Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Sarkoidose, pulmonal hypertensjon, dårlig form og hjerteflimmer

Jeg er en kvinne på 64 med sarkoidose (4. grad), omfattende fibrose og lungekapasitet nå på 29%. Har fått påvist pulmonal hypertensjon (trykket målt til 29 i 2016) Den gangen hadde jeg ingen symptomer knyttet til dette. I dag fungerer jeg svært dårlig i det daglige og det er vanskelig å vite hva som kommer av hva.

Jeg har vært plaget med periodevis svært rask puls, spesielt det siste året, og med episoder med trykk for brystet. I tillegg har jeg blitt stadig mer tungpustet til tross for at spirometriprøver har vært uendret det siste året. I hele sommer har jeg vært så dårlig (tungpustet og utmattet) at jeg mange dager knapt orker å gå over gulvet. Husarbeid orker jeg i ekstremt liten grad og jeg orker ikke å dra ut verken for å gå tur eller noe annet. Har prioritert en kort økt på treningsstudio 2 ganger i uka der jeg gjør noen få styrkeøvelser og da prioriterer jeg beinmuskler.

Hverken EKG eller Holter måling har vist noe annet enn ufarlig hjerterytme frem til nå i sommer da jeg fikk påvist flimmer. Om jeg også tidligere har hatt flimmer er vanskelig å si. Men situasjonen hvor flimmeret oppstod var litt spesiell. Jeg hadde fått målt litt lavt saltnivå i kroppen og hadde noe hevelse i anklene. Fastlegen min satte meg på vanndrivende og bare timer etter første inntak av medisinen ble jeg skikkelig uvel og svimmel og så startet hjerte å gå i kanonfart. Denne episoden skilte seg klart fra andre ganger hvor jeg har hatt episoder med svært rask puls fordi jeg nå ble så fysisk uvel samtidig.

Jeg plages også av en uro i kroppen samtidig som jeg har tung pust og søvnen har vært svært dårlig. Da jeg fikk målt flimmer sa de at jeg kunne starte på betablokker og eventuelt også blodfortynnende. Men i og med at flimmeret ikke varte i så mange timer var dette ikke helt nødvendig. Jeg valgte å la være, men nå har jeg bestilt time til fastlegen og vil da be om å få prøve ut medisiner for å se om det kan hjelpe. Men jeg er redd for at betablokkerne skal forstyrre søvnen mer.

Jeg har vært i jobb frem til nå og jobben har betydd mye for meg. Jeg vet at jeg har hatt mye å bidra med på mitt felt og det er en god følelse når helsa skranter som nå. Men det har ikke vært mulig for meg å være i jobb i de siste 2-3 månedene, og nå innser jeg at denne delen av livet mitt er et avsluttet kapittel. Men å bli sitte i en stol eller vandre hvileløst rundt i rommet dag ut og dag inn er ikke noe til liv. Mannen min blir fortvilt over å se hvordan jeg sliter og han føler seg også veldig rådvill. Så situasjonen påvirker dessverre også resten av familien.

I 2016 var jeg til utredning for å vurdere om det var aktuelt med lungetransplantasjon. Jeg var ikke det mente legen på Rikshospitalet. Jeg fungerte for godt.

Oksygenopptaket mitt har vært godt hele veien, men ved siste kontroll hadde jeg et stort fall i metning under gangtesten og det ble anbefalt oksygen i aktivitet. Jeg fikk ny time til sykepleier og opplæring i oksygenbruk. Jeg gikk ny gangtest med surstoff, men metningen falt like mye. Legen sa da at jeg skulle skrue den opp til nivå tre og bruke den hjemme under aktivitet. I og med at jeg ikke har vært noe i aktivitet særlig i sommer har det ikke vært så mye utprøving, men jeg har forsøkt den når jeg går i trappa og forsøkt litt på ergometersykkel , men synes ikke det blir så stor forskjell med og uten. Det var en stor barriere for meg å takke ja til utprøving av oksygen og jeg kommer nok aldri til å bruke den i det offentlige rom.

Jeg spurte lungelegen på siste kontroll om hun mente jeg kunne henvises til Rikshospitalet igjen, men hun mente at i og med at spirometriprøvene ikke har forverret seg siste år så har dette ikke så mye hensikt. Når jeg sier at jeg fungerer MYE dårligere i dag enn for ett- to år siden mener hun at det er en subjektiv opplevelse som en ikke kan ta hensyn til så lenge de objektive funn (spirometriprøvene er konstante).

Jeg blir så fortvilt over situasjonen og over å ikke vite hva som kommer av hva. Blir veldig glad for alle gode råd.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. august 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Først og fremst vil jeg takke deg for et svært detaljert og beskrivende innlegg. Jeg får god innsikt i plagene dine og forstår godt den fortvilelsen du opplever. Det kan være frustrerende når du stadig føler deg dårligere samtidig som testene ikke viser noen forverring. Da blir man rådvill.

Du skriver langt og godt, og jeg skal ikke kommentere alt i innlegget ditt. Det virker som om du har svært god innsikt i situasjonen din og har god forståelse for det medisinske.

Hovedproblemet ditt er tungpust og de begrensningene det gir deg i hverdagen din. Årsakene til tungpust kan være mange hos deg. Sarkoidose med lungefibrose, atrieflimmer eller pulmonal hypertensjon. Siden spirometriverdiene er uendret, virker det ikke som om det er en progresjon i sarkoidosen/lungefibrosen som er årsaken. Flimmer kan være en årsak til tungpust, spesielt hvis du har vedvarende flimmer og hjertet går fort. Men har du kun den anfallsvise typen, som heller ikke kommer så ofte, er det lite trolig at flimmeret gir tungpust. Kanskje er det en forverring av din pulmonale hypertensjon som er årsaken? Du fikk sist målt trykket til 29 i 2016. Det kan ha økt på i løpet av de siste to årene. Kanskje bør det gjøres en ny måling? I første omgang med vanlig ultralyd, og hvis behov, videre med høyresidig hjertekateterisering. Snakk med legen din om henvisning.

Hvis det viser seg at du har en forverring av pulmonal hypertensjon, finnes det litt ulike alternativer. Ofte vil man prøve vanndrivende medisin først. Blir du dårlig av en type, finnes det alternativer. Hvis vanndrivende ikke hjelper, kan det bli aktuelt med mer spesialiserte medisiner mot pulmonal hypertensjon, men disse kommer i nesteomgang. Dette er noe din hjertespesialist vil vurdere.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Litt høyt blodtrykk og triglycerid

Hei! Jeg har litt høyt blodtrykk 150/100 og forhøyet kolestrol LDL-kolesterol 1,1 HDL-kolesterol 2,6 Triglyseridene verdi på 3,5 Hva er total kolestrolet da ? og dette livsfarlig. Har tatt grep når det gjelder livstil

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. august 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Så flott at du har tatt grep når det gjelder livsstil. Det kommer du til å tjene på.

Kolesterolverdiene dine er egentlig veldig fine, med unntak av triglycerid som ligger litt for høyt. Når det gjelder hjertesykdom, er LDL den viktigste kolesteroltypen. Jo høyere LDL, jo høyere risiko for hjertesykdom. LDL på 1,1 er absolutt ikke høyt. Snarere er det veldig lavt (noe som er bra). Det er først når LDL beveger seg oppover mot 3 og videre at det blir farlig.

HDL er det gode kolesterolet og det gjelder derfor å ha høyt HDL. Du har 2,6, noe som igjen er veldig bra!

Triglycerid bør ligge nærmere 1. Din verdi på 3,5 er litt for høyt. Triglycerid kan du få ned ved å øke inntak av fettsyrer fra fisk. Det finnes også medisiner som reduserer triglycerid. Snakk med legen din om det kan være aktuelt for deg.

Utifra mine beregninger havner ditt totalkolesterol på ca 5,2. Det er helt normalt.

Du har litt høyt blodtrykk, hvis det virkelig ligger på rundt 150/100. For å minke din risiko for hjertesykdom ytterligere bør du redusere dette videre. Mosjon og vektreduksjon kan hjelpe, men det kan også være på plass med justering av medisinene. Igjen bør du snakke med legen din.

Lykke til videre,

Wasim Zahid

Kosthold, Kols

Lungesykdom og undervekt

Hei, jeg har lungesykdom og har gått ned veldig i vekt i det siste. Har også fått redusert matlyst. Hva bør jeg tenke på med kostholdet for å gå opp i vekt? Jeg har fått innvilget næringsdrikk og tar en hver dag.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 14. august 2018
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Å ta næringsdrikker som mellommåltid er en god strategi og gir en bedre ernæringsstatus. I tillegg kan du tilrettelegge slik at du får i deg små, men hyppige måltider fremfor store måltider for å unngå tungpusthet, og spise flere matvarer med høy energitetthetSpis når du har mest krefter, og hvil gjerne før måltidene. 

Utenom næringsdrikker kan gode mellommåltider være f.eks. en tallerken med oppskåret frukt sammen med creme fraiche, vaniljesaus el.l., grønnsaker med dipp, nøtter, rosiner og mørk sjokolade, avocado eller ost og kjeks. Legger du til så lite som én spiseskje majones eller olje i maten, får du i deg om lag 100 kalorier ekstra. 

Utover næringsdrikker finnes det også berikningspulver, som er pulver som kan blandes i mat (f.eks. suppe og grøt) for å gi ekstra energi, blant annet "Nutrison" fra Nutricia. 

Du finner også nyttige tips i vårt faktaark om kols og undervekt her (pdf): https://www.lhl.no/globalassets/hjerte--og-karsykdom/faktaark-sykdom/19_a4_lhl_fakta_kosthold_kolsogundervekt_3k.pdf 

Lunge

Kols og reiseforsikring

Kan man nektes reiseforsikring når man har kols? Jeg er på ferie i eu og kjøpte reiseforsikring av europeiske. Jeg ble akutt syk dagen før hjemreisr å ringte sos nødtelefon til selskapet. Der fikk jeg opplyst at de skulle ordne alt det praktiske samt sende en sykepleier med erullestol og oksygen, ev ambulansefly om det trengtes. De påtok seg også å avbestille flybilett ( hadde extra avbestillingsforsikr) jeg render med å ringe ambulanse men etter noen timer blir jeg satt rett på gaten med et brev hvor det står at jeg verken har gyldig forsijkring eller andre preferanser. Så får jeg beskjed om at forsikringsselskapet aviser saken min fordi ren lege har utalt at jeg må forvente kolsforverring når jeg flyr med oksygen. Så tar jeg kontakt med helfo som sier at nav utland skriver at jeg et utmreldt av folketrygden? Jeg bor i omsorgsbolig å har alvorlig kols i 4 stad, men der har jeg vært i 8 år. Jeg har hatt to sykehusinleggelser i denne tidren å er stabil. Jeg regner jo med at de fuinner en løsning på den merkelige reaksjonen fra nav, men kan kjeg ikke reise mere nå? Jeg har reist mye, og har altid kjøpt reiseforsikring, men det er jo første gang jeg har hatt bruk for den.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 25. juni 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

De fleste reiseforsikringer har reservajsoner knyttet til kritisk sykdom. Det betyr at en med kols kan oppleve at forsikringen ikke dekker utgifter som følge av kolsen. Selskapet må foreta en konkret individuell vurdering av risikofaktorer i hvert enkelt tilfelle.

Er du folkeregistrert i Norge og oppholder deg minst seks måneder i året i Norge, er du ikke utmeldt av folketrygden.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Allergi

Allergivaksine ved bivirkninger av allergimedisin?

Hei, Min datter på 8 år har fokal epilepsi og samtidig sterk allergi mot flere ulike pollentyper. En rekke allergitabletter øker sjansen for epileptiske anfall og jeg er derfor skeptisk til å fortsette å gi henne disse, etter at jeg nå oppdaget denne økte risikoen. Hun bruker ingen medisiner for epilepsien, da hun har lav anfallshyppighet. Vil dere anbefale allergivaksinasjon/hyposensibilisering? Eller benytte et legemiddel mot allergi som ennå ikke er anbefalt for barn under 12 år, som Telfast eller Kestine? Blir takknemlig for svar! Mvh mor til datter med epilepsi

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg vil ikke uten videre anbefale å bruke de allergimedisinene som man ikke har tilstrekkelig erfaring med for barn. Hvis allergimedisiner gir en økt epilepsitendens hos din datter er det jo et spørsmål om å allergivaksinere. Aldersmessig ligger det til rette for dette hos en 8-åring. Det bør eventuelt tas opp til vurdering av legen som har erfaring med slik behandling hos barn.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Lungefibrose og symptomer

Svært dårlige (fibrotiske) lunger men god oksygenmetning. Hvordan er det mulig? Og hva er det da som gjør at pusten blir tung både i hvile og ellers og at all aktivitet blir så anstrengende? Skulle gjerne fått en forståelig forklaring på dette.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Lungefibrose fører ofte til en viss skrumpning av lungene, og lungeblærene er i tillegg affisert slik at oksygenet tas dårligere opp fra lungene til blodet. Særlig ved fysisk aktivitet merkes det ofte at pusten blir kort og rask. Da blir lungekapasiteten satt på prøve, og pusten blir kort pga lavere lungevolum, og raskere pga nedsatt oksygenopptak gjennom lungene. I hvile kan nok følelsen av å ikke få nok luft være til stede hvis lungevolumet er mindre og ikke tillater lungene å folde seg helt ut. Likevel vil oksygeninnholdet i blodet ofte være helt normalt i hvile, mens det gjerne faller ved anstrengelser.

Håper dette var litt forståelig!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Sarkoidose

Er sarcoidose en autoimmun sykdom?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Sarkoidose er en bennelsesaktig tilstand. Den benevnes ikke vanligvis som en autoimmun sykdom, men en bindevevssykdom med en spesiell type betennelsesreaksjon. Sykdommen vil ofte gå over av seg selv, etter måneder til få år. Andre ganger blir den kronisk og kan gi bindevevsdannelse og skade flere av kroppens organer, men oftest lungene. Årsaken er ukjent.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Alvorlig astma

Hei. Jeg er 39 år og har alvorlig allergisk astma. Jeg bruker det meste av medisiner (Relvar Ellipta, Cetirizin, Montelukast, Theo-Dur, Ventoline aerosol ved trening, Ventoline og Atrovent i forstøver ved behov, og får Xolair-injeksjoner (3x150mg) hver 4.uke). I tillegg trener jeg tre ganger i uka for å holde astmaen i sjakk, men likevel får jeg iblant veldig alvorlige anfall, hvor det er utrykning med ambulanse og forstøver ikke virker. Jeg har god O2-metning, og behandling på legevakt gjør anfallet aldri bedre - det forlenger og forverrer kun anfallet til jeg slutter å puste og blir hentet av ambulansen til akuttmottaket. Det kan virke som jeg får hyperkapni, da karbondioksid-opptaket i kroppen min er høyt på målinger. Det eneste som gir utslag i tillegg til dette, er blodgass-målinger og høyt puls (fra forstøver). Stort sett får jeg beskjed av legevakten om at jeg hyperventilerer, men jeg opplever det selv om respirasjonssvikt med hyperkapni. Jeg får rødflammende hud, muskelrykninger og kramper, blir forvirret og svimmel, svetter og faller iblant ut. Jeg har ikke angst, men går i "overlevelsesmodus", hvor jeg kun har overskudd til å ligge rolig på magen, med knærne oppunder meg, og tenker "pust", "pust", "pust". Jeg kan virke som jeg har et tilsynelatende vanlig "astmaanfall" når jeg kommer inn på legevakten, men det snur fort til at jeg ikke får puste. Kan dette høres ut som om jeg forgifter meg selv med karbondioksid? Hver gang jeg har anfall og blir så dårlig, ender det med at jeg besvimer og ikke får puste. Det tar ofte opptil 6 timer å stanse anfallet. Kan du gi meg noen tips til bedre behandlingsmetoder i slike tilfeller? Stort sett får jeg så mange runder i forstøver som ikke hjelper, at jeg sitter med en haug av abstinenser i tillegg til anfallet.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det viktigste for å unngå astmaanfall er forebygging med inhalasjonsbehandling, særlig med et steroidpreparat (kortisonliknende stoff). Det finnes i dine medisiner som du bruker. Noen ganger kan det likevel være lurt å bruke inhalasjon av spray istedenfor pulver for å få denne medisinen langt nok ut i luftveiene. Men andre ganger er astmaen så ustabil og krevende at man må ty til andre måter å gjøre det på. Det fins enkelte nye medisiner på markedet som er beregnet på noen av disse ganske sjeldne tilfellene. Det er lungepoliklinikker som har ansvaret for å eventuelt prøve ut disse. Uansett er det lurt å ha oppfølging ved en lungepoliklinikk med din astma, men trolig har du det allerede.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Astma og katt

Jeg har en i familien som har sagt han er så allergisk mot katter at han har mistet 1/3 av lungefunksjonen. På grunn av dette avliver nå nær familie og han selv kattene sine. Han har ingen symptomer ellers på allergi, og jeg lurer da på hvor sannsynlig dette er? Synes det høres rart ut at han ikke har problemer med hverken øyne, nese, hals eller hud og at han plutselig har reagert så fælt at han har nedsatt lungekapasitet. Han er i 30 årene, røyker og er i lite fysisk aktivitet.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er vanskelig å si noe sikkert her. En katteallergi kan påvises ved hudtest (prikktest) og blodprøve. Men en katteallergi kan gi store astmaplager, men gir seg jo som regel når man ikke lenger har kontakt med katt eller kattehår, eller eventuelt reiser bort.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Alkohol etter innsetting av stent?

Kan man drikke alkohol etter innsetting av stent

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Innsetting av stent i koronarkar i hjertet medfører at man må bruke medisiner for å forebygge at de tetter seg igjen. Vanligvis er det ikke noe problem med små mengder alkohol. Platehemmende midler (Albyl E og Plavix) gir vanligvis ikke noen problemer da.  Marevan er mer påvirkelig av alkoholkonsum. Store mengder alkohol bør likevel unngås.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem