behandling og medisiner er gratis. 

Håper jeg har svart på spørsmålet ditt og at det har gjort deg mindre bekymret. Hvis ikke, hører jeg gjerne fra deg igjen!

 

Lunge, Allergi

Varmepumpe og inneklima

Hei. Jeg har astma og allergi. Vi vurderer å kjøpe luft til luft varmepumpe. Hvordan vil dette være med tanke på pusten min? Bør vi la være eller er det noen luft til luft varmepumper dere anbefaler?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 13. mai 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Luft-til-luft varmepumper gir en luftstrøm som kan virvle opp støv i rommet. Samtidig har de et støvfilter som samler opp støv fra luften som sirkulerer gjennom enheten. Enheten som står innendørs bringer ikke ny luft inn, men resirkulerer luften i rommet. Det er usikkert om inneklimaet blir bedre ved at dette skjer, og i noen tilfeller har man opplevet at allergi- og astmaplager har blitt verre. Dette er nok pga den stadige luftstrømmen som bidrar til flere partikler i luften. Det er mulig at dette kan variere noe med type og plassering av enheten i boligen. Det er nok vanskelig å gi et absolutt sikkert svar på spørsmålet, men det er nok ikke entydige positive resultater å vise til.

Lunge

LDN ved sarkoidose?

Er LDN medisin godt utprøvd på sarkoidose pasienter, og med hvilket resultat?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 13. mai 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

LDN eller lavdose Naltrexone er i utgangspunktet en behandling som er godkjent som støttebehandling ved abstinens i behandling av alkoholavhengighet og er også brukt som middel ved avvenning ved opiatavhengighet. Imidlertid er det også prøvet ved flere andre tilstander, men uten at det er funnet sikre tegn på effekt. Det er også prøvet ved sarkoidose, men jeg kjenner ikke til at dette har gitt effekt på tilstanden. Det er heller ingen etablert behandling for sarkoidose i Norge.

 

Lunge

Lungefibrose og livslengde

Hvor lenge lever man med lungefibrose , Jeg har hatt det i 6-7 år

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 13. mai 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er mange former for lungefibrose, fra de helt "snille" til de mer aggressive. Det vil si at mange lever i mange år, og andre kortere. Det er ikke mulig å gi en slik prognose fordi det oftest blir svært individuelt.  Ellers begynner det å komme medisiner som har en gunstig effekt på enkelte typer fibroser, men ikke på andre. Hvis tilstanden har vært i ro eller utviklet seg langsomt, kan det ofte være en god indikator på det videre forløpet.

Lunge

Hyppige forkjølelser

Har vært forkjølt til og fra stort sett siden før jul, dvs ca 6 måneder. Er akkurat blitt god og så blir jeg forkjølt igjen. Er dette noe for legen eller må det bare gå seg til?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 13. mai 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Dette høres jo plagsomt ut. Det er selvfølgelig en mulighet at du har kommet inn i en "stim" av forkjølelser. På den annen side kan det nok være greit å sjekke for allergi og astma. Av og til kan det være en medvirkende årsak. Hvis du eventuelt hoster opp stadig farget slim fra bronkiene kan det være grunn til å sjekke videre med røntgenbilde og blodprøver hos fastlegen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Hva er årsakene til kolsforverringer?

Vil KOLS eksaserbasjon alltid skje grunnet en infeksjon?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 13. mai 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Forverringer ved kols kan forårsakes av flere ting. Det hyppigste er luftveisinfeksjoner, ofte i form av en forkjølelse/virusinfeksjon som noen ganger utvikler seg videre til en bronkitt eller lungebetennelse. Da blir det ikke sjelden sykehusinnleggelser. Ellers forverres kols i forbindelse med kulde, ved opphold i forurenset luft og eksponering for irritanter i luften. I tillegg er det mange ganger man ikke kan finne noen sikker årsak.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem