Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Allergireaksjon på støv

Hei! Jeg har pustet inn for mye støv fra anleggsvirksomhet og har nå blitt allergisk. Hver gang jeg puster inn støv, får jeg alvorlige allergiske reaksjoner og føler meg syk. Jeg lurer på om man kan skylle lungene for å fjerne støv og føle seg bedre. Har sett at dette finnes i noen sykehus.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. april 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Du opplyser ikke hva slags støv som du inhalerer i forbindelse med jobben, og om det utvikler seg astmasymptomer, eventuelt hoste eller feber, eller kanskje en reaksjon som merkes fra hele kroppen. Hvis du reagerer med allergisk reaksjon hver gang du puster inn støvet, bør trolig dette utredes videre av en spesialist med kompetanse på yrkesrelaterte lungesykdommer. Bedriftslegen bør orienteres tidligst mulig.  Det virker imidlertid som det viktigste er å unngå videre inhalasjon av støvet som skaper denne reaksjonen hos deg.

Lungevask brukes på sjeldne indikasjoner og særlig ved en tilstand hvor det hoper seg opp store mengder med sekret som dannes i lungene (såkalt alveolær proteinose). Jeg har dessverre ikke funnet at dette brukes ved tilstander hvor det er inhalert støv.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Lymfangioleiomyomatose

Har dere en oversikt over leger som kan mye om lymfangioleiomyomatose? Jeg har denne sykdommen og skulle gjerne snakket med en spesialist på feltet.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. mars 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Lymfangioleiomyomatose er etterhvert blitt en ganske godt kjent diagnose blant lungespesialister. Det sikreste er nok å kontakte en lungeavdeling ved et av de større sykehusene, for eksempel Oslo Universitetssykehus eller et av de andre universitetssykehusene hvor man har mest erfaring med denne tilstanden som ikke er så hyppig forekommende.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Lunge

Hvordan leve best mulig med hjerte- og lungesykdom?

Jeg har pollenallegi, hjertefeil (feil i venstre grenkammer) og kols/emfysem (50 % lungekapasitet). Hva kan jeg gjøre for å leve best mulig?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 26. mars 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Hjertesykdom og kols/emfysem forekommer ofte samtidig og kan gi pusteproblemer som gir nedsatt fysisk kapasitet som kan påvirke livskvaliteten. Imidlertid er det vist at det lønner seg å holde seg fysisk aktiv og gjerne trene på en måte som er tilpasset tilstanden. Det er vist at man da har klart mindre plager enn hvis man er lite aktiv. Det gjelder også å forebygge forverrelser, fordi dette ofte kan gi langvarige tilbakeslag. Jeg tenker da på forebygging ved å få satt influensavaksine hver høst og gjerne sikre seg med lungebetennelsevaksine (Pneumovax) med 5-8 års intervaller. Jeg går ut fra at dine medisiner er best mulig innstilt i forhold til både hjerte og lunger samt allergi. Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

 

Lunge

Dårlig form. Hva er årsaken?

Lurer på hvorfor en blir tungpustet når en sitter og skal opp å gå? Og når en går trapper da må en kvile en stund før en går opp trappen videre? Har Astma og allergi, men får ikke den oppfølging som andre som har for samme type lungesykdom. Hva skal jeg gjøre, blir ikke tatt på alvor.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 26. mars 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Tung pust kan skyldes at luftveiene er trange, for eksempel ved astma som ikke er godt regulert, dessuten ved flere andre tilstander som for eksempel kols, hjertesvikt, hjerteflimmer. Det krever ekstra energi når man beveger seg. I trapper løfter man også kroppen oppover i tillegg. Da må man puste enda mer for å tilføre ekstra oksygen til musklene. Det er ikke uvanlig at man må hvile etter å ha startet opp å anstrenge seg. Det blir som regel lettere når man da starter opp igjen. 

Jeg forstår at du ønsker å få vite hva dette kan skyldes. Man kan påvise om dette er unormalt ved å undersøke med spirometri og EKG, og aller best med en belastningstest hvor man samtidig kan utføre målinger av lunge- og hjertefunksjon. Kanskje du bør spørre legen om henvisning til dette hvis det ikke kan gis noen god forklaring på årsaken.

Lunge, Allergi

Allergisk medikamentreaksjon.

Min mann fikk en voldsom allergisk reaksjon etter å ha brukt Esbriet i 3mnd. Utslett i ansiktet .. Hals og hender. Har hatt en pause på 14 dager nå .. Smerter i sidene (brenner) er begynt å komme tilbake ? Er veldig fortvilet , vanskelig å komme i kontakt med behandlene lege . Hva gjør vi ? Mvh, fortvilet kone .

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 26. mars 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Ved en allergisk reaksjon er det viktigste å stoppe helt med medisinen. Det kan ta tid før stoffet er ute av kroppen og reaksjonen fra kroppen går helt tilbake. Andre forhold, som for ekesempel noen typer medisiner som tas samtidig, kan også påvirke utskillelsen.        I det enkelte tilfellet anbefales det å søke legen, enten spesialisten eller fastlegen, som kjenner tilstanden best og kan gi råd tilpasset den enkelte.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Hjerte/kar, Lunge, Fysisk aktivitet

Turer tilrettelagt funksjonshemmede

Hei, Kanhende et litt "på kanten" spørsmål. Men, foturer og andre aktivitetsferier er "in" for tiden. Spørsmålet mitt går på om dere evt. vet om noen som arrangerer slike turer,og som en som er litt "treg" grunnet godt nedsatt lungefunksjon kan delta på uten å føle seg som en "sinke". Dette burde jo være midt i blinken for oss lungesyke som fortsatt har glede av fotturer/sykkelturer , Ville vært midt i blinken for oss skulle jeg mene. Men, ikke lett å finne noe i jungelen av turer. Kjenner dere til noen ? På forhånd takk

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

Besvart 20. mars 2015
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Hei, og tusen takk for gode spørsmål- og ikke minst inspirerende innspill! Og det er absolutt ikke noe "på kanten" spørsmål. Ingen vits i å messe om hvor viktig fysisk aktivitet er hvis en ikke får gjort noe med det! :-)

For det første vil jeg selvfølgelig anbefale deg å kontakte ditt lokale LHL-lag. Kanskje de har planer om å gjennomføre en aktivitetstur tilrettelagt folk med nedsatt fysisk kapasitet? Mange av våre lokallag har også faste ukentlige turgrupper hvor turmålet og belastningsgrad kan variere.

For lengre turer, enten på egen hånd eller i gruppe vil jeg anbefale deg å gå inn på nettsidene til Den norske Turistforening. Der har de en egen side som heter "tur for alle" hvor du kan finne relevant stoff. Her er lenken til nettsiden: DNT- Tur for alle

Jeg har dessverre ingen oversikt over aktører som arrangerer tilpassede aktivitetsturer til utlandet. Men jeg vil ta med meg dine innspill videre, og se på om det er noe vi i LHL kan gjøre for å legge til rette for lengre turer/aktivitetsferier tilpasset de med nedsatt fysisk kapasitet.

Lykke til videre med søket etter tilrettelagt tur! Vi tar med dine innspill videre.

Vennlig hilsen Margrethe Sellæg

 

 

 

Lunge

Påvirker lungemedisiner stemmen?

Kan stemmen forandre seg etter mange år med kolsmedisiner?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 16. mars 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er riktig at stemmebåndene kan påvirkes av lungemedisiner, oftest av inhalerte medisiner som inneholder kortison, men også av enkelte andre typer. Dette skal imidlertid være forandringer som vil forsvinne når medisinen tas vekk. Hos de fleste er det snakk om heshet som enten er konstant eller som kommer av og til. Jeg har ikke hørt eller lest at dette er forandringer som blir varige. Da må man først tenke på andre årsaker, og særlig forandringer som kan inntreffe normalt med alderen. For eksempel er det ikke uvanlig at dette viser seg hos kvinner som synger sopran i kor. Med årene er det normalt at man ikke lenger når så høyt i toneregisteret.

Lunge

Ny medisin under utvikling for lungefibrose

Leser om den nye medisinen FG. 3019 fra FIBROGEN.
Er det mulig å få tak i denne ? Eventuelt hvor?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 16. mars 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,og takk for spørsmålet!

FG.3019 er ikke registrert som medikament i Norge. Det er en substans som er under utprøving for flere forskjellige indikasjoner. Blant annet er det påvist lovende resultater ved lungefibrose, men også ved kreft i bukspyttkjertelen. Det tar ofte flere år fra en substans tas ut til videre forskning og det slippes ut på markedet for medisinsk bruk på mennesker. Den eneste mulighet for å bruke dette stoffet er da i forbindelse med kontrollerte kliniske forsøk. For en slik medisin vil disse forsøkene vanligvis foregå ved større sykehus. Jeg kjenner dessverre ikke til om dette medikamentet er til utprøving i Norge.

Lunge

Lungeemboli

Jeg ble lagt inn på sykehus med lungeemboli på begge lungene i 2012. I ettertid har jeg hatt smerter og tørr hoste. Fastlegen mener smertene kommer av arrdannelser i lungene som har grodd sammen med lungeposen. Jeg finner ingen informasjon om dette problemet på nettet. Hva kan jeg gjøre for å få en bedre hverdag? Hilsen kortpustet kvinne

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 16. mars 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Takk for spørsmålet!

I de fleste tilfeller går lungeemboliene tilbake uten å etterlate seg særlig problemer. I andre tilfeller gjenstår problemer med bla dårligere pust. Det er ikke alltid enkelt å gi et eksakt svar på hva som ligger bak de aktuelle symptomer du har. Arrdannelse i lungen etter skader som har oppstått fordi lungeembolien har etterlatt seg et lungeinfarkt kan trolig gi opphav til slike problemer du nevner. Hinnen omkring lungen (pleura) er meget følsom, og kan lett gi smerte i forbindelse med pusting og bevegelser hvis det har skjedd en begrenset sammengroing med innsiden av brystkassen. Hosten kan også være forårsaket av det samme.

Jeg vil råde deg til å få kontakt med en lungespesialist som kan gjennomgå plagene med deg og for eksempel gjøre en spirometri, ta et nytt røntgenbilde, vurdere om du har fått hyperreaktive bronkier osv. Dette for å se nærmere på hosten og pusten din, og om dette eventuelt skulle kunne ha andre årsaker.  

Jeg håper du har nytte av svaret, og ønsker deg lykke til.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Spesialist lungesykdommer og indremedisin

 

Lunge

Hoste etter opphold i Syden

Jeg har hostet intenst i 2 uker. Den første uken var jeg på Tenerife, ved hjemkomst oppsøkte jeg lege. Han lyttet på meg og gav meg diagnosen astma. Har aldri hatt det før. Jeg tenker seg at jeg har bronkitt. Det knirker når jeg puster. Jeg har mat-allergi (nøtter, jordbær, syrer). Mitt spørsmål: oppdaget idag at jeg etter hoste hadde blødd nedentil - føltes som hosten startet i tærne. Kan dette være astma?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 16. mars 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er nok ikke sikkert at du har astma, men det kan bare tiden avgjøre. Det er flere årsaker til piping i brystet og hoste. Dette kan være irritasjon av slimhinnen i luftveiene utløst av en infeksjon med bakterier eller virus. Noen ganger kan også mye bruk av klimaanlegg i Syden gi irritasjon av luftveiene og gi problemer en tid etterpå. Du bør nok få gjort en spirometri (pusteprøve) for å se om lungefunksjonen er nedsatt og om medisin eventuelt normaliserer den.