Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Lungesykdom og dagsform

Har diagnose lungefibrose. Med lungekapasitet på 45%, Blir veldig fort sliten, og må legge meg på dagtid. Som regel en liten blund 2 ganger daglig. Er dette vanlig? Bruker kanskje mye energi på å puste?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 13. februar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege
Hei, og takk for spørsmålet! Det er egentlig ganske vanlig at man blir sliten når man har en merkbart nedsatt lungefunksjon. Den beste forklaringen er nok den du selv antyder, nemlig at man bruker relativt mye krefter på å puste mer når man anstrenger seg litt. Det medfører jo bruk av ganske mye muskulatur som igjen krever oksygen og energi. Det at du føler behov for å ta en blund et par ganger om dagen, høres egentlig ganske fornuftig ut. Det gir god hvile for hele kroppen. Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge

Lungefortetninger på CT- hva er det?

Jeg har fått påvist noen klumper på 3-5 mm i lungene etter CT. Er nå henvist til videre undersøkelse og venter innkalling. Jeg klamrer meg til håpet om at mine refluks problemer, har våknet noen ganger med oppkast festet i lungene og hatt store problemer med å få puste, er årsaken. At rester av oppkast har kapslet seg inn og gitt betennelse, og derfor forhøyede lymfosytter og sliming/hoste. Er dette en vanlig årsak?
I tilfelle kreft, er 3-5 mm å betrakte som tidlig fase. Jeg har ikke opplevd blod i slimet. Mvh Bekymret mann

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. februar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Fortetninger i lungene er ikke uvanlige funn ved CT-undersøkelser. Både godartede og ondartede klumper finnes. Det er dessverre ikke mulig å si hva disse kan representere uten at det foretas ytterligere undersøkelser som du nå sannsynligvis blir innkalt til. Andre ganger foreligger det røntgenbilder fra tidligere som man kan sammenlikne med og som kan gi raskere mulighet for å finne årsaken. Jeg tror dessverre bare en videre utredning på sykehus kan gi deg et endelig svar. Men det finnes altså mange muligheter i mange retninger!

Lunge

Kan barneastmaen komme tilbake?

Hei! Jeg jeg er ei dame på 30 som føler meg en del tungpusten for tida, og blir fort sliten. Jeg hadde astma som barn, men vokste det av meg i 10-11 års alder. Min samboer har astma og han har en "vitalograph". Jeg har nå prøvd denne over en periode, og blåser opp til 350, enkelte ganger 320- 330. Dette er markert med rødt og det antar jeg jo ikke er bra, når min samboer blåser godt over det som er markert med grønt og har astma. Kan det være jeg har fått astmaen tilbake? Jeg trener også en god del, er i ganske bra form i kroppen, men har vanskelig med å holde følge til tider selv om kroppen er frisk. Jeg føler jeg må "gispe" etter luft på slutten av en saltime. Jeg føler liksom at jeg ikke få inhalert ordentlig ned. Burde jeg ta en tur til legen å få sjekka dette ut, eller overreagerer jeg? Vennlig hilsen dame 30

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. februar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei!

Barneastma kan man vokse av seg, men noen får den likevel tilbake senere i livet. Tung pust og slitenhetsfølelse er uspesifikke symptomer. Hvis det piper i brystet og/eller du begynner å hoste under anstrengelser, er det mer typiske symptomer. PEF-målinger gir ikke alltid et godt bilde. Da bør du først vite hva som er din normalverdi. Den ligger lavere for kvinner enn for menn og er også relatert til alder og høyde.

Jeg synes ikke at du overreagerer. Det er god grunn til å få dette undersøkt hos lege. Det du beskriver kan godt passe med astma, men en sikker diagnose får du først når legen har lyttet på deg og utført en spirometri. En normal lungefunksjonstest utelukker ikke astma fordi den da må tas mens du har symptomer eller eventuelt har nedsatt lungefunksjon over tid. Imidlertid kan du teste ut om PEF faller når du anstrenger deg og ta med resultatet til legen. Det kan være en god hjelp for å få en sikker diagnose.

Lykke til!

Lunge

Emfysem og medisiner

Emfysem. Jeg har fått emfysem men ingen informasjon om medisinering for å lette hverdagen. Begynner nå å bli veldig deprimert over situasjonen jeg har kommet i.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. februar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Emfysem betyr at det har skjedd et tap av lungevev. Det er mange grader av dette. For å sikre en sikker diagnose må man undersøke lungene med en CT-undersøkelse. Vanligvis er emfysem ledd i en kronisk obstruktiv lungesykdom. Det er nok slik at lungevevet ikke kan repareres, og medisiner har ikke effekt på akkurat dette. Imidlertid er det ofte slik at man kan merke en bedring i pusten hvis det foreligger obstruksjon i luftveiene som responderer på medisin som inhaleres. Men dette må eventuelt prøves ut før man kan si noe sikkert om effekten. I tillegg er det kjent at man kan øke funksjonsevnen og redusere pusteproblemene ved anstrengelser ved å bygge opp styrke og utholdenhet i muskulaturen i ben og armer ved regelmessig trening. Dette er ofte mer effektivt enn det de fleste tror. Treningen bør man i starten gjerne gjøre i samråd med fysioterapeut med god kunnskap om trening ved lungesykdom.

Ved lungesykdom er det lurt å sikre seg mot luftveisinfeksjoner på best mulig måte. For eksempel er influensavaksine hver høst en smart investering i egen helse. Noen vil også ha nytte av lungebetennelsesvaksine (Pneumovax) for å beskytte mot alvorlige komplikasjoner ved lungebetennelse.

Så det er faktisk noe man kan foreta seg for å bedre pusten, og dessuten for å sikre seg mot forverrelser.

Lykke til!

Lunge

30 år og pusteproblemer.

Hei! Jeg er 30 år og har merka at jeg har blitt dårligere i pusten med tiden og blir fort sliten, må gispe etter pusten. Jeg hadde barneastma som liten, men vokste det av meg. Har prøvd en "vitalograf" hver dag i noen uker fordi min samboer har astma og har det tilgjengelig. Den måler aldri over 350. Noen ganger litt under og andre ganger akkurat 350. Burde jeg få sjekka opp dette?... Vennlig hilsen dame 30

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. februar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det at du merker at pusten er blitt dårligere, og dessuten så dårlig at du må gispe etter pusten, er god grunn til å sjekke nærmere. Det at du har hatt astma som barn kan være et spor, men gir ingen sikkerhet for noen diagnose. PEF-målinger er greit å bruke når du vet hvilken verdi du normalt skal ha. Det sikreste er å sjekke dette hos legen med spirometri og eventuelt røntgenbilde av brystkassen (lungene og hjertet). Det er mange mulige årsaker til tung pust ved anstrengelser, men det er greit å starte i en ende.

Lunge

Behandlingssentre for kols i Syden?

Hei. Har LHL noe behandlingssenter i spania eller vet om noen som driver noe for oss med KOLS

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, takk for spørsmålet!

LHL har ingen behandlingssentre i Spania eller ellers i sydlige strøk. Dette skyldes at det ikke gis offentlig støtte til utenlandsbehandling av kols. Det er nok av steder i Spania hvor det kan være godt å være, men det blir på vanlige hoteller og steder med tilrettelagte faciliteter. Jeg kan dessverre ikke gi deg noen navn, men tror du eventuelt bør lete selv etter steder med god beliggenhet i forhold til luftforurensning og med lett adkomst til turområder og strand. Det er nok en kombinasjon av et godt klima og fysisk aktivitet på et hyggelig sted som er det viktigste her. Røyking i miljøet kan av og til være en utfordring.

Lunge

Hoster opp blod.

Hei! Mannen min sier at doskålen var full av blod og at han spyttet blod i går. Han sa det samme i forrige uke hvor jeg ba ham om å oppsøke lege. Det har han fortsatt ikke gjort. Han virker ikke slapp eller svimmel. Kan dere gi noen forklaring på hva dette kan være. Bør jeg kontakte legen?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei og takk for spørsmålet!

Det kan være flere forklaringer på at man spytter opp blod. Men uansett krever dette at man får dette undersøkt hos legen ganske snart. Du bør absolutt kontakte legen.

(Dette svaret kommer sent pga en teknisk feil i systemet. Denne blir nå rettet.)

Hjerte/kar, Lunge

Stress og lungesykdom.

Hei - kan stress/psykiske påkjenninger forverre tilstanden når en har PAH?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Pulmonal arteriell hypertensjon (PAH) er forhøyet blodtrykk i lungekretsløpet. Tilstanden kan gi pustebesvær, tretthet, brystsmerte og andre symptomer. Det er flere grader av tilstanden, og symptomene kan utløses raskere jo høyere trykket er. Men ved flere tilstander som gir pustebesvær er det ikke uvanlig at stress fører til mer symptomer og gjør at man føler seg dårligere. Det er nok den viktigste effekten, men det er ikke kjent at stress forverrer selve tilstanden over tid.

Lunge

Hvordan få en sikker diagnose ved mulig kols?

Legene har sagt at jeg mest sannsynlig har kols og jeg skal på kontroll igjen om 6 mnd. Men er det en klinikk (gjerne privat) der jeg kan få utredet dette helt sikkert?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det kan enkelte ganger være vanskelig å skille sikkert mellom diagnosen astma eller kols hvis pustemålingene ligger i grenseområdet. Det er nødvendig med en god sykehistorie og undersøkelse av lungene. I tillegg må det gjøres en pusteprøve (spirometri). Alt dette kan vanligvis gjøres hos almennleger, men hvis man er i tvil kan man få henvisning til lungespesialist for å sikre diagnosen. Det er både  lungepoliklinikker på sykehus og privatpraktiserende lungespesialister. Her kan det imidlertid være noe ventetid. Hvis man ønsker en raskere utredning, kan man velge en privatklinikk hvor man må betale undersøkelsen selv.

Volvat er et slikt tilbud. Glittreklinikken i Nittedal er en annen mulighet i tillegg til andre. Det beste er om du sjekker de tilbudene som finnes i det området der du bor.

Lunge

Medisin mot lungefibrose.

Hvor er det mulig å få tak i den nye medisinen som hjelper mot lungefibrose.
Navnet er prn151. Per

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Behandling for lungefibrose er et område hvor det de siste årene har skjedd mye forskning. Man har funnet medisin som kan påvirke utviklingen i noen tilfeller, men dessverre ikke alle. Det pågår forskning for å sikre at man har et godt grunnlag for de medisiner som etterhvert frigis fordi de har vist seg effektive og uten for store bivirkninger. Når det gjelder å få tak i medisin mot lungefibrose må dette alltid gå gjennom en sykehusavdeling med god kompetanse på dette området. I praksis må man derfor få henvisning til lungeavdeling som gir nødvendig utredning for å sikre riktige behandlingstiltak.