Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar, Lunge

Kompresjonsstrømper og pulmonal hypertensjon

Hei, Vil bruk av kompresjonsstrømper (for åreknuter) kunne gi pasienter med pulmonal hypertensjon mer ubehag i hals/svelg enn uten slike strømper? Vil i så fall økt dose av vanndrivende medisiner utligne dette? Er det noen forsiktighetsregler med bruk av kompresjonsstrømper og pulmonal hypertensjon? Takknemlig for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 16. mars 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er flere årsaker til væskeansamlig rundt anklene. Ved store åreknuter fungerer ikke lenger klaffene som hindrer blodet å strømme tilbake (nedover) i benet. Dermed blir det et stort væsketrykk fra blodåren som fører til utsiving av væske som samler seg rundt anklene. En kompresjonsstrømpe kan motvirke dette, slik at trykke økes inn mot blodbanen igjen. Den samme effekten kan også hjelpe mot større vannansamlinger i forbindelse med at trykket i høyre hjertekammer er økt i forbindelse med for eksempel pulmonal hypertensjon. Da kan man i noen tilfeller få væskeansamling i kroppen, og ofte best synlig rundt anklene.

Det er ukjent for meg at bruk av kompresjonsstrømpe vil kunne fremkalle symptomer fra hals/svelg. Vanligvis vil man bruke vanndrivende for å minske væskeansamling i bena, og strømpe blir gjerne en tilleggshjelp som man bruker om dagen. Når en slik behandling brukes over tid og overskuddsvæsken blir skilt ut av kroppen, skal dette normalt ikke gi spesielle problemer.

Lunge, Fysisk aktivitet

Trening og røykeslutt ved kols

Er det mulig at min lungekapasitet kan ha økt fra 50 % til 70 % ved å slutte å røyke ? Jeg trente også litt hos fysioterapaut i samme tidsrom. Hvor mye lungekapasitet har man når man må ha pusteapparat ?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 13. mars 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei! 

Etter hvert som vi blir eldre reduseres lungefunksjonen med noen få prosent hvert år. Dette skyldes kombinasjonen av økt stivhet i brystkasse og lungene og redusert evne til gassutveksling(opptak av oksygen og utskillelse av karbondioksid, tidligere kalt kullsyre)

For personer med kols kan reduksjonen av lungefunksjonen bremses når de slutter å røyke, og det er en veldig viktig effekt, men den tapte lungefunksjonen kan dessverre ikke gjenvinnes. Hos lungefriske, kan lungekapasiteten øke med opptil 30 prosent etter to til tre måneder etter røykeslutt.
Lungekapasiteten vil som regel ikke øke ved trening, men vil gi bedre utholdenhet, økt livskvalitet og redusert opplevelse av tung pust. Trening sammen med røykeslutt er de to viktigste ikke- medisinske tiltakene i behandlingen av kols. Behov for tilførsel av oksygen, avhenger av alvorlighetsgraden av sykdommen og krever utredning hos spesialist. Dette kan du ta opp med din fastlege.    

 Lykke til!

 

Lunge

Kostnad for behandling med oksygen hjemme

Hei Jeg lurer på hvor mye det koster for hjemmebehandling med oksygen pr. 3 måneder?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. mars 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Oksygenbehandling hjemme kan gjøres relativt rimelig over tid ved bruk av oksygenkonsentrator som konsentrerer oksygen fra romluften. Andre mer kostbare former er komprimert oksygen på stålflaske eller flytende oksygen på beholder. Begge de siste formene krever transport i tillegg til kostnadene med å fylle på oksygenet. Oksygenkonsentrator som skal stå hjemme koster i innkjøp ca. 10 000 kr. Dertil kommer litt strømutgifter for å holde den i gang, samt utgifter til plastslange samt maske eller nesekateter/nesebrille. En mobil konsentrator vil koste fra ca. 25 000 kr, men kan tas med på reise og er oppladbar. Vanligvis vil oksygenkonsentrator til hjemmebruk bli lånt ut gratis fra hjelpemiddelsentralen etter rekvisisjon fra sykehusavdeling.


Lunge

Kols og ubehag i brystet.

"Tilfeldig" konstatert kols grad 2, i starten på nivå 2, i høst 2014. Oppdaget ved øre-nese-hals-undersøkelse, henvist av fastlege, pga. hatt puss i bihulene veldig lenge. Nå går jeg på to ukers Doxylin etter ifølge fastlege å ha fått konstatert "vanlige forkjølelsesbakterier" i pusset (bakterieprøve av pusset ble etter ønske fra meg endelig analysert) - skjønt det står i pakn vedlegget at forkjølelsesbakterier ikke reagerer på Doxylin?? ... Hadde ørebetennelse sept. 2014, fikk tre dager Apocillin da, har hatt øresus (mer dur enn sus) siden dette, aldri hatt det før, durer på begge sider, men virker som venstre øre er "mer galt med enn det høyre". Virker som en propp, det kan "ploppe" litt i trommehinna. Er ikke "tett i nesen", har ikke pustebesvær, men kan fornemme "et slags trykk i brystet/halsen" og hjertet føles urolig eller litt udefinerbare symptomer.

Jeg ble i 2013 utredet for epilepsi, mistet førerkort, fikk det tilbake "for godt" nå etter ett års prøvetid. (Historikk: Cancer rektii operasjon 1998, ble frisk, ellers ikke noe spes. sykdom) I noen år hatt udefinerbare svimmelhetsfornemmelser som ble tolket som "bevissthetsforstyrrelse" av legen(e), bl.a. fordi min mor hadde epilepsi som barn. Men jeg har aldri "falt ut", mistet bevisstheten. Nå tolkes fornemmelsene som slitenhet/stress, men jeg vet ikke ...

Kan det ha med kols å gjøre? Hadde døgn-ekg for ett år siden, hadde da en snittpuls på 98 det døgnet, ved ett eneste tilfelle puls på 240 (en stund etter ankomst på jobb, kl. 08.30) det ble siden sagt/skrevet at alt dette var "ingen arytmi av relevans". Hadde ved ett tilfelle lavt stoffskifte på en av to blodprøver, og fikk Levaxin av fastlege, men stoffskiftet var normalt neste gang, og øre-nese-spesialist sa jeg ikke skulle bruke Levaxin som følge av den prøven, måtte ta flere i så fall, spesialisten medisinerte ikke etter den prøven som ble tatt, så jeg lot være å ta Levaxin ...

Hva råder du/dere meg til å få for slags undersøkelser? Hva skal jeg være oppmerksom på? Jeg er kvinne, født 1953, jobbet i 45 år i år, mest heltid, ett barn f. 1975. Ser for meg å jobbe ca. tre år til, til 65 år.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. mars 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Din kols synes å være av lett grad og har trolig ikke gitt deg så mye symptomer. Imidlertid er det ikke uvanlig at det er flere infeksjoner i luftveiene ved kols. Kols medfører en irritasjonstilstend i slimhinnen på innsiden av bronkiene. Ofte skjer det tilsvarende i slimhinnen i nese og bihuler. Det kan kanskje forklare at det blir dårligere avløp for sekretet fra bihulene og trolig også ubehag med undertrykk og rare lyder fra mellomøret. Øre/nese/halslegen vil nok vurdere dette og eventuelt gi deg medisin som kan redusere disse plagene.

Ubehag i brystet er ikke alltid lett å forklare, men det viktigste er at du til vanlig har regelmessig puls og ikke blir verre ved fysiske anstrengelser. Det kan noen ganger være betinget i muskestramninger i brystkassen. Jeg går ut fra at EKG er normalt. Ellers vil en lungetest før og etter en kolsmedisin kunne avsløre om det kan ha noen verdi å prøve dette.

Lykke til!

Lunge

Lungekreft og østrogen

Lungekreft og østrogenbruk. Da lungekreft ble diagnostisert, ba lungelegen om at jeg sluttet med østrogen før operasjonen. Har aldri røykt, er 64 år gammel. Jeg vet om sammenhengen mellom brystkreft og østrogen, men gynekologen har aldri hørt om en sammenheng mellom lungekreft og østrogen. Jeg er i faresonen for osteoporose, er plaget med nattesvette og skulle gjerne begynt med østrogen igjen. Det er 8 mnd siden operasjonen, og jeg har ikke behøvd cellegift eller stråling. Er i fin form, trener og er aktiv

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. mars 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er ingen kjent sammenheng mellom lungekreft og østrogenbehandling. Jeg tror heller legen ønsket å redusere faren for trombose og lungeemboli i forbindelse med tiden etter lungeoperasjonen. Når operasjonen er kommet på avstand og du er kommet i god fysisk aktivitet igjen, bør du kunne ta kontakt med din fastlege for eventuelt å sterte opp igjen med medisin for å forebygge osteoporose.

Lunge

Ettervirkninger etter lungeemboli?

Jeg er en jente på 20 år, og har hatt lungeemboli. Jeg har lest at man blir fort frisk igjen, men det har ikke jeg blitt. Etter 1 år nå, så sliter jeg fortsatt veldig, er mye syk, og immunforsvaret funker ikke. Det stikker og verker i lungene bare jeg går en tur, og når jeg puster godt inn så stikker det veldig i lungene. Greien er at jeg var kjapt ut i full jobb etter sykehusoppholdet, og husket ikke alltid å ta medisinen hver dag. Fastlegen min vet ikke hva det kan være og jeg vet ikke hva jeg kan gjøre, jeg har tatt nye røntgenbilder, men de viser ingenting. Vet du hva jeg kan gjøre? Hva som kan være galt? Jeg er alt for ung til å være så syk hele tiden. Mvh Frustrert.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. mars 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er ikke mulig å svare eksakt på ditt spørsmål. Oftest vil plagene etter lungeemboli gå greit tilbake, men dette kan variere noe. Et vanlig røntgenbilde vil nok ikke vise noe sikkert, og kan ikke si om dine nåværende plager skyldes ettervirkningene av lungeemboli. Jeg tror det vil være lurt å komme til en lungespesialist som kan undersøke deg med mer omfattende lungetester og eventuelt mer spesielle røntgenundersøkelser. Så håper jeg det er mulig å komme til en avklaring. Lykke til!

Lunge, Allergi

Lungereaksjon på Furadantin?

Hva er symtomene på furudantinallergi ? Jeg fikk Furadantin da jg hadde urinveisinfeksjon , tok ein heil kur. Jeg vart sengeliggene ei heil uke og hadde litt smerte i ene lunge,og feber,men innbilte meg att det var influensa da dette gikk i nærmiljøet. Etter ein mnd fikk jeg urinveisinf igjen,mn etter jeg tok andre pillen var jeg syk igjen,og forstod da att dette skyldast furadantinkuren,og som jeg ikke tålte. Var hos lege,og vart henvist til øre/nese/hals på sykhuset. Der vart jeg fortalt att de var nåkk en allergisk reaksjon jeg hadde fått siden jeg ikke tålte desse tabl. Dette er nå to år sidan,og jeg har ikke fått noe oppfølging,og seier bare att dette vil forsvinne selv. Men jeg har no en rar følelse i ene lunga og er stiv der og litt verk. Jeg føler jeg blir ikke hørt, og vet ikke hva jeg skal gjøre. Føler att lunga er stiv, og jeg har hele tiden også hatt tørr, brennende tunge/ hals. Jeg er 53 år . Håper du kan gi meg eit svar hva dette muligens kan være. Hva er symtomene på allergi av den medisinen? Heidi

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. mars 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Furadantin kan i enkelte tilfeller gi reaksjoner fra forskjellige organer. Lunger kan også angripes, enkelte ganger med akutt reaksjon, men vanligvis etter lengre tids behandling. Da er det vanlig at begge lunger affiseres. Den viktigste reaksjonen er lungefibrose. Det kan eventuelt påvises ved spirometri (lungefunksjonstest) og andre lungetester. Røntgenbilde av lungene må også tas, eventuelt CT-undersøkelse, for å sjekke mulige lungefortetninger. Imidlertid vil det ved lungeaffeksjon vanligvis utvikle seg kortpustethet ved mindre anstrengelser som et viktig symptom, samt tørrhoste.

De vanligste allergireaksjoner vil ofte forløpe med hudutslett som forsvinner i løpet av noen dager etter avsluttet behandling.

Det angis at bivirkningene av Furadantin vanligvis forsvinner i løpet av ganske kort tid etter at man slutter med medisinen. Det er også mulig at en stivhetsfølelse på den ene siden kan ha andre årsaker, for eksempel stram muskulatur. Men hvis plager vedvarer er det vanlig å undersøke med et røntgenbilde av lungene og lungefunksjonstester.

Lykke til!

Lunge, Rettigheter

Grunn- og hjelpestønad

Hei jeg har kols og astma i tillegg til epilepsi, pollen og matallergi. Inneklimea i leiligheten forverrer helsetilstanden. Hverdagen er preget av uro og ubalanse. Kvelning om natten og mangel av frisk luft. Hvilke trygdeytelser har jeg rett til bl.a grunn-hjelpestønad,boligtilskudd.....hvordan jeg jeg fram?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 16. februar 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Grunn- og hjelpestønad søker du om hos Nav. Du finner sønadskjemaer på www.nav.no

Grunnstønad skal dekke ekstrautgifter til transport, klesslitasje og fordyret kosthold. Ekstrautgiftene må sannsynliggjøres og legeerklæringen må vise at det er sammenheng mellom ekstrautgiftene og sykdom. De månedlige ekstrautgiftene må alene eller til sammen minst utgjøre 653 kroner.

Hjelpestønad kan innvilges når det foreligger et behov for pleie- og tilsyn.

Boligtilskudd er en husbankordning. Søknad sendes til kommunen, normalt Nav.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Lunge

Øresus, sammenheng med andre sykdommer?

Hei Jeg har tinnitus (øresus) hele tiden og det er veldig plagsomt.Kan dette skyldes kols,astma og pollenallergi og epilepsi som jeg har.Blodprøver ,EKG ,EEG alt var i orden. Hva kan dette være?? Med vennlig hilsen

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. februar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege
Hei, og takk for spørsmålet! Øresus kan være forårsaket av flere ting. Det er ikke vanlig å sette det i forbindelse med kols, astma eller allergi. Enkelte ganger kan det være medisiner som er årsaken. Noen ganger kan det forårsakes av forhøyet blodtrykk. Men det vanligste er nok tilstander som affiserer øret og hørselen. Det lureste vil være å søke hjelp hos en spesialist i øre-nese-hals-sykdommer. Da må du ha en henvisning fra egen lege. Lykke til!

Lunge

Snorking og urolig søvn.

Hei Etter en del tester bl.a EKG og EEG vedr. søvnapne var alle resultater ok, men snorking og plagsomme bråvåkninger er fortsatt et stort problem.Kan dette skyldes kols og pollenallergien man har? På forhånd takk!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 13. februar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege
Hei, og takk for spørsmålet! Målingene som er gjort i forhold til søvnapnoe har påvist at du ikke har så lange pustestopp at det kvalifiserer til å kalles søvnapnoe. For å stille diagnosen søvnapné skal det være minst fem pustestopp per time. Hvert pustestopp skal vare i minst 10 sekunder og oksygenmetningen i blodet skal gå ned med minst 4%. Hvis bråvåkningene har sammenheng med din snorking, er det mulig at du har en viss obstruksjon bak i svelget som gjør at du stopper å puste i noen sekunder i den dypeste delen av søvnen. Det er ikke nok til å gi søvnapnoe, men kan hos enkelte gi urolig søvn. Ved kols kan pusten være tyngre på siste del av natten og medføre urolig søvn. Hvis du er mye nesetett, kan dette gi mer snorking og opphav til urolig søvn. Allergi kan jo bidra til dette. Generelt anbefaler man for øvrig folk som snorker å passe vekten, drikke lite alkohol før sengetid og unngå røyking. Det er ikke sikkert at noe av dette gjelder i ditt tilfelle, så jeg nevner det bare for ordens skyld. Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem